Til hovedinnhold

Fra sjokoladepålegg til snegler - her er maten kokkene styrer unna

KJENDISKOKKER: Selv om de er kokker, er det et par ting de ikke vil spise. Foto: Line Møller/Krister Sørbø/Sara Johannessen/VG
KJENDISKOKKER: Selv om de er kokker, er det et par ting de ikke vil spise. Foto: Line Møller/Krister Sørbø/Sara Johannessen/VG

Trodde du kokker var altetende? Da må du tro om igjen! Snegler, makrell i tomat og sild står på kokkenes liker-ikke-liste.


Man skulle kanskje tro at kokkeyrket innebar at man måtte være åpen for all mat, men etter å ha snakket med noen av Norges mest profilerte kokker kan det se ut som om de også har sine «særheter».

For selv om de har skrevet ufattelige kokebøker og gitt mattips i en årrekke holder enkelte seg unna matvarer ene og alene fordi de ikke «tåler lukten», eller synes det er «ekkelt», slik som så mange andre nordmenn.
Tidligere Bocuse d'Or-vinner, Geir Skeie, er ikke spesielt overrasket over at kokkene har sine særheter, og avkrefter myten om at alle kokker er altetende.
- De fleste kokker er nok åpne for det meste. Det er en viktig del av yrket vårt, men smaksløkene er forskjellige så det er ikke så rart at også kokker styrer unna enkelte matvarer. Men man finner også de kokkene som skal være sære bare for å være sære.
Skeie mener at man som vert ikke må la seg påvirke av særhetene, og at kokker generelt er veldig glade i å bli laget mat til.
- De er vanligvis veldig takknemlige gjester, men en god huskeregel kan være og ikke servere noe kjøtt som kommer fra utrydningstruede dyr, eller McDonald's. Det holder i hvert fall jeg meg unna.

Sjekk ut hva toppkokkene styrer unna:

Wenche Andersen: Snegler

Hele Norges TV-kokk-yndling har fobi for snegler. Hun har til og med løyet på seg allergi for å slippe å spise det.
- Hvis jeg ikke hatt visst hva jeg hadde spist, og noen hadde fortalt meg at det var snegler etter at jeg hadde svelget det, tror jeg faktisk at jeg hadde blitt dårlig.
- Det er mange som sier det smaker som kylling, men jeg pleier å si at jeg er allergisk.
Hun forteller at hun også har problemer med å spise ål.
- Jeg har smakt på insekter før, og her om dagen fikk jeg en orm på Mathallen i Oslo, men den kjente jeg i halsen hele dagen.
I sin egen matlaging er det også en del ting Wenche styrer unna:
- Hvis jeg får servert syntetisk mat spiser jeg det, jeg er jo ikke uhøflig. Men selv styrer jeg unna slikt. Jeg liker naturlige råvarer, så kunstige farger og smaksstoffer bruker jeg ikke. Jeg er heller ikke så glad i å bruke gastromat-krydder.

Bent Stiansen: Rosépepper

Foto: Krister Sørbø/VG
Foto: Krister Sørbø/VG

Bent Stiansen var den første nordmannen som vant Bocuse d'Or i 1993, og har skrevet flere kokebøker. Han har også en ting han ikke kan fordra:
- Jeg har et hat for rosépepper. Det smaker tørket blomst, det setter seg i tennene og det er feminint og ekkelt. Jeg skjønner ikke hvorfor man på død og liv skal bruke dette. Heldigvis er det ikke så mange som gjør det, men i Frankrike pynter de gjerne med det og det er fullstendig talentløst.
Han innrømmer at han gjerne kan ta seg noen stykker av en frossenpizza, men spiser aldri Grandiosa.
- Det smaker jo papp.
Han har også noen prinsipper som han følger:
- Av dyrevelferdsgrunner holder jeg meg også borte fra gåselever. Det er et produkt som er en unaturlig del av det norske kostholdet, og burde være enkelt og frastå.

Sonja Lee: Sjokoladepålegg

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

For restauranteier Sonja Lee handler det mye om prinsipper når hun legger matvarene i handlekurven, og på spørsmål om hva hun aldri spiser svarer hun kontant:
- Sjokoladepålegg. Mange av disse produktene baserer seg på palmeolje, og jeg kjøper aldri varer som inneholder vegetabilsk fett.
Hun forteller at man finner palmeolje i alt fra kaker, pålegg, kjeks og supper.
- Jeg liker å vite hva jeg putter i meg, og at jeg liker å vite hvor maten kommer fra, sier hun og legger til:
- Palmeolje er svært skadelig for kroppen, fordi kroppen har vanskeligheter med å bryte det ned. Ved å styre unna slike produkter er man også med på å ivareta kloden.

Foto: Terje Mortensen/VG
Foto: Terje Mortensen/VG

Geir Skeie: McDonald's

Tidligere Bocuse d'Or-vinner Geir Skeie har ikke noe imot fastfood, men setter ikke sine ben på en av verdens mest kjente fastfood-kjeder.
- Jeg spiser aldri på McDonald's. Jeg liker rett og slett ikke maten der, så hvis jeg må velge går jeg heller på Burger King. Jeg holder meg også unna kjøtt fra utrydningstruede dyr, samt hjerne.
Han er heller ikke noe glad i ananas på pizzaen eller banan i gryterett.

Foto: Jan Petter Lynau/VG
Foto: Jan Petter Lynau/VG

Jørn Lie: Ferdig krydret flintstek

Restauratør ved Gamle Raadhus er heller ikke i tvil:
- Ferdig krydret flintstek spiser jeg aldri.
- Hvorfor ikke?
- Fordi det ikke er noe godt. Krydderet er så spesielt, og jeg liker best å krydre ting på egen hånd. Kjøttet i seg selv er godt, men de man får kjøpt på butikken er ikke noe gode. Jeg liker best rene smaker.
Han forteller at han heller ikke er spesielt glad i ferdigmat, og trekker, i likhet med Bent, frem Grandiosa.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Lise Finckenhagen: Makrell i tomat

For kokk og VGs mat-skribent Lise Finckenhagen er lukten avgjørende:
- Jeg kan ikke fordra lukten av makrell i tomat. Når barna mine skal spise det må de ut av huset, sier hun.
- Snegler er jeg heller ikke spesielt glad i. Da jeg jobbet i Frankrike måtte jeg ta av slimet på sneglene, så du kan si jeg fikk det litt opp i halsen da. Og uansett, så er det bare hvitløkssmøret som smaker noe på sneglene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Geir Olsen/VG
Foto: Geir Olsen/VG

Arne Brimi: Ferdiglaget guacamole

Den folkekjære kokken Arne Brimi irriterer seg heller mest over produsentens bruk av ord.
- Jeg spiser for eksempel ikke ferdiglaget guacamoledipp. Det jeg spiser må være ekte. Når produsentene bruker ord som ikke stemmer med produktet holder jeg meg unna. Slik som «lettmajones» og «familiekarbonade», majones er majones og karbonade er karbonade.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Annemor Larsen/VG
Foto: Annemor Larsen/VG

Mona Halvorsen: Sild

Rocke-kokk Mona Halvorsen er stor sett veldig altetende, men trekker frem to ting som ikke står øverst på handlelisten:
- Da jeg var yngre spiste jeg en del fersk sild, men det liker jeg ikke lenger. Det smaker ikke det samme som da jeg var yngre. Jeg er heller ikke spesielt glad i surstrømming, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Jørgen Braastad/VG
Foto: Jørgen Braastad/VG

Jan Vardøen: Oppdrettslaks

- Jeg spiser aldri Norsk oppdrettslaks.
Jeg ville definitivt ikke gitt det til barna mine. Jeg mener det er fullstendig ødeleggende for miljøet, og den ligner ikke på laks slik den skal være. Den er proppet full med masse uhumskheter, sier han.

---

- Ingen uønskede stoffer i laksen

Forskningsdirektør Ingvild Eide Graff ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning sier til VG at det er godt dokumentert at norsk oppdrettslaks er både trygt og sunt:
- Oppdrettslaksen er den mest gjennomanalyserte arten, og den fisken vi vet aller mest om. Vi vet at norsk oppdrettslaks ikke inneholder ulovlige stoffer eller uønskede stoffer over grenseverdi. Det er helt trygt å spise oppdrettslaks, men hva man foretrekker smaksmessig må være opp til den enkelte, sier hun.

---

McDonalds: Skeie må gjerne prøvesmake

Kommunikasjonssjef Erik Lødding i McDonalds Norge sier følgende om at Geir Skeie ikke liker maten deres:
- Han må få lov å spise den maten han selv har lyst på som alle andre, det skal vi ikke nekte han. Han har lov å si sin mening. Jeg vil likevel nevne at vi har norske råvarer og storfekjøtt fra Norge. Vi selger rene produkter, og vi tror på de produktene vi lager og serverer våre kunder. Vi får mange gode tilbakemeldinger. Smaken er forskjellig hos alle, og der må respekteres. Vi inviterer gjerne Geir Skeie til å komme for å smake på burgeren vår, sier Lødding.

---

Grandiosa svarer kokkene

Kommunikasjonssjef Bjørn Brennskag i Orkla Foods Norge svarer følgende på
Grandiosa-kritikken fra Bent Stiansen og Jørn Lie:
- Bent Stiansen og Jørn Lie må så klart få lov å ha de smakspreferansene som de vil, men vi opplever at veldig mange nordmenn liker nettopp smaken av Grandiosa, og det er en favoritt for mange. Det setter vi pris på, sier Brennskag.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?