Til hovedinnhold

Så enkelt plukker du blåskjell selv

EGENPLUKKEDE: Det er noe ekstra ved blåskjellene du plukker selv, men vær obs på algegifter som kan gjøre måltidet svært ubehagelig. Her er det Godt-bidragsyter Lise Finckenhagen som har stelt i stand et lekkert blåskjellmåltid. Foto: Sara Johannessen / VG
EGENPLUKKEDE: Det er noe ekstra ved blåskjellene du plukker selv, men vær obs på algegifter som kan gjøre måltidet svært ubehagelig. Her er det Godt-bidragsyter Lise Finckenhagen som har stelt i stand et lekkert blåskjellmåltid. Foto: Sara Johannessen / VG

Hvis blåskjellvarselet viser at skjellene er trygge å spise er det bare å hoppe i havet.


Blåskjell er sommermat som både er supergodt og enkelt å tilberede. Ekstra morsomt er det om blåskjellene er plukket helt selv.

Du kan sikkert huske hvor du fant blåskjell som barn, da du fisket krabber fra brygga eller trådde på skarpe blåskjell i fjæra. Men du tenkte sikkert ikke over at disse blåskjellene kunne gi deg et deilig festmåltid.

Skal du spise egenplukkede blåskjell uten å risikere ubehag i etterkant, er det viktig å sjekke blåskjellvarselet på Mattilsynets nettsider før du tar turen ut i fjæra.

Blåskjell tar nemlig lett til seg algegifter fra algene som skjellene lever av – og om blåskjellene inneholder algegifter eller e-coli-bakterier kan man bli forgiftet om man spiser dem.

Hver uke tester Mattilsynet skjell ved 40 ulike målesteder, og blåskjellvarselet oppdateres da med grønt, gult eller rødt varsel som gjelder for hele uken. Du kan også laste ned blåskjellvarselet som app på iPhone eller Android.

FRISTELSE FRA HAVET: Blåskjell er perfekt både som forrett og hovedrett, og det smaker ekstra godt om man nyter det i deilig sommervær. Foto: Terje Bringedal / VG
FRISTELSE FRA HAVET: Blåskjell er perfekt både som forrett og hovedrett, og det smaker ekstra godt om man nyter det i deilig sommervær. Foto: Terje Bringedal / VG

Slik unngår du giftige blåskjell

I nærheten av målestedene er det ifølge Mattilsynet bare å plukke i vei– så fremt varselet er grønt. På generelt grunnlag bør du unngå å plukke skjell i områder der vannet er stillestående, eller der det er en fare for at vannet er forurenset, for eksempel innerst i fjorder.

– En kan ikke se på skjellene om de er forgiftet, og algegiften går ikke vekk enten man vasker eller koker blåskjellene, forklarer Merete Hestdal i Mattilsynet.

Algene som produserer «paralytic shellfish poisoning» (PSP) kan føre til lammelser, mens alger som produserer «diarrhetic shellfish poisoning» (DSP) kan føre til diaré og vondt i magen.

– Akkurat nå er det PSP en særlig bør være obs på. Vår erfaring er at PSP gjerne kommer om våren og forsommeren, mens DSP gjerne kommer om sensommeren, forklarer Hestdal og legger til at de ikke har fått noen meldinger om at folk som har fulgt Mattilsynets blåskjellvarsel har blitt syke.

Slik oppbevarer du blåskjellene

Selv om det er aller best å tilberede blåskjellene rett etter at de er hentet fra havet, kan de også lagres før de spises.

Ifølge Mattilsynet bør blåskjellene lagres ved en temperatur mellom 0 og 10 grader, og du oppnår lengst holdbarhet om du oppbevarer skjellene ved en temperatur nær frysepunktet. Blåskjellkjøttet vil bli dårligere om skjellene nedfryses, så det er viktig å bare ha is under skjellene.

Om du likevel ønsker å fryse blåskjell anbefaler Mattilsynet å fryse ned ferdig dampede blåskjell.

Slik tilbereder du blåskjell

Blåskjell kan både dampes, grilles og brukes i fiskesupper. Før du kaster blåskjellene i gryta eller på grillen, er det viktig å sjekke om alle blåskjellene fremdeles lever.

SKYLLESJEKK: Blåskjellene skal lukke seg når de skylles under kaldt vann. Foto: Sara Johannessen
SKYLLESJEKK: Blåskjellene skal lukke seg når de skylles under kaldt vann. Foto: Sara Johannessen

Skjell som ikke lukker seg når de skylles under kaldt vann eller når de knipses på, er døde og bør kastes rett i søpla. Skjell som er knust bør også kastes.

Når blåskjellene er ferdig tilberedt skal de ha åpnet seg igjen – du gjettet det kanskje, men om skjellene fremdeles er lukket, så bør de heller ikke spises.

Vi har flere gode oppskrifter med blåskjell i vår oppskriftsbase – her er noen av våre favoritter:

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?