Til hovedinnhold

Bård Hoksrud om julematkrigen: Sunt med konkurranse

4. desember 2018Aktuelt
POSITIVT: Landbruks- og matminister Bård Hoksrud (Frp) sier han mener det er sunt med priskonkurranser og tror de fleste kundene synes priskonkurransen er positiv. Her er ministeren avbildet da han var på besøk hos juletreprodusenter og organisasjonen Norsk Juletre tidligere i høst. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
POSITIVT: Landbruks- og matminister Bård Hoksrud (Frp) sier han mener det er sunt med priskonkurranser og tror de fleste kundene synes priskonkurransen er positiv. Her er ministeren avbildet da han var på besøk hos juletreprodusenter og organisasjonen Norsk Juletre tidligere i høst. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
AvFredrik KampevollogFrank Ertesvåg

Priskrigen på julemat beskrives som umoralsk av Senterpartiet. Landbruks- og matminister Bård Hoksrud (Frp) mener at konkurransen er bra, spesielt for dem med lav inntekt.

Årets priskrig på julevarer er i emningen, og allerede første uke av adventen har varer som kålrot og surkål stupt i pris. Dagligvarekjedene selger flere varer med tap for å lokke kundene til butikkene deres.

– Jeg mener det er på grensen til uetisk når man selger matvarer billigere enn hva det koster å produsere de. Dette handler om respekt for dyrene og de som har produsert maten, sier landbrukspolitisk talsperson i Senterpartiet, Geir Pollestad.

Regjeringen ser ingen grunn til å overstyre prisene som settes av butikkene.

– Jeg mener det er sunt med priskonkurranse, også på mat. Dagligvarekjedene må stå fritt til å kjøre sine kampanjer for å tiltrekke til seg flest mulig kunder i førjulstiden, sier landbruks- og matminister Bård Hoksrud (Frp).

– Viktig bidrag

Ministeren tror de fleste kundene synes priskonkurransen er positiv.

– Norske forbrukere skal ha et best mulig utvalg av varer å velge av til jul og i ulike priskategorier. Når vi snakker om pris, må vi ikke glemme at norske forbrukere har ulik kjøpekraft, og for dem som har lavere kjøpekraft, er tilbudene før jul et viktig bidrag i totaløkonomien.

Pollestad mener at det vi ser i forkant av jul er ikke et uttrykk for en sunn konkurranse.

– En priskrig er langt fra sikkert noe forbrukeren kommer godt ut av. Når kjedene selger varer med tap, så må de bruke penger de har tjent resten av året. I tillegg oppfordrer priskrigen til hamstring, som kan gi økt matsvinn.

Vil ikke blande seg

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, sier trekker frem kålrot, hvor prisen for å produsere grønnsaken skal være høyere enn prisen i butikken.

– Synes matministeren det er på grensen/over grensen til uetisk å selge landbruksprodukter som kålrot og surkål til fire-fem kroner per kilo?

– Jeg har som sagt ikke tenkt å blande meg inn i konkurransen mellom dagligvarekjedene og hva de gjør for å få kunder til sine butikker, svarer han.

– Har matministeren selv benyttet seg av disse lave prisene på julematvarer, og har han eksempler på det?

– Det har jeg sikkert benyttet meg av. I likhet med mange andre så er jeg glad i å gjøre gode kjøp. Jeg kan ikke huske et konkret eksempel i farten. Samtidig er jeg er opptatt av mat, og da er det ikke alltid pris som blir avgjørende, men hvilke produkter jeg er på jakt etter, svarer Hoksrud.

Ber kjedene bryte

Kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, sier til VG at priskonkurransen så tøff og tilspisset i denne tiden, at det er vanskelig å melde seg ut.

Senterpartiet sier at årets priskrig ikke kan stoppes politisk, men de oppfordrer kjedene til å ta grep.

– I første omgang mener jeg en av kjedene bør si at de ikke vil være med, og heller ha jevnt lave priser. Jeg mener vi burde vurdere en regel om å ikke selge varer med tap, sier Pollestad.

– Nå har det vært overproduksjon på flere landbruksvarer, som svinekjøtt. Kan ikke priskrig være en måte å redusere lagrene som har oppstått på grunn av overproduksjon?

– Jeg mener at det bør være et mål mer av lager, men vi løser ikke lagerproblemene med å kun selge ribbe. Det er en ganske stor del av grisen igjen etter at ribben er solgt.

Publisert: 04.12.2018 kl. 20:25


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?