Tidligere Noma-kokk åpner cateringbedrift i Fredrikstad

17. september 2018Aktuelt
VERDENSKLASSE: Restauranten Noma har blitt kåret til verdens beste restaurant fire ganger. Men tidligere Noma-kokk Robert Petersen ville heller starte noe eget. Her fra deres tidligere lokale. Foto: Johannes Jansson/VG
VERDENSKLASSE: Restauranten Noma har blitt kåret til verdens beste restaurant fire ganger. Men tidligere Noma-kokk Robert Petersen ville heller starte noe eget. Her fra deres tidligere lokale. Foto: Johannes Jansson/VG

Robert Petersen tar med seg erfaring fra den danske Michelin-restauranten Noma når han åpner sin helt egne cateringbedrift på Gressvik i Fredrikstad. 

Å jobbe på en av verdens beste restauranter var ikke nok for Robert Petersen. Han ville starte noe eget.

– Den største forskjellen er at jeg jobber helt for meg selv, det er mitt navn og det handler om meg, sier 39-åringen til Godt.

SATSER: Robert Petersen fra Danmark åpner sin egen cateringbedrift i Fredrikstad. Foto: Privat
SATSER: Robert Petersen fra Danmark åpner sin egen cateringbedrift i Fredrikstad. Foto: Privat

Falt for naturen

Cateringbedriften, som har fått navnet Værk, har ennå ikke åpnet offisielt, men har allerede hatt sitt første salg.

– Vi mangler fortsatt litt på kjøkkenet, men vi er så godt som åpnet nå. Webshopen er oppe og går, sier Petersen.

Dansken har fem års erfaring fra Michelin-restauranten Noma, og har også jobbet rundt omkring på forskjellige restauranter i Norge. Han forteller at det var naturen som gjorde at han falt for landet.

– En dag fikk jeg et tilbud om å komme til Hammerfest for å hjelpe til med å sette opp en ny restaurant. Jeg skulle i utgangspunktet bare være der i seks måneder, men endte opp med å bli der i to år. Der fikk jeg også en kjæreste, sier Petersen.

– Minnet meg om København

En sommer dro Petersen og kjæresten på bilferie gjennom Sør- og Østlandet. Den siste helgen i ferien dro de til Fredrikstad.

– Jeg falt for nærheten til vannet, i tillegg til at gamlebyen der minnet meg om København. Det var perfekt i mine øyne, sier han.

I utgangspunktet ønsket Petersen å starte en kafé eller en matbar, med god mat og drikke til en rimelig penge.

– Men jeg står helt alene i det, så det ble for dyrt. Derfor utviklet jeg dette konseptet, som jeg først startet i Danmark. Der går det riktig så bra, så jeg tenkte jeg kunne hoppe ut i det her også, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NORDISK MAT: Værk tar utgangspunkt i det nordiske kjøkken når de skal servere catering. Foto: Værk
NORDISK MAT: Værk tar utgangspunkt i det nordiske kjøkken når de skal servere catering. Foto: Værk

Leier ut seg selv

Han har foreløpig ingen ansatte, og gjør hele jobben på Værk selv. Der tilbyr han både varm og kald buffé, og prisene tilpasses etter hvor mye service kunden ønsker.

– Folk som ikke vil bruke så mye penger kan velge å komme og hente maten selv, men man kan også få det levert og satt opp hvis man heller ønsker det.

Og dersom man virkelig vil slå på stortrommen kan man til og med leie inn Petersen selv, i tre timer.

– Det har vært et kjempelang prosess å starte alt selv og bygge lokale. Men jeg tenkte at hvis jeg skal stå 12–13 timer i andre folks kjøkken, så kan jeg like godt gjøre det for meg selv. Da er det også jeg som får æren, smiler han.

Noma åpnet på nytt

TIL KOKS: Tidligere Noma-kokk Eline Haugan Bordvik har fått jobb på en Michelin-restaurant på Færøyene. Foto: Therese Alice Sanne/VG
TIL KOKS: Tidligere Noma-kokk Eline Haugan Bordvik har fått jobb på en Michelin-restaurant på Færøyene. Foto: Therese Alice Sanne/VG

Petersen er ikke den eneste Noma-kokken som har dratt til utlandet for nye eventyr. Etter ti år på den verdenskjente restauranten åpnet tyske Thomas Frebel restauranten INUA i Tokyo tidligere i år, mens tidligere Noma-kokk Eline Haugan Bordvik (22) har fått fast jobb ved den anerkjente Michelin-restauranten Koks på Færøyene.

Noma har også selv hatt en pause. I februar i fjor valgte sjefen, René Redzepi, å stenge den opprinnelige Noma for å åpne pop-up-restauranter i Japan, Australia og Mexico.

Nå har restauranten imidlertid åpnet igjen – bare noen hundre meter lenger opp på Refshaleøen i København. De ikke har noen konkrete planer om nye pop-ups med det første, men har valgt å fokusere på tre ulike sesonger: Sjømat om vinteren, grønnsaker om våren og sommeren, og vilt og skog om høsten.

Hver sesong varer i tre måneder, og både menyene, dekoren i restauranten og området utenfor forandres for hver sesong.

Publisert: 17.09.2018 kl. 08:53


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?