Fisk på boks en het trend: – Den ultimate hot girl-maten

INSTA-MAT: Være forberedt på å se flere bilder som dette i feeden din i sosiale medier i tiden som kommer. Dette er fra den nyåpnende vinbaren Pillefyken på Tøyen i Oslo hvor en boks ansjos står på menyen.
INSTA-MAT: Være forberedt på å se flere bilder som dette i feeden din i sosiale medier i tiden som kommer. Dette er fra den nyåpnende vinbaren Pillefyken på Tøyen i Oslo hvor en boks ansjos står på menyen.
Foto: Mathias Steinbru
Mona Bristøl

Og nei, vi snakker selvsagt ikke om makrell i tomat.

Mange av oss har et elsk- eller hatforhold til ansjos og sardiner. Du tenker kanskje med gru på gaffelbitene de gamle i huset hadde på toppen av frokostskiven med egg? Vel, du er ikke alene om det. Denne uken ble også King Oscar-sardiner trukket tilbake etter funn av plantevernmidler.

Men, fisken det er snakk om her er altså noe helt annet enn den vi har hermetisert her på berget. Så om du ikke allerede har gjort det – så er i hvert fall nå tiden for å gi fisk på boks av høy kvalitet- en ny sjanse.

Vi har tidligere blant annet snakket med kokk og forfatter Jessica Elliot Dennison bak boken «Tin Can Magic» som viste oss hvordan vi kunne lage magiske retter ut av hermetikken som ble hamstret i panikk i mars i fjor.

Nå er hermetikk faktisk ikke bare kjedelig nødmat i skapet, det er mer trendy enn noensinne. Iberiske «conservas» som det heter har alltid vært kjent for å holde høy kvalitet, og er tradisjonsmat i Spania og Portugal. Men hermetisert fisk har kanskje ikke hatt helt samme status i andre deler av verden. Hermetikk, og da spesielt fisk på boks, har av mange blitt ansett som lite innbydende.

I løpet av året som har gått har den hermetiserte fisken derimot fått ny status flere steder.

Magasiner som Nylon og Vice har nylig skrevet om hvordan fisk på boks i 2021 ble internetts nyeste «obsession».

– Fisk på boks er den ultimate «hot girl-mat», sier Caroline Goldfarb som i fjor startet Fishwife, et selskap som selger fisk på boks i lekker innpakning, til Nylon.

(Om du nå skulle lure på hva hot girl-mat er – så kommer det trolig av fenomenet hot girl summer som MinMote har skrevet om her)

Magasinet konkluderer blant annet med at all pandemi-matlagingen basert på mat med lang holdbarhet, kombinert med påvirkning fra influencere som viralkokken og hot girl Alison Roman (som bruker ikke mindre enn 12 ansjosfileter i sin «shallot pasta») er noe av årsaken til at hermetisert fisk nå har tatt steget opp til å bli en fortjent kulinarisk stjerne.

At stadig flere har lagt om til et pescetariansk kosthold – som utelukker kjøtt, men inkluderer fisk og skalldyr, er også noe av årsaken, skal vi tro Nylon.

Goldfarbs kollega Becca Millstein mener det er takket være alle naturvinbarene som har poppet opp over alt i USA, som har latt seg inspirere av tapaskulturen, at denne typen mat har fått en oppsving.

– Folk vil ha det europeiske, minimalistiske, uformell eleganse, sier Millstein.

Også på de cooleste vinbarene her til lands får du lett en boks fisk på bordet.

Hos alt fra anmelderfavoritten Løkka Deli og nyåpnede Pillefyken – men også på de nye kolonialene – har de nå et utvalgt av sardiner, ansjos, tunfisk og skjell på boks.

Men er nordmenn egentlig klare for dette, eller er ansjos-traumene for store? Og frykten for illeluktende sjømat på boks i all offentlighet å dra det for langt?

– Grunnen til at folk kanskje er skeptiske er fordi vi aldri har hatt spesielt god fisk på boks i Norge. Men jo, dette kommer til å bli en greie i Norge også. Det er jeg sikker på, sier VGs restaurantanmelder Mathias Steinbru, som gleder seg over det stadig større tilbudet av kvalitetsfisk på hermetikk rundt om i de nye vinbarene.

Du kan si mye om makrell i tomat, men det er ikke akkurat vinbarmat, skal vi tro matkjenneren.

– Det er ikke veldig godt til en tørr sherry, eller på et skikkelig godt brød med enkel olje.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?