Til hovedinnhold

Blåbærsesongen: Store variasjoner

11. august 2021Aktuelt
BLÅTT I BLÅTT: En tur i skogen nå, gir deg gode muligheter for blåbær-sanking.
BLÅTT I BLÅTT: En tur i skogen nå, gir deg gode muligheter for blåbær-sanking.
Foto: Odin Jæger/VG

Årets blåbær kan ha gjort et krumspring når regnet kom, for både i sør og nord er tuene flere steder fortsatt fulle av bær. Her er noen av våre blåbær-favoritter.

Bor du i sørligere strøk, må du likevel ikke vente for lenge før du kommer deg ut på blåbærtur.

– Sesongen er nok på hell mange steder lenger sør i landet, mens det lenger nord er full modning nå, sier forsker Anne Linn Hykkerud, i Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).

Blåbærsesongen varierer svært mye her til lands. Fra tidlig i juli i sør til september lenger nord. I tillegg er det hele veldig avhengig av værforhold.

– I år har jo Sør-Norge vært tørr og varm, mens Nord-Norge hadde en kald og våt juli, sier Hykkerud.

Hun er med på forskningsprosjektet Wildberries som ledes av Nibio. De har forsøksfelt rundt om i landet, hvor tyttebær- og blåbærforekomstene følges.

Hykkerud sier at ut ifra tilbakemeldingene hun har fått fra kollegaer, og de stedene hun selv har vært i sommer, har opplevd at det vært store variasjoner fra under middels i sør, til gode forekomster i enkelte deler av Nord-Norge.

– Det rapportens ikke om rekordår slik vi så mange steder i landet i fjor, sier hun.

Stoppet opp

Godt har fått rapporter om at det stadig er blåbær i skogen i Sør-Norge.

– Kan det ha kommet en «andre bølge» etter at mange av bærene vi så i juli nesten tørket inn. Er det noen sammenheng her?

– Om det rapporteres om stadig gode forekomster i Sør-Norge kan dette skyldes enten at plantenes utviklingen har stoppet opp slik at modningsprosessen til bærene har gått saktere, og når plantene igjen har fått tilgang på vann så har modningsprosessen tatt seg opp igjen.

– En annen grunn kan være naturlige variasjoner i utviklingstiden til plantene. Dette kan være på grunn av variasjoner innad i blåbær-populasjonen eller at blåbærplantene ligger slik til at det kommer noe senere i gang for eksempel i en skråning med skygge, at snøen har ligget lengre eller at det ligger litt høyere fra havet.

– De plantene som da har blomstret senere vil da ha bedre forhold når det igjen er gode vannforekomster sammenlignet med dem som utvikler bær under tørkeperioder, forklarer hun.

Har du forresten fått med deg; Bæret som fjerner blåbærfarge!

Blåbær-favoritter

Så blir det kanskje ikke et rekordår som i fjor sommer, men likevel kanskje et blåbærår for historiebøkene skal vi tro rapportene vi får fra skog og hei.

Og har du enda ikke sikret deg bær som får deg gjennom vinteren, kom deg ut i skogen nå. I tillegg til å fryse ned hele bær, så vi har til langt ut på nyåret – så er det utrolig mye fristende blåbær kan brukes til. Her er våre favorittoppskrifter:

Ingenting smaker som rårørte bær, og blåbær er ekstra godt med et lite sting av vanilje eller sitron, synes vi. Under finner du en «guide» til syltetøy.

Perfekt start på dagen er en havregrøt med blåbær. De funker jo som topping, men også rørt inn som i denne varianten fra Lise.

Smuldrepai er alltid like populært. For hvem kan vel motstå kombinasjonen sprøtt og mykt, søtt og syrlig? I tillegg er det en takknemlig dessert som er utrolig enkel å lage.

Finnes det noe mer herlig å fylle huset med lukten av gjærbakst? Hjelper (nesten) garantert på sommerferien-bluesen som lett kan komme i disse dager.

Ikke et vondt ord om klassiske middagspannekaker med blåbærsyltetøy eller amerikanske pannekaker med blåbær. Men noen ganger er det gøy å slå litt ekstra på stortrommen, og hva er vel bedre da enn å lage en stor tykk og fluffy pannekake à la «dutch baby»?

En fransk galette er herlig rustikk og ganske så enkel å hive sammen når kakemagen roper på mat.

Matblogger Elin Vatnar Nilsen lager frokostmuffins med havregryn og friske blåbær. Disse passer ypperlig til helgefrokosten eller som en ekstra liten «treat» i matboksen.

Publisert: 11.08.2021 kl. 09:24
Oppdatert: 11.08.2021 kl. 10:01


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?