Seks spennende oppskrifter med chiafrø
Chiafrø er proppfulle av fiber, kalsium og omega-3. Bruk dem i alt fra frokost til dessert.
Mange matvarer har blitt superstjerner de siste årene. De har blitt populære fordi de har blitt omtalt som «superfood». Det finnes ingen definisjon av supermat, men det vi snakker om er matvarer som inneholder mye næring i forhold til sin egen størelse. De vurderes som gunstigere enn andre matvarer fordi de også inneholder mye antioksidanter. I følge forskning.no beskytter antioksidanter cellene i kroppen vår mot frie oksygenradikaler og verner oss dermed mot kreft og hjertesykdommer.
Chiafrø er en av matvarene som alltid nevnes når det blir snakk om supermat. De kommer fra en blomst i myntefamilien, og opprinnelig fra Mexico. Frøene kan absorbere 12 ganger sin egen vekt i væske, slik at når de legges i væske får denne en slags geleaktig struktur; det kan derfor være spennende å bruke chiafrø i juicer for å gi dem en litt fastere konsistens. Chiafrø inneholder mye fiber, kalsium og Omega-3.
Nå blir de stadig mer vanlige, også her i landet; mange juicebarer har dem på listen over ekstra ingredienser du kan legge til for at juicen skal bli enda sunnere og mer mettende, og det har rett og slett blitt lettere å få tak i dem. Du kan kjøpe chiafrø i større matbutikker og i alle helsekostbutikker. De kan også bestilles på nettet – men da tar det noen uker før du får dem hjem til deg.
Men hvordan skal du egentlig spise chiafrø? Chiafrø kan du lage pudding på, det får noe av den samme konsistensen som en rispudding. Du kan i tillegg til å bruke dem som tykningsmiddel i juicer og smoothies og som erstatning for egg når du baker – frøene fungerer da som bindemiddel. Man kan også strø chiafrø over frokostgrøten eller müeslien - eller toppe salaten med frøene slik som Lise Finckenhagen gjør i sin bulgursalat med granateple.
Hvis du har lyst til å lære deg å bruke chiafrø i maten, kan du la deg inspirere av en av disse seks spennende chiafrøoppskrifter fra norske og utenlandske bloggere.
Mia på greenbonanza.com anbefaler å bruke chiafrø hvis du vil lage en smoothie som er litt mere mettende. I begynnelsen, mens du kanskje ennå ikke er vant til konsistensen fra frøene, foreslår hun at du kan kjøre dem til mel i en kjøkkenmaskin først – annen konsistens, samme fordeler.
Selv om disse sjokolademoussene skal stå i 24 timer før du kan spise dem, melder Maja på veggiesandgin.com at det så absolutt er verdt ventetiden – en sukkerfri, kremet dessertmousse med helt perfekt smak og konsistens.
Ikke bare er denne frokosten lett å lage, men den holder seg også godt i kjøleskapet i et par dager, slik at du kan lage en liten batch når du først er i gang. Veganblogger Ohsheglows anbefaler å bruke bananer i den, for at den skal bli akkurat passe søt.
Vaniljepuddingen er kjempelett å lage, og i følge bloggeren bak pastryaffair.com sunn nok til å spise til frokost – men syndig nok til at den kan serveres som dessert.
Kan man lage sukkerfritt, sunt syltetøy på fem minutter? På den veganske bloggen Conveganence.com bruker de dette syltetøyet sammen med en deig laget på mandel- og rismel for å lage frokostbarer. Syltetøyet kan du fint bruke på vanlige rundstykker også.
Matblogger Anita fra Kvardagsmat.no broker chiafrø i sin nøttegranola – som like gjerne kan spises til frokost som til kvelds. Best er den med gresk yoghurt og pasjonsfrukt til!