Solbær: Her er favorittbæret til slottskokken

27. juli 2015Aktuelt
VAKKERT: Solbær har en spennende og syrlig smak, og er vel verdt å prøve i sommer. Foto: Scanpix
VAKKERT: Solbær har en spennende og syrlig smak, og er vel verdt å prøve i sommer. Foto: Scanpix
Anders Sondrup
Anders Sondrup

Proppfullt av C-vitamin, og anvendelig i alt fra safting og desserter til marinader.

Glem kirsebæret. Skal du menge deg med fiffen, spiser du solbær med de store. Det gjorde i alle fall Estlands president da han var på gallamiddag på Slottet i fjor høst. Han fikk servert en sjokoladeganache med frysetørket solbær.

Den svartlilla og smaksrike C-vitaminbomben er solkongen blant bærene, skal vi tro Nicolai Lundsgaard, som er kjøkkensjef på Slottet.

- Bæret er en av mine favoritter, og jeg bruker det mye. Det har en intens og mørk farge. Man kan selvfølgelig bruke det til gelé og syltetøy. Men solbærsaft er også en fantastisk ting, sier den danske kokken som også bruker bærbuskens blader i fiskeretter.

I bakgården på Torshov i Oslo har Lundsgaard en solbærbusk. Han husker, som mange andre, at moren og bestemødrene saftet bæret da han var liten.

Nå har det nye nordiske kjøkken, og Michelin-restauranter som Noma i København, omfavnet bæret. Og det er ikke lenger bare bæret som brukes:

- Før brukte ikke folk bladene på solbærbusken. Men nå bruker man bladene i salat og i marinader til fisk. Jeg var på Noma for tre uker siden og fikk en fantastisk rett med kamskjell, smørsaus med kaviar og solbærblader. For en fire-fem år siden var ikke dette noe man gjorde, sier Lundsgaard.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SMOOTH: Solbær passer perfekt i en frisk sommersmoothie. Foto: Maria Gosse/VG
SMOOTH: Solbær passer perfekt i en frisk sommersmoothie. Foto: Maria Gosse/VG

Solskinnshistorien om buskens renessanse i kokkemiljøet har kanskje sammenheng med bølgen av nostalgi for mormor-kjøkkenet. Men på tross av den nyervervede stjernestatusen trenger også solbæret å holde bakkekontakten:

- Solbæret et såpass intenst at det trenger litt motstand og det tåler andre tunge smaker. Jeg har satt det på menyen sammen med sjokolade.

- Men bladene er mindre intense og kan brukes til mer skjøre smaker som skalldyr og fisk.

Selv lager han solbærsaft året rundt av ferske og frosne bær, og han liker å leke seg med forskjellige smakskombinasjoner.

- Jeg putter vanilje, stjerneanis og mynte i. Solbæret alene kan bli veldig tungt, kjæresten min synes jeg lager en vel sterk saft. Men mynte gjør den lett og frisk.

Fakta:

Bærer navnet: Solbæret, som heter ribes nigrum på latin, er rikt på C-vitamin, A-vitamin og kalium, ifølge Store Norske Leksikon. Saftet og syltet er det en viktig C-vitaminkilde for nordmenn.

Ikke bare blåbær: Solbærplanten har sin opprinnelse i Europa, vestlige deler av Asia og Himalaya. Busken vokser vilt, men har trolig forvillet seg ut i naturen gjennom hagebruk. I Norge dyrkes det solbær helt opp til de sørlige delene av Troms fylke, ifølge Store Norske Leksikon.

Oppskrift:

Solbærsaft med mynte, vanilje og stjerneanis

1 kg solbær

1 vaniljestang (tahiti)

2 stk. stjerneanis

4 kvist eplemynte

8 dl vann

350 g sukker

1 ts Atamon (konserveringsmiddel)

Dette gjør du:

Skyll bærene godt og hell dem i en gryte med vann, vanilje, stjerneanis og eplemynte. Kok opp langsomt og la blandingen koke på svak varme i 20 minutter - ikke rør i saften.

Sil ut saften gjennom et klede, og hell den i en ny gryte. I denne helles saften og sukkeret.

Væsken skal gis et lite oppkok før konserveringsmiddelet Atamon tilsettes. Hell saften på rene flasker.

Hva liker du å lage med solbær? Del gjerne tips i kommentarfeltet!

Publisert: 27.07.2015 kl. 15:31
Oppdatert: 03.08.2015 kl. 15:00


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?