Forskning: Mikrobølgeovnen er bedre enn sitt rykte
Visste du at du kan lage smakfull og ikke minst næringsrik mat i mikrobølgeovn? Her får du oppskriften på en lynrask treretters spesielt utviklet for mikroen.
Mikrobølgeovnen har vært elsket og hatet siden den gjorde sitt inntog på det norske markedet en gang på slutten av 80-tallet. Og mytene omkring den har vært mange. Strålingsfaren ble spesielt mye debattert. Og hva med næringsstoffene, dette kunne da ikke være like sunt?
Mikroen har til tross for sitt frynsete rykte vært en trofast kjøkkenvenn for mange. Til oppvarming av ferdigretter og middagsrester, barnemat og melk. Til hurtig-tining av mat. Og ikke minst, til popkorn-popping.
Men mikroens potensial er imidlertid mye større, skal vi tro forskerne fra Nofima. Også alle som sverger til å lage maten fra bunnen av, kan finne en god hjelper i mikrobølgeovnen.
Gjennom flere år med forskning på mikrobølger har seniorforsker Dagbjørn Skipnes og hans kollegaer oppdaget flere fordeler ved å lage mat ved hjelp av mikrobølger.
– Vi har dokumentert at grønnsaker kokt i mikrobølgeovn beholder næringsstoffene bedre enn om de blir kokt i vann. I tillegg beholder de fargen og konsistensen bedre, sier Skipnes i en pressemelding.
Til forskjell fra koking og steking, hvor varmen fra vannet trenger inn i matvaren fra utsiden og innover mot kjernen, kan mikrobølgene varme opp ingrediensene raskt, noe som er skånsomt for maten, forklarer han.
Ufortjent dårlig rykte
Skipnes mener det litt frynsete ryktet til mikrobølgeovnen er ufortjent, og skyldes manglende kunnskap. Han tror folk flest har litt å lære når det gjelder mikrobølge-kokkelering.
– Når folk kjøper seg komfyr, setter de seg inn i de ulike innstillingene og mulighetene. Det gjør man kanskje ikke i like stor grad når man kjøper mikrobølgeovn, men det er jo en ovn det og. Det burde kanskje følge med et lite kurs, foreslår han.
Skipnes kollega, og Nofimas kokk, Stian Gjerstad Iversen har utviklet en treretters meny spesielt tilpasset for tilberedning i mikrobølgeovn som han nå deler med Godt. Oppskriftene finner du nederst i saken.
Økt salg
Og tro det eller ei, men mikrobølgeovnens glansdager er ikke over – faktisk er også etterspørselen økende. Salgssjef Joakim Hangen hos el-kjeden Power sier at de en markant vekst på mikrobølgeovner, både frittstående og integrerte.
– Vi ser at flere enn før velger integrert mikro, men i antall, selges det fortsatt flere frittstående, sier han.
Dropp full guffe
En klassisk feil mange gjør er at de alltid setter mikroen på full styrke.
– Ihjelkokt mat smaker ikke bra, uansett hvilken ovn man har kokt den i. Ingen bruker en vanlig komfyr på maks varme hele tiden. Sånn burde man tenke om mikrobølgeovnen også – forskjellig mat krever forskjellig varme og tid for å bli god, sier han og legger til:
– Styrken bør tilpasses matvarene man skal lage, slik at næringsinnholdet og konsistensen bevares best mulig, sier Skipnes.
Tips
Skal du lage en rett som er en blanding av ulike ingredienser, for eksempel en gryterett eller en suppe, kan de ulike ingrediensene trenge forskjellig oppvarmingstid.
Skipnes anbefaler å røre rundt flere ganger underveis, for å sikre at alt blir godt eksponert for mikrobølgene.
Et annet tips, for å sikre jevnest mulig varme er å plassere maten nær kanten på den roterende tallerkenen.
– Setter du maten ytterst på den roterende platen inni ovnen, vil mikrobølgene varme maten jevnere, og du unngår at noen deler blir varmere enn andre.
Unngå disse
Det aller meste kan varmes i mikroen, men det fins noen unntak. Egg med skall bør man ikke varme i mikroen, da det kan eksplodere. Dessuten blir mat i mikrobølgeovnen gjerne myk, så om du ønsker mat med en sprø skorpe på, er det bedre å bruke stekeovn.
Alt som skal tines, bør tines på svak varme, omtrent 250 W, og ta tiden til hjelp.
Skal man varme opp kjøtt eller fisk, er rådet å bruke middels varme, for eksempel 400-500W i fem minutter, i stedet for maks styrke i to og et halvt minutt.
– Ikke farlig
Og, til de av dere der ute som fortsatt er usikker på strålingsfaren; mikrobølgeforsker Birgitta Raaholt ved det svenske forskningsinstituttet RISE avkrefter mytene.
– Det er ufarlig å bruke mikrobølgeovn. Når ovnen skrus av, skrus også mikrobølgefeltene helt av. De bidrar til å varme maten, og ikke noe annet. Frekvensen man bruker når man varmer mat med mikrobølger er ikke-ioniserende, noe som blant annet betyr at det ikke er igjen noen mikrobølger i maten når ovnen er skrudd av, sier Raaholt.
Tre gode oppskrifter utviklet for mikrobølgeovn:
Publisert: 02.09.2020 kl. 20:18
Oppdatert: 04.01.2021 kl. 16:44
Lag deg en gratis konto