Til hovedinnhold

Kjøkkenhage i vinden

13. november 2012Aktuelt
For 21 år siden flyttet Wenche Ellingsen og mannen ut av byen, og bosatte seg med Nordsjøen som nærmeste nabo. (Foto:Tore-André Baardsen)
For 21 år siden flyttet Wenche Ellingsen og mannen ut av byen, og bosatte seg med Nordsjøen som nærmeste nabo. (Foto:Tore-André Baardsen)
AvAnne-Line HenriksenogTore Baardsen

Når Wenche skal lage middag, går hun ut og høster det hun trenger.

Bak de mosegrodde steingjerdene ligger to drivhus og en kjøkkenhage der du kan sette tennene i saftige bifftomater, syrlige druer og søte jordbær – også i september – en spesiell type markjordbær som bærer hele sommeren. Hønene klukker godmodig rundt en spankulerende hane. Her lever de så fritt og flott i en villa av et hønsehus, at de kvitterer med å legge egg etter egg.

Med Nordsjøen som nærmeste nabo, lever Wenche Ellingsen (53) og familien med mye vær og vind. Sauene beiter like ved kålåkeren og er for levende fårikål å regne.

Spiselig skjønnhet

Det første Wenche sådde i hagen, var urter. Det er 21 år siden, hun var høygravid og nyinnflyttet på Lista. Paret ville ut av storbyen, og bosatte seg på en gård fra 1800-tallet med 180 graders havutsikt. Hun biolog, mannen arkitekt Dag Roalkvam, begge fra Stavanger, begge med og grunnla Gaia Arkitekter.

– Nytte har alltid vært viktigere enn pryd. I dag er nytten blitt pryd. Blomkarse, ringblomster og lavendel er fine å se på. Og alle kan puttes i salaten.

Plantefysiologen skyller bondebønnene som skal i salaten. Hun er utdannet innen biologi, har dybdekunnskap om planter, men det praktiske ved hagebruk har hun lært gjennom å prøve og feile.

Sjeldne agurker

Agurkene Wenche dyrker er ikke som andre agurker. De har pigger som en kaktus, men smaker mye bedre.

– En kinesisk type som har mer saft og smak. Se her, du bare stryker av piggene. Tomater? Jeg tror jeg har 13 forskjellige sorter.

Hun peker på noen gedigne grønne: Sorten heter brandywine og har blitt dyrket av Amishfolket i USA siden 1885. Det er hittil den beste bifftomaten jeg har smakt.

Naboene er ungarsk paprika, flere sorter chili, blant annet en hot lemon chili og flere typer basilikum. Det som blir til overs når nettene blir lange og kulda setter inn, lager hun pesto av.

– Det gror så mye godt, kjenn på sitronverbena, og her er eplesalvie, mandarin- og ananassalvie. Nydelig å trekke te på, sier Wenche, som kjøper frø fra Runåbergs fröer i Sverige.

Druer i taket

Over oss henger druene i blå og grønne klaser. Og enda flere tomater, røde og lilla, som suger til seg sensommerens siste varme.

Wenche anbefaler alle å prøve å dyrke sine egne grønnsaker.

– Det trenger ikke kreve så mye ressurser. Litt innsats, så har du matskapet like utenfor stuevinduet. Det kan være i krukker og kar, i vinduskarmen eller på terrassen. I en bakgård i byen eller på hytta. Da kan du snakke om kort vei fra jord til bord.

Når hagen er åpen for publikum, blir gulrøttene du vil ha gravd opp mens du venter. Salaten og tomatene plukkes, og løken strutter av kraft. Det er mer enn hundre urter å velge mellom. Og innimellom alt det smakfulle som gror, finner du en benk å hvile på.

Jordas skattekiste

Mangfoldet er stort, og det er alltid like spennende å så nye vekster. Wenche prøver ut ulike økologiske dyrkningsprinsipper som vekstskifte, samplanting, grønngjødsling, jorddekke og kompostering.

– En hage forandrer seg hele tiden, og det er alltid noe å gjøre. Er det surt ute, jobber jeg i drivhuset, forteller Wenche, som tørker urter og lager urteteer, krydderblandinger, basilikumeddik og tørker sopp.

– Og når det blir for kaldt til det meste, sitter jeg inne foran vedovnen og studerer frøkataloger og kokebøker. Mens naturen hviler, vasker jeg potter, rydder i drivhuset og planlegger hva jeg skal ha i hagen i året som kommer.

Wenches utvalgte oppskrifter med hagemat

Rettene serveres som tilbehør til middag – eller som lunsj med godt brød til. Gjerne med urtesmør til.

Stekte poteter med hvitløk og salvie

Foto: Tore-André Baardsen
Foto: Tore-André Baardsen

Server stekte poteter til grillmaten. (Foto: Tore-André Baardsen)

1 kg nypoteter, med skall, skåret i store terninger (eller småpoteter delt i to)

1 ¼ dl olivenolje

4 store hvitløkbåter, lett knust

12 friske salvieblad

1 ss frisk timian, hakket

Havsalt og kvernet pepper

Tørk potetene med kjøkkenpapir for å fjerne den naturlige fuktighet. Varm opp olivenoljen i en stor stekepanne på middels varme. Tilsett potetene og stek dem til de begynner å bli brune (ca. 10 min), rør om ofte.

Tilsett hvitløk, salvie, timian, salt og pepper. Skru ned varmen og sett på lokk. Rør av og til mens det surrer i ca. 15 min. til potetene er gyllenbrune og møre.

Server retten varm.

Bondebønner med ruccola, rød basilikum og parmesan

Foto: Tore-André Baardsen
Foto: Tore-André Baardsen

Rød basilikum spriter opp salaten. (Foto: Tore-André Baardsen)

½ kg rensede friske bondebønner

1 god bunt italiensk ruccolasalat

Ca. 15 blad fra rød basilikum

Parmesan, ca. 50g

3 ss olivenolje

2 ss nypresset sitronsaft

salt og pepper

Kok opp vann i en kjele og tilsett bønnene. Ta dem opp etter 1 min og avkjøl i kaldt vann.

Bland bønnene med ruccolasalat og lett revet basilikumblad.

Lag en dressing av olivenolje og sitronsaft, salt og pepper og hell over salaten.

Pynt med parmesanflak (bruk en skreller) og blad av basilikum.

Grønn salat med tomat

Foto: Tore-André Baardsen
Foto: Tore-André Baardsen

Server salaten med en god balsamicovinaigrette. (Foto: Tore-André Baardsen)

1 hjertesalat

½ issalat

¼ kg gode tomater delt i store biter

Friske urter (f. eks. hakket persille, gressløk, basilikum)

6 ss olivenolje

2 ss balsamicoeddik

Havsalt

Vask og tørk salaten. Riv den i litt store flak. Bland i urtene og tilsett tomatene.

Visp sammen en god olivenolje og balsamicoeddik. Ha dressingen på salaten. Kvern litt godt havsalt på salaten.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:50


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?