Christian André Pettersen vant Årets kokk 2017
- Det føles helt utrolig!
Jubelen stod i taket da Christian André Pettersen vant den gjeve tittelen Årets kokk 2017. Pettersen blir altså da Norges representant til den svært anerkjente og prestisjefylte kokkekonkurransen Bocuse d'Or som avholdes årlig.
- Jeg er helt overveldet, sier en rørt Pettersen til Godt få minutter etter at prisen er mottatt.
Finalen ble holdt i Mathallen i Oslo, og tribunene som var satt opp for anledningen var fullsatt av entusiastiske publikummere som heiet på favorittene sine.
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Jeg hadde en følelse av at dette kom til å gå min vei. Jeg har satset alt på dette, helt siden jeg var med på Christophers (Davidsen journ. anm.) lag (under fjorårets Bocuse d'Or journ. anm.). Jeg har tatt til med det han har vist meg, og prøvd å lære så mye som mulig, sier han.
Kokketalentet fortsetter:
- Underveis følte jeg meg bakpå, og jeg måtte pushe hele veien. Men det gikk, sier Pettersen, som til daglig jobber som kjøkkensjef på Mondo i Sandnes.
Se menyen vinneren lagde lenger ned i saken.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Pettersen har tidligere uttalt til Godt at han har drømt om å vinne Bocuse d'Or siden han var ni år gammel.
- Hvordan føles det nå - har drømmen gått i oppfyllelse?
- Nei, drømmen har ikke gått i oppfyllelse ennå. EM og VM gjenstår fortsatt, smiler en fornøyd Pettersen.
Maaemos Esben Holmboe Bang, som har tre Michelin-stjerner, var æresdommer under årets konkurranse. Han forteller at han ble «blown away» av årets finalister, som var Rasmus Johnsen Skoglund, Filip August Bendi, Christian André Pettersen, Geir Magnus Svae og Øyvind Bøe Dalelv.
- Det har vært et utrolig jevnt race, og det har vært helt magisk, sier Holmboe Bang.
- På hvilken måte skilte Pettersen seg ut?
- Han viste en X-faktor. Det handler om smak, om følelsen man får. Christian André var en god vinner. Men nivået har generelt vært helt vilt, jeg er helt «blown away», sier Holmboe Bang.
- Hvordan tror du vinnersjansene er i Bocuse d'Or?
- Han vinner. Garantert, smiler Michelin-kokken.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kveldens andre pallplasseringer gikk til Rasmus Johnsen Skoglund, som fikk bronse, og Øyvind Bøe Dalelv, som fikk sølv. Dalelv fikk også utmerkelsene Årets ganefryd og Beste identitet.
I årets finale måtte kandidatene presentere en sjømatrett som skulle bestå av norsk ishavsrøye med råreker, kongekrabbe og/eller sjøkreps, i tillegg til trøffeltan - samt en kjøttrett som skulle bestå av lam og minst én grønnsak dyrket i samme område som lammet.
Arctic char «Binchotan» with vendace roe and wild garden herbs
Langoustine and fennel
Truffelseaweed «curd» in a crispy shell
Apple, avocado, jalapenos
Pickled cucumber and turnip
Sandefjordsauce
Roasted lamb from «Utstein Kloster» with «Bouquet de Provance»
Leg of lamb and shank with wild mushroom and parsley
«Gydapotet» – Potato with chanterelles and truffle
Artichokes and peas with horseradish
Porcicini mushroom sauce
Lambjus
Kilde: Bocuse d'Or Norge/Årets kokk