Fem ting du kan bruke gresskar til

GØY MED GRESSKAR: Det trenger ikke bare være skummelt med gresskar, du kan også lage både vaser og annen dekorasjone av den store, oransje grønnsaken. Foto: Instagram/@theblondielocks/@ycmayta.
GØY MED GRESSKAR: Det trenger ikke bare være skummelt med gresskar, du kan også lage både vaser og annen dekorasjone av den store, oransje grønnsaken. Foto: Instagram/@theblondielocks/@ycmayta.
AvPaal-Erik NygårdogPia Cecilie Vabro

En vase, en skål, et fuglebrett. Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan bruke sesongens gresskar til.

Det bugner av gresskar i butikkene om dagen. Det er flaskegresskar, pyntegresskar og små gresskar. Her i landet har vi ikke så lange tradisjoner for å bruke gresskar, hverken til matlaging eller som dekorasjon til Halloween. Som kanskje er det de fleste av oss forbinder denne store, oransje grønnsaken aller mest med.

Men de siste årene har både Halloween og gresskar blitt mer vanlig i Norge. Vi har begynt å lage gresskarsuppe og bake gresskar som tilbehør til middagen. Det er til og med mulig å bruke gresskar når man baker, både scones og gulrotkake blir ekstra saftig om du har gresskar i. Og så kommer vi ikke utenom en skikkelig gresskarpai - som ikke er middagspai, men en ordentlig dessertpai, som gjerne kan serveres med pisket krem og lønnesirup.

Men når du har laget mat med gresskaret ditt, så står du der. Med et helt tomt gresskar tilbake. Hva skal du gjøre med det? Er det enda for lenge til Halloween, eller du bare har lyst til å prøve deg på noe helt annet, har vi her funnet frem til fem gode tips til hva du kan bruke gresskarskallet til:

Skjær gresskaret i to før du tar ut innmaten med en skje. La det være igjen ca 2-3 centimeter av veggen før du lager hull til tauet dersom du ønsker å henge opp kreasjonene. Når du lager dette fuglebrettet setter kun fantasien grenser, så bruk kreativiteten din til å gi fuglene en god start på vinteren.

Du trenger ikke være utdannet florist for å lage denne blomstervasen. Helt enkelt skjær av toppen i den størrelsen du måtte ønske og skrap ut innmaten av gresskaret. Deretter kan du plassere potteplanten med plastpotter i gresskaret. Den vil holde seg i flere uker, og når den begynner å bli dårlig kan du plante den i hagen for kompostering. Superenkelt og resultatet blir veldig fint!

Ønsker du å bytte ut den velkjente brødskålen med noe mindre tradisjonelt? Mindre gresskar egner seg faktisk ypperlig som suppeskåler. Først må du finne gresskar som står stødig. Dette kan være lettere sagt enn gjort så et lite tips kan være å bruke en kniv for å skjære til en jevnere underside. Krydre innsiden av gresskarbollen med salt før det stekes på 200 grader i 30-45 minutter til det er mørt.

Et gresskar kan brukes til så mye mer enn dekorasjon for halloween. Med litt (spray)maling, glitter, pynt og kreativitet kan du dekorere grønsaken til å passe de fleste års- og høytider. Mindre gresskar med et kreativt touch egner seg også ypperlig til en høstinspirert borddekorasjon.

Tappekran

Beklager, denne Instagram-posten er ikke lengre tilgjengelig

Det du trenger for å lage denne artige ølkranene er et stort gresskar, en tusj, kniv og en tappekran. Start med markere hvor du vil skjære ut lokket - forsøk å hold deg så nærme kanten av stilken som mulig da du vil ha mest mulig plass til væsken. Bruk kniven til å skjære av lokket før du skaper ut innmaten. Sørg for å få ut alle gresskarfrøene, men om det er litt kjøtt igjen skader ikke det da det kun smaksetter ølet. Nå kan du bestemme deg om hvor tappekranene skal plassers før du monterer den. Tappekraner i plastikk og stål fåes kjøpt hos de fleste jernvarehandlere. Nå gjenstår det bare å fylle gresskaret opp med det ølet du måtte ønske, sette på lokket og feire høsten. Skål!

Dersom du velger å lager en eller flere av disse kreative kreasjonene så del de gjerne med oss på Instagram med hashtagen #Godtno.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?