Storbritannia hamstrer Pringles i brexit-frykt

POPULÆRT: Pringles er britenes nest mest populære potetgullmerke. Foto: Pat Wellenbach/AP
POPULÆRT: Pringles er britenes nest mest populære potetgullmerke. Foto: Pat Wellenbach/AP
Toini Thanem

Flere matvareselskaper har begynt å forberede seg på de verste brexit-utfallene. 

Fredag 29. mars melder Storbritannia etter planen seg ut av EU. Etter at regjeringens forslag til en «skilsmisseavtale» ble nedstemt i Underhuset, risikerer nå britene å forlate EU uten noen avtale – en såkalt «hard brexit».

Mange frykter at en hard brexit vil skape kaos i landet, og nå har flere store selskaper begynt å forberede seg på det verste.

HAMSTRER PRINGLES: Administrerende direktør i Kellogg, Steve Cahillane, sier at selskapet forbereder seg så godt de kan på en eventuell «hard brexit». Foto: M. Spencer Green/AP
HAMSTRER PRINGLES: Administrerende direktør i Kellogg, Steve Cahillane, sier at selskapet forbereder seg så godt de kan på en eventuell «hard brexit». Foto: M. Spencer Green/AP

Den amerikanske matgiganten Kellogg frykter blant annet at britene skal gå tom for Pringles. Reuters melder om at Kellogg nå åpner nye lagre i Storbritannia, hvor de hamstrer snacks og frokostblandinger, i håp om å minimere skadene som kan oppstå som følger av brexit-dramaet.

Ingen vet sikkert hva konsekvensene av en eventuell hard brexit vil bli, men mange frykter at det kan bli vanskeligere, og/eller dyrere, å importere varer fra andre europeiske land.

– Vi forbereder oss så godt vi kan, sier Kellogg-direktør Steve Cahillane, ifølge nyhetsbyrået.

Pringles er ifølge Food&Wine Storbritannias nest mest spiste potetgullmerke, og har en holdbarhet på 15 måneder. Ifølge Reuters ble det solgt Pringles for 342,6 millioner dollar i fjor – tilsvarende over 2,9 milliarder norske kroner.

Samtidig som Kellogg forbereder seg på den harde utveien, satser matvarekonsernet Mondelez på en såkalt «myk brexit», i håp om at britene og EU kommer til en enighet.

Mondelez-sjef Dirk Van de Put sier til Reuters at de forventer at vareimporten blir forstyrret i tre til fire uker. Det er likevel nok til at også de har startet produkthamstringen av alle sine europeiske varer i Storbritannia – deriblant sjokoladen Milka.

– Vi har ingen planer om å heve prisene for disse produktene, men en devaluering av det britiske pundet kan gjøre europeiske varer svært dyre. Dette kan bli et potensielt problem, sier han til nyhetsbyrået.

Potetgull og sjokolade er ikke de eneste produktene som får store «brexit-lagre». I november i fjor skrev Bloomberg at den nederlandske ølprodusenten Heineken planlegger å hamstre øl før brexit, i samarbeid med det britiske logistikkfirmaet Wincanton.

– Heineken skal lagre tusenvis av paller med øl, sa konsernsjef Adrian Colman i Wincanton til den amerikanske finansavisen.

Ifølge Reuters har også selskapet Unilever uttalt at de skal lagre iskrem i Storbritannia, og deodoranter i Europa for å sikre seg mot potensielle handelsforstyrrelser etter 29. mars.

Rundt halvparten av maten som briter konsumerer er produsert i Storbritannia. Av den resterende importerte halvparten, kommer 70 prosent fra andre EU-land. Derfor har også britiske privatpersoner bunkret skap og lagre fulle av krisemat og nødutstyr.

Hva som skjer vedrørende brexit er imidlertid fortsatt usikkert. Britene kan fortsatt ombestemme seg helt frem til 29. mars, eller utsette exiten.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?