I dag kjemper han for barndomsdrømmen

26. september 2021Aktuelt

DIREKTE: Bocuse d’Or Lyon 2021 - dag 1

Søndag tilbereder han rettene som kanskje kan sikre han tittelen «Verdens beste kokk». Det er noe Christian André Pettersen har drømt om siden han var ni år.

Christian André Pettersen jobber mot å bli kåret til verdens beste kokk.
Christian André Pettersen jobber mot å bli kåret til verdens beste kokk.
Foto: Laurent Cipriani / TT NYHETSBYRÅN

Bocuse d’Or – det uoffisielle verdensmesterskapet i kokkekunst – går endelig av stabelen den 26. og 27. september, etter flere pandemi-utsettelser.

Følg konkurransen direkte på VG TV!

I alt kjemper 22 kandidater om å komme på pallen i Lyon. Team Norway – hvor Christian André Pettersen står i spissen, er først ut på kjøkkenet under konkurransens første dag. Kl 12.55 leverer han sin treretters-meny, og 13.30 skal fatretten være ferdig.

Først mandag klokken 18.00 starter medaljeseremonien - hvor vinneren blir kåret.

Andre forsøk

Etter å ha stukket av med tittelen Årets kokk i september 2019, har Pettersen stort sett ikke gjort annet enn å stå på et treningskjøkken med ett mål for øye; Denne helgens verdensfinale i Lyon.

Timevis med prepping ligger bak, med et helt lag i ryggen. Team Norway består i tillegg av commis Even S. Sørum og coach Geir Skeie. Tom Victor Gausdal er president for Team Norway, og Norges dommer i verdensfinalen.

Det er ikke første gangen Pettersen har kjempet for å vinne førstepremien i den anerkjente kokkekonkurransen.

Den 32 år gamle bodøværingen har nemlig vært der han er i dag én gang før. Men etter å ha havnet på en tredjeplass i januar 2019, var han ikke fornøyd. En kjempeprestasjon, vil de som følger konkurransen på nært hold si. For CAP, som han kalles i kokkekretser, var det rett og slett ikke godt nok.

Et løfte

Å stå på toppen av pallen i Bocuse d’Or har vært drømmen helt siden han var ni år og hjalp faren, som også var kokk, på kjøkkenet.

– Det var et løfte jeg ga til pappa før han døde – at jeg skulle vinne Bocuse. Nå har det kanskje gått mer fra å være en drøm til å bli en besettelse. Jeg har dette året på meg til å klare det, fortalte han til Godt i mars i fjor, mens han var i gang med oppkjøringen til EM.

I oktober i fjor sikret han seg verdensfinalebilletten på nytt, ved å vinne Bocuse d’Or Europa. I sitt seiersintervju så han allerede da frem mot hovedmålet:

– Nå er det fullt fokus videre mot VM der intensjonen er gull, men time will show. Det er nå jobben må gjøres.

SEIERSKYSS: Her blir Pettersen gratulert av samboer Ellen Therese Ims etter at han sikret seg seieren i Årets kokk 2019.
SEIERSKYSS: Her blir Pettersen gratulert av samboer Ellen Therese Ims etter at han sikret seg seieren i Årets kokk 2019.
Foto: Vidar Ruud

Take away-oppgave

En oppgavene i årets VM er inspirert av hvordan pandemien slo ut for gastronomien, og hvordan verdens kokker møtte utfordringen – nemlig med nye takeaway-løsninger. Tallerkenretten ble derfor erstattet av en treretters takeaway-meny. 14 tallerkener blir byttet ut med 42 skåler, sausenebb og bokser.

– Det mest utfordrende her er egentlig at alle rettene skal serveres sammen og samtidig i en takeaway boks, så det krever at vi tenker helhet både på smak, komposisjon, presentasjon, og ikke minst logistikk på kjøkkenet, forklarer Pettersen i en pressemelding i forkant av konkurransestart.

Tomat er hovedråvare i alle retter. Mens en spesiell bogstek, kalt blade of beef på engelsk, utgjør hovedråvaren på fatretten.

– Mens takeaway-oppgaven utfordrer oss til å være innovative, så er fatretten veldig rustikk og klassisk. Her har vi fått en tydelig beskjed om at kjøttstykket skal breseres og at det bare er tillatt med to garnityrer og én saus, forklarer han, og fortsetter:

– Samtidig så skal vi servere en ragu ved siden av, og den skal ha en historie knyttet til seg. Jeg vil ikke avsløre så mye av vår løsning før konkurransen, men jeg kan røpe såpass at jeg har latt meg inspirere av barndommens søndagsmiddager og de gode følelsene den ga når familien var samlet.

Pettersen tok bronse under Bocuse d’Or i 2019. Danmark tok gull, og Sverige tok sølv.
Pettersen tok bronse under Bocuse d’Or i 2019. Danmark tok gull, og Sverige tok sølv.
Foto: Jean-Philippe Ksiazek, AFP

Publisert: 26.09.2021 kl. 06:00
Oppdatert: 26.09.2021 kl. 09:31


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?