Til hovedinnhold

Så mye egg spiser vi i påsken

NUMMER ÉN: Frokostegg i eggeglass er den mest populære eggeretten i påsken. Foto: Sara Johannessen/VG
NUMMER ÉN: Frokostegg i eggeglass er den mest populære eggeretten i påsken. Foto: Sara Johannessen/VG

Egg er en gammel påsketradisjon, og i Norge spiser vi dobbelt så mange egg i påsken som ellers.


Hvis du føler du spiser mye egg i påsken, har du helt rett. I løpet av de fem helligdagene i påsken - fra skjærtorsdag til 2. påskedag - spiser nordmenn gjennomsnittlig cirka ett egg om dagen.

Dette vil si at vi i løpet av disse fem dagene spiser i overkant av 26 millioner egg - noe som er dobbelt så mange egg sammenlignet med resten av året, ifølge tall Godt får tilsendt fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Frokostegg servert fra eggeglass er den mest populære måten å spise egg på i påsken. På andreplass ligger eggerøre til spekemat eller røkelaks, etterfulgt av hardkokt egg på brødskiven.

Symboliserer liv og vår

I påsken kommer eggene i mange former. Vi spiser dem, pynter dem, baker med dem og legger godteri i forstørrede etterligninger av dem.

Tradisjonen med egg rundt påsketider skal visstnok både stamme fra gamle vårfestivaler, og fra kristendommen i forbindelse med Jesu' oppstandelse. I begge sammenhenger skal egget ha symbolisert nytt liv, skriver History.

Grunnen til at vi pynter eggene, skal være fordi det tidligere ikke var lov å spise egg i uken før påske. Eggene ble derfor dekorert, før de ble gitt til barn som gaver etter at fasten var over, ifølge BBC.

Prøv noen av disse eggerettene i påsken:

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?