Ukens matblogg: Fransk løksuppe med øl og smeltet ost
Dette er kanskje en av verdens billigste middager, og absolutt en av de beste.
- Min favorittråvare er løk så middag uten løk mener jeg mangler noe vesentlig. Behandler du løk med riktig temperatur endrer den tekstur og smak, sier ukens matblogger Elin Larsen til Godt.no.
- Pass på at løken blir riktig stekt. Den skal freses i omtrent 20 minutter på middels høy varme til den blir slapp og litt brun, men ikke brent. Følg godt med, for løken kan enten bli brent eller for lite brunet, og da kommer ikke sødmen frem, forklarer Elin.
- Det er ikke uten grunn at denne enkle suppen er høyt verdsatt i gourmet-verden, til tross for at det er noe av det rimeligste du kan spise. Første gang sønnen min smakte den sa han at det var noe av det beste han hadde smakt, sier hun.
- Før du gratinerer ostetoppingen i ovnen, må du smake til suppen med salt, pepper og sukker, avslutter Elin.
Les bloggen til Elin og følg henne på Facebook, Instagram, Twitter og Google+.
Ingredienser for 4 personer
- 2 fedd hvitløk
- 900 g løk
- 90 g smør
- 3 dl vørterøl
- 8 dl vann
- 3 dl kyllingkraft eller hønsefond
- 1/2 ts tørket eller 1 ss finhakket timian
- 1-2 ss sukker
- salt og pepper
- 200 gram parmesan eller cheddar
Slik gjør du
Elin bruker omtrent én time på å lage denne.
Del løk i to, og skjær i tynne skiver. Finhakk hvitløk.
Fres løk og hvitløk i smør på middels varme i en kjele som rommer omtrent 1,8 liter. Fres under omrøring til løken er lysebrun, det tar 20-30 minutter. Løken skal bli slapp og brun men ikke brent. Det skal lukte søtlig løk på slutten av steketiden.
Tilsett vørterøl, vann og kraft. La koke på svak varme i 20-30 minutter.
Det er viktig at du smaker til med salt, pepper og sukker. Husk at suppen skal gratineres i ovn med ost, og den avgir også litt salt og smak. Smak til med litt finhakket eller tørket timian.
Fordel suppen i 4 ildfaste skåler. Dryss over parmesan eller cheddar og bak i ovnen på 220 grader til osten er gyllenbrun, omtrent 5-10 minutter.
Server med crunchy brødkrutonger, og de lager du slik:
Hjemmelagde crunchy brødkrutonger
- 1 hvit brød, ferskt eller en dags gammelt
- god ekstra virgin olivenolje
- maldonsalt
Fjern skorpen og skjær i like terninger. Legg bakepapir på et stekebrett og fordel brødterningene utover. Ringle olje og dryss over maldonsalt. Tilsett nok salt, hvis ikke fremheves ikke den gode olivensmaken. Vend krutongene slik at du får olje og salt på alle sider. Stek krutongene i omtrent 15 minutter på 180 grader, snu krutongene midt i steketiden. Avkjøl og oppbevar i tett norgesglass.
Hvis du vil bruke grovt rugbrød i stede for hvitt brød, senker du steketemperaturen til 150-160 grader, og steker noe lengre.
Publisert: 19.03.2015 kl. 12:41
Lag deg en gratis konto