Mysteriet om den enbeinte pepperkaken Bertil

24. november 2022Aktuelt
KJENDISKJEKS: Bertil vekker det samme spørsmålet hvert år – hvorfor har pepperkaken bare ett bein?
KJENDISKJEKS: Bertil vekker det samme spørsmålet hvert år – hvorfor har pepperkaken bare ett bein?
Foto: Godt.no

Nå er det jul igjen, og det samme spørsmålet tas opp igjen: Hva er greia med Bertils avspiste bein?

Hver jul kommer Berthas ikoniske, enbeinte Bertil-pepperkake tilbake i butikk, og hver jul sitter vi igjen med det samme spørsmålet: Hvorfor har den bare ett ben?

Mysteriet har blitt forsøkt løst år etter år, men uten hell – det er nemlig slik at ikke engang de som produserer Berthas kaker vet svaret:

– Produktet eksisterte når vi kom inn på eiersiden hos Berthas Bakerier i 2014. Vi har derfor ikke den opprinnelige historien 100 prosent klart for oss, men det er selvsagt mange teorier rundt dette mysteriet, forteller markedssjef i Baxt AS, Magnus Egge.

Og teorier har det virkelig ikke vært en mangel på opp igjennom årene. Det har vært spekulert i om pepperkaken bare har ett ben for å vise mangfoldet i samfunnet vårt.

Kanskje er den enbeinte kjeksen bare en favorisering av samfunnets høyrehendte? Det er tross alt venstrebeinet som mangler. Eller kanskje er det noe så enkelt som et salgstriks?

Vil du lage din egen pepperkakedeig? Da bør du prøve Lise Finckenhagens oppskrift.

– Vil fortsette å forundre oss

Egge forteller at den mest kjente vandrehistorien på bakeriet baserer seg på at bakeren som oppfant oppskriften på Bertil, syntes at pepperkaken var så god at han måtte bryte av et bein og spise det selv, før han sendte kakene videre i prosessen.

Men dette er ikke den teorien markedssjefen selv har sterkest tro på.

– Det var visst reklamebyrået Spilberg, som Berthas Bakerier brukte den gang, som kom opp med ideen om å gi pepperkaken ett bein.

Spilberg eies nå av Involve, men firmaets kreative leder, Celine Sagenes, jobbet også i Spilberg. Hun fortalte til Adresseavisen at den enbeinte pepperkaken trolig er inspirert av det gamle, engelske eventyret «The Gingerbread Man».

ULØST: Ingen har funnet ut av hvorfor Bertil mangler sin venstre fot.
ULØST: Ingen har funnet ut av hvorfor Bertil mangler sin venstre fot.
Foto: Godt.no

Eventyret handler om en pepperkakemann som kommer seg unna en rekke personer som prøver å fange ham, før han til slutt ender opp med å bli spist av en rev.

– Vi skulle henvende oss til barnefamilier. Tanken var at Bertil skulle være så fristende at man ikke hadde klart å dy seg og hadde tatt en bit. Det var noen i Spilberg som hadde den opprinnelige ideen om en pepperkakemann uten venstrebein, fortalte Sagenes.

Men til tross for flere sterke teorier, så har ikke Egge troen på at mysteriet noensinne vil bli løst.

– Siden vi ikke har fått 100 prosent klarhet enda, så vil nok historien om Bertil fortsette å forundre oss hver jul i mange år fremover.

Derfor mangler pepperkaken en fot

Publisert: 24.11.2022 kl. 15:11
Oppdatert: 28.11.2022 kl. 14:33


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?