Disse grønnsakene bør du spise om våren

3. mai 2016Aktuelt
VÅRGODT: Nå er det bare å meske seg i norske tomater, mens vi venter på at nypotetene gjør sitt inntog i butikkene om bare noen få uker. Foto: Trond Solberg/Sara Johannessen.
VÅRGODT: Nå er det bare å meske seg i norske tomater, mens vi venter på at nypotetene gjør sitt inntog i butikkene om bare noen få uker. Foto: Trond Solberg/Sara Johannessen.

Grønnsaker og frukt er aller best når de er i sesong. Det er det mange av dem som er nå. Agurk, tomat, asparges, nypoteter og sommerkål ligger i våre handlekurver i mai.

Våren er den beste av alle årstidene når det kommer til tilgang på ferske grønnsaker og frukt her i Norge (- de norske bærene kommer om sommeren; og ja, vi gleder oss nesten like mye til dem!).

Nå bugner det altså av norske råvarer i grønnsaksdisken og her er fem grønnsaker du burde bruke mye i månedene fremover:

Agurk

Foto: Magnar Kirknes/VG.
Foto: Magnar Kirknes/VG.

Trodde du agurksesongen var om sommeren? Det er den ikke, da er det bare agurknyheter det dreier seg om. Agurk selges i Norge året rundt, men den norske agurksesongen starter i mars/april. Det er en av de grønnsakene vi nordmenn spiser mest av, kanskje ikke så rart, da den ikke er særlig sær i smaken og passer til både fisk og kjøtt, og i alle slags salater. Det er en mager grønnsak som inneholder mye vann.

Asparges

Foto: Sara Johannessen/VG.
Foto: Sara Johannessen/VG.

Asparges smaker nesten best når den får spille hovedrollen. De norske grønne aspargesene har veldig kort sesong, men til gjengjeld har den en helt unik egensmak. Vi må heller ikke glemme den hvite aspargesen som gror under jorden, og derfor mangler farge, men som er minst like delikat. Husk at du bare skal skrelle av den nederste delen av stilken på de grønne, men du skal skrelle fra helt fra toppen og ned på de hvite.

Aspargessuppe, aspargespasta og kokte asparges med hollandaisesaus - her finner du de tre aspargesoppskriftene alle burde kunne.

Nypotet

Foto: Sara Johannessen/VG.
Foto: Sara Johannessen/VG.

Nypotetene kommer på forsommeren. Og de aller første norske nypotetene for sesongen leveres direkte til Slottet. For potetdyrkerne gjelder det å være først ute med å levere poteter til kongen. Potetbøndene Kristen Udjus og Knut Salve Seland i Grimstad har rekorden på den tidligste innhøstingen: I 2007 kunne de levere norske nypoteter til kongehuset allerede 16. mai.

Sommerkål

Foto: Magnar Kirknes/VG.
Foto: Magnar Kirknes/VG.

Sommerkål, også kalt nykål, ser ved første øyekast kanskje litt kjedelig ut, men den er full av vitamin C og B-vitaminet folat OG den er nydelig på smak. På grunn av den sprø konsistensen er det viktig å passe på når du varmebehandler den at den ikke kokes for lenge. Norsk sommerkål kan imidlertid både grilles, wokkes og kokes – eller rett og slett bare smørdampes – og brukes som tilbehør til det meste.

Tomat

Foto: Trond Solberg/VG.
Foto: Trond Solberg/VG.

Tomater kan være røde, oransje, gule eller grønne. Og den norske seongen for tomater startet i mars. Så nå kan vi glede oss over tomater som smaker tomater, og ikke bare vann. Så nå er det bare å sette tomatsalat og bruschetta på menyen igjen. Tomater kommer i alle størrelser, fra bittesmå perletomater til store, feite bifftomater. De holder seg best på kjøkkenbenken, og bør helst lagres alene fordi de avgir etylen, som fremskynder modningsprosessen i mange andre frukter og grønnsaker.

Ekstra: Egg

Foto: Sara Johannessen/VG.
Foto: Sara Johannessen/VG.

Egg forbindes kanskje mest med påske. Både i form av påskeegg (som ikke legges av høna) og vanlige hønseegg, gjerne malt i flotte farger. Egget er nemlig symbolet på nytt liv og ny vår. Norske egg er av topp kvalitet, og vi er så heldige å ha ferske norske egg i butikkene hele året. Men ta dem gjerne i bruk litt ekstra nå på våren - til frokost (kokt eller speilegg), til lunsj i en eggerøre, til middag i en omelett – eller i en god vaffelrøre eller annen bakst, som tross alt er den viktigste delen av maikjøkkenet.

Publisert: 03.05.2016 kl. 20:01


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?