Derfor skal du aldri helle olje i vasken

2. juni 2017Aktuelt
IKKE GJØR DETTE HJEMME: Eller noe annet sted, for den saks skyld. Foto: Shutterstock/Scanpix
IKKE GJØR DETTE HJEMME: Eller noe annet sted, for den saks skyld. Foto: Shutterstock/Scanpix

Det er to gode grunner til det; en hyggelig grunn og en uhyggelig grunn.

Du har akkurat fortært den siste fetaostbiten og står igjen med et glass fullt av urteolje. Det er fristende å helle oljen i vasken, for den er jo flytende og overflødig. Men det vil være veldig dumt av deg, ifølge de som har greie på sånt.

Oljen som er igjen på glasset når du har spist opp fetaosten eller artisjokken eller hva det skulle være, er en fiks ferdig krydderolje som kan brukes på ny, sier Louise Brunborg-Næss som står bak bloggen restemat.no.

- Jeg bruker ofte sånne oljerester som utgangspunkt for å lage salatdressinger, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GJENBRUK: Olje til overs når fetaosten er spist opp? Ikke kast den! Foto: Shutterstock/Scanpix
GJENBRUK: Olje til overs når fetaosten er spist opp? Ikke kast den! Foto: Shutterstock/Scanpix

Brunborg-Næss bruker også gjerne oljen om igjen ved å fyll på med fast ost i terninger for å lage ny salatost i den samme oljen.

- Du kan også oppbevare tørkede grønnsaker, for eksempel chili, på olje, tipser hun.

Fett er rottemat

Den andre grunnen er til at du ikke skal kaste olje eller annet fett i vasken er at det er noen andre vesener som fråtser i det du ikke vil ha. De bor i kloakken og formerer seg i et uhyrlig tempo, og hver gang du heller fett og matrester i vasken, så mater du dem. Rottene, ja.

- Matolje og fett går ned i røret og ut i det offentlige avløpet. Der nede er temperaturen lavere, så fettet størkner og det tetter seg. Over tid kan det bli like hardt som betong. Og så er det næring til rotter. Konsekvensen er at det må spyles opp, og det er kostbart både for det offentlige og for privatpersoner, sier Jonas Ramsrud, avdelingsingeniør ved Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

Men hvor skal jeg gjøre av fettet, egentlig?

- Stekefett kan man tørke opp med papir og kaste, og har man større mengder flytende fett kan man helle det i en melkekartong og kaste den i restavfallet. Frityrolje kan leveres til gjenvinning, sier Ramsrud.

Ramsrud har også et tips til gjenbruk av krydderoljen fra fetaost-glasset:

- Den er veldig god på stekte poteter!

Artikkelen fortsetter under bildet.

FETT NOK: Flytende matrester som ikke kan brukes til noe, kan helles i melkekartonger og kastes i restavfallet. Foto: Fettvett.no
FETT NOK: Flytende matrester som ikke kan brukes til noe, kan helles i melkekartonger og kastes i restavfallet. Foto: Fettvett.no

Fettavskiller på Slottet

Vann- og avløpsetaten jobber tett sammen med næringene i Oslo fordi det meste matavfallet kommer fra restauranter og kantiner. Disse bruker egne fettavskillere som tømmes regelmessig, og dette fettet blir brukt til biodrivstoff. Reglene er like for alle, og dermed har også selveste Slottet dette systemet, forteller Ramsrud.

- Hvordan står det til med fettutskilleren på Slottet?

UBUDEN GJEST: Ikke mat dyrene. FOTO: Fettvett.no
UBUDEN GJEST: Ikke mat dyrene. FOTO: Fettvett.no

- Den var fin! En gang i året skal de sende inn en årsrapport som viser at de har tømt utskilleren i henhold til tømmeavtalen, og det blir gjort en tilstandskontroll på at alt fungerer ok, og det har de gjort, sier Ramsrud.

- Hvis ingen i Oslo kastet fett i vasken, kunne vi greid å utrydde rotter da?

- Rotter vil det alltid være, og de har alltid vært der, i kloakksystemet. Men hvis vi ikke tilfører mat og fett i avløpet, så vil vi bidra til å minske bestanden. Rotter kan gnage seg gjennom rør og gjøre stor skade, og de kan føre med seg smitte. Vi kan nok ikke utrydde dem, men bestanden hadde blitt lavere om vi sluttet å kaste fett og matrester i avløpet, sier han.

Har du andre tips til hva fetaostoljen kan brukes til? Del med oss i kommentarfeltet!

Publisert: 02.06.2017 kl. 16:03
Oppdatert: 24.04.2018 kl. 21:46


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?