Til hovedinnhold

Superkokk David Chang får mikro-kjeft

24. mars 2021Aktuelt
KJENT FJES: I tillegg til at han har skap en lang rekke virale matsnakkiser de siste årene, kjenner nok mange også David Chang fra Netflix-serien «Ugly Delicious» som i fjor kom med sin tredje sesong.
KJENT FJES: I tillegg til at han har skap en lang rekke virale matsnakkiser de siste årene, kjenner nok mange også David Chang fra Netflix-serien «Ugly Delicious» som i fjor kom med sin tredje sesong.
Damian Dovarganes / AP

Han er en av verdens mest trendsettende kokker. Nå har Momofuku-sjefen begynt å dele oppskrifter på mat i mikroen. Det går ikke upåaktet hen.

«Vær så snill, hva har skjedd med deg», er en av kommentarene under Instagram-posten, hvor David Chang viser hvordan du kan koke ris i mikroen.

I en annen nylig postet video viser han sine 1,6 millioner følgere hvordan han tilbereder et stykke frossen laks på samme måte.

Det får svært mange til å reagere i kommentarfeltene – mange med sinne og klassisk mikrobølgeovnhat.

David Chang er superkokken som står bak Momofuku-restaurantene, og etter et ikke så lite matimperium.

Frem til nå har alt Chang tar i sett ut til å fly i matverden, som ribbeblingsen «pork belly bun» og omelett-hybriden «ramlet», og ikke minst cornflakes-shaken «cereal milk».

Nå sist kastet hans Culinary Lab, som selger matprodukter, seg på chili crisp-trenden og ble utsolgt på null komma niks.

Noe som kanskje er litt mer overraskende er at han nylig lanserte et nytt selskap, Anyday, hvor han selger kokekar tilpasset matlaging i mikroen. Ikke så helt ulikt noe homeparty-farsotten Tupperware har gjort et par tiår allerede – bare i glass. Og visstnok bærekraftig.

Bør holdes privat

Men, kan han virkelig få matlaging i mikroen til å igjen bli trendy? Skal vi tro kommentarfeltet på hans Insta-poster er det høyst usikkert.

«Det der var vanlig praksis på den verste restauranten jeg har jobbet», skriver en.

«Det der er ikke bra. Matlagingen hjemme som det der bør holdes privat» skriver en annen.

Chang svarer:

«Gjør ting ekte» og med «hundre»-emojien.

«Avfølger», skriver en annen.

Andre heier på det Chang gjør.

«Jeg elsker hvordan alle går fra vettet over dette og hater på deg. Fortsett som du gjør, mann, mikroer er seriøst undervurderte».

Elsket og hatet

Mikrobølgeovnen har vært elsket og hatet siden den gjorde sitt virkelig store inntog på kjøkkener verden over en gang på 80-tallet.

Mytene omkring den har vært mange. Strålingsfaren ble spesielt mye debattert.

Til magasinet Architectural Digest forsvarer Chang mikro-kokkeleringen og sier at han anbefaler «tvilerne» å starte med å tilberede grønnsaker i mikroen.

– Du kommer til å bli overrasket over hvor perfekte og raskt de blir ferdige, mens de samtidig fortsatt er krispy og nydelige, sier han.

Seniorforsker Dagbjørn Skipnes ved matforskningsinstituttet Nofima har gjennom flere år forsket på mikrobølger. Han mener det litt frynsete ryktet til mikrobølgeovnen er ufortjent, og skyldes manglende kunnskap.

Han tror kjendiskokker og bloggere kan ha en betydning for hva mange tenker om mikroen.

– Mange av kjendiskokkene som har uttalt seg har vært negative til mikrobølgeovner og da kan det bidra til bedre balanse når en profilert kokk som Chang uttaler seg positivt. Det kan få folk til å undersøke fakta nærmere.

– Samtidig ville nok Chang hatt mye større troverdighet dersom det ikke hadde handlet om plastskålene han forsøker å selge, sier Skipnes.

Han forteller at tross mye skepsis er fortsatt mikroovnen faktisk ganske populær, om enn ikke mest på hjemmekjøkkenet.

– På verdensbasis er den årlige veksten i produksjon av mikrobølgeovner om lag 0,9 %. Det produseres altså stadig flere mikrobølgeovner hvert år og den må dermed regnes som en populær artikkel. Det kan innvendes at veksten i verdensbefolkningen er nesten 1,1 % og dermed synker tallet for antall mikrobølgeovner per verdensborger litt.

Han sier han ikke har helt ferske tall for forbrukermarkedet i Norge, men for matindustrien og storkjøkken er antallet økende.

– Dette er drevet fram av blant annet det grønne skiftet. Bedriftene vil redusere energiforbruket sitt og det gir også økonomiske besparelser når energiprisene blir høyere samtidig som mikrobølgeutstyr blir billigere. I dette markedet er det kun fakta som teller.

FORSKER PÅ MAT I MIKRO: Seniorforsker Dagbjørn Skipnes fra matforskningsinstituttet Nofima, er spesialist på mikrobølger.
FORSKER PÅ MAT I MIKRO: Seniorforsker Dagbjørn Skipnes fra matforskningsinstituttet Nofima, er spesialist på mikrobølger.
Jan Inge Haga/Nofima

– Enkelt

– Men, trenger man spesielt utstyr for å lage god mat i mikro?

– Nei, man kan jo bruke mye slags kjøkkenutstyr i mikroen, men noen ting er jo uegnet, slik som metallkjeler.

Sjekk at kokekaret tåler temperaturen du har tenkt å varme til, og se etter symbolet for mikrobølgesikker emballasje. Så er du på den sikre siden, ifølge forskeren.

– Kokekarene til Chang ser veldig smarte ut og jeg skulle gjerne ha prøvd dem. De har en avrundet form og lukkemekanisme som ser gjennomtenkt ut, legger han til.

– Kan man lage den laksen eller koke ris som Chang gjør uten spesialutstyr da?

– Det Chang viser på videoen er jo nokså enkelt, men han gjør et viktig grep; han bruker en lukket skål der det danner seg trykk slik at fuktigheten bevares og vanndampen som oppstår bidrar til god varmefordeling. Dessuten setter han ovnen på halv styrke og bruker 7 minutter på fiskestykket, noe som kanskje er like viktig som skålen for et godt resultat.

– Dersom en vil forsøke å gjøre det samme i en annen type plastskål må en nok tenke over hva som skjer når det blir trykk og varme i skåla. Blir det høyt trykk kan lokket bli blåst av og kokende varm mat bli slengt utover.

Om du nå ble hakket mer positiv til mikrobølgeovn – sjekk ut våre Tek-kollegers store test av de beste mikroovnene her.

Publisert: 24.03.2021 kl. 10:14
Oppdatert: 09.05.2021 kl. 20:49


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?