Dette er årets beste kokebok

28. november 2019Aktuelt
ÅRETS VINNER: Konditor Sverre Sætre imponerte mest. Foto: Godt
ÅRETS VINNER: Konditor Sverre Sætre imponerte mest. Foto: Godt
Maria Aarli-Grøndalen
Maria Aarli-Grøndalen

«Sjokoladeboka» er en visuell nytelse. Sverre Sætre er uslåelig både som konditor og i bokform, sier jurymedlem Per A. Borglund.

Det mangler ikke på lovord om vinneren av tittelen «Årets beste norske kokebok». Kåringen gikk av stabelen for tolvte gang på torsdag kveld, med «Sjokoladeboka» av konditor Sverre Sætre som en soleklar vinner.

– Gode bilder pirrer, en kokebok kan godt ha et pornoelement. Vi vet vi ikke klarer å gjøre det like perfekt selv, men vi kan nyte det visuelle og ha lov til å drømme, sier jurymedlem Per A. Borglund, redaktør av Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling.

Flere av årets norske kokebøker har fokus på matsvinn og bærekraft som tema, men Sjokoladeboka forholder seg ikke til dette.

– Den er ikke den mest trendy kokeboken blant de fem finalistene. Men den usedvanlig gjennomarbeidet og med potensial til å bli en klassiker, mener jurymedlem Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør for Aperitif, og en av initiativtrakerne til prisen, sammen med Norli bokhandel.

Viktoria (15), Sverre Sætres datter, var med da konditoren mottok prisen for årets beste kokebok. Hun har dessuten bakt alle oppskriftene på kjøkkenet, for være sikker på at oppskriftene fungerer for lekfolk.

– Jeg er også veldig opptatt av bærekraft og matsvinn, og er kjempenøye på hvem jeg kjøper sjokoladen av. Matbransjen er ganske skitten, og det er viktig å bry seg om alle ledd i produksjonen. Men i denne boken valgte jeg å legge fokus på det gode ved sjokolade, og på at alle kan lage noe godt og flott, sier Sverre Sætre til Godt etter utdelingen på Norli i Universitetsgata i Oslo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GÅR GOD FOR: Datteren Viktoria Sætre har prøvd ut alle oppskriftene fra sjokoladeboken til Sverre Sætre. Foto: Godt
GÅR GOD FOR: Datteren Viktoria Sætre har prøvd ut alle oppskriftene fra sjokoladeboken til Sverre Sætre. Foto: Godt

Må være mer enn trendy

Sverre Sætre har vært nominert fire ganger tidligere til Årets beste norske kokebok, og gikk også helt til topps med «Den store bakeboken» i 2010. Han er førstemann til å vinne prisen for andre gang.

– Vi vurderer kun norske kokebøker, ikke oversatte bøker. I år er antall utgivelser noe lavere enn tidligere år, men 21 kokebøker var påmeldt, sier Aase E. Jacobsen.

Bøkene som var nominert var, i tillegg til Sætres sjokoladebok, «Fattig Student» av Karen Elene Thorsen, «Sunt på grillen» av Jan Ivar Nykvist, «Kokken, bakeren, hun komikeren og mat de elsker» av Anne-Kat. Hærland, Björn Svensson og Martin Fjeld samt «God mat hele uka» av Lise Finckenhagen.

– For mange kokebøker er til forveksling like hverandre, ting vi har sett før, og i flere år på rad. Tematisk er typisk, det var lavkarbo frem til for et par år siden og deretter glutenfritt en stund. I år er hverdagsmat og bærekraft et viktig tema. Mange av kokebøkene har spis mer grønt som tema. Vi må selvsagt forholde oss til dette, men vinneren må flere treffe flere kriterier enn å være trendy, sier Jacobsen.

– Sverre Sætre deler med dybde av sin kunnskap, og han evner å gjøre det på folkelig vis. Hans kokebok vil leve mye lenger enn bare over jul.

– Gudskjelov vant ikke en av de grønne kokebøkene. En slik bok blir fort en sesonggreie og selger som bare det frem mot jul, så er den steindød. Sjokoladeboken vil tvert imot leve lenge, mener Per A. Borglund.

Internasjonal standard

Vinneren av prisen får et innrammet diplom, heder og ære. Det er gratis å melde seg på kåringen, og ingen pengepris til vinneren. Men juryen tar ikke lett på oppdraget.

– Ofte er det kniving, men i år var det ingen tvil om vinneren. Sverre Sætre er per definisjon uslåelig når han gjør noe, enten i bokform eller på kjøkkenbenken, sier Borglund.

– Jeg har knapt nok sett en konditorbok fra noe som helst land som har vært bedre enn Sjokoladeboka. Sverre Sætre er en av verdens beste konditorer, det er det ingen tvil om.

Juryens begrunnelse:

«Med denne boken har Sverre Sætre (og fotograf Tommy Andresen) skapt noe som trolig blir stående som et standardverk innen sin sjanger. Sjokoladeboken er visuelt svært vellykket, det er høyt nivå på det faglige innholdet og selv «folk flest» kan lykkes med å lage det Sverre byr på av drikke, bakverk, desserter, konfekt, salte retter og så videre.»

JURYMEDLEM: Per A. Borglund har 10 824 kokebøker i sin samling. Foto: Nils Bjåland/VG
JURYMEDLEM: Per A. Borglund har 10 824 kokebøker i sin samling. Foto: Nils Bjåland/VG

Årets kokebokjury besto av:

  • Per A. Borglund, redaktør Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling
  • Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
  • Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel
  • Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De norske Bokklubbene
  • Marius Renberg, bokdesigner
  • Terje Ommundsen, kokk og forfatter fjorårets finalistkokebok Thai-obsessed

Tidligere vinnere:

2008: Stiansen inviterer til fest (Font)

2009: Morten Schakenda om boller og brød (Aschehoug)

2010: Sverre Sætre Den store bakeboka (Press)

2011: Gastronomisk Institutt Den Beste Sjømaten (Drivkraft)

2012: Eyvind Hellstrøm, Hellstrøm Jr. (Aschehoug)

2013: Arne Brimis store kokebok fra Vianvang (Gyldendal) + Lise Finckenhagen, Slikkepott (Font)

2014: Bodil Nordjore, Lefseboka (eget)

2015: Tom Victor Gausdal Kokkelære (Press)

2016: Kok & Stek (Gursli Berg)

2017: Ny Norsk mat Even Ramsvik (Press )

2018: Grønnsakskokeboka (Press)

2019: Sverre Sætre Sjokoladeboka (Press)

Publisert: 28.11.2019 kl. 17:53
Oppdatert: 28.11.2019 kl. 18:07


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?