Mango på mange måter
Mango er ikke bare til dessert og kakefyll. Den søte smaken er perfekt til kjøtt og fisk.
Min mor fortalte meg at min bestemor tok med seg hjem mango på boks fra USA etter krigen, og at de brukte mango på 50-tallet til ulike retter. Da jeg begynte å lage mat, var det fortsatt bare mango på boks. Nå får vi tak i mango i de fleste butikker som har en frukt- og grøntdisk.
Jeg har spist mango mange steder i verden, men det beste var når moren til en av mine venner kom hjem fra Afrika og hadde med seg mango som vi fikk spise til kveldsmat. Smaken jeg opplevde den gang kjenner jeg i munnen ennå: perfekt sødme, en anelse friskhet, saft med kraftig smak og ikke minst perfekt konsistens. Ikke for myk, slik at den går i oppløsning, og ikke for fast, slik at den ikke er saftig nok.
Når jeg skulle kjøpe mango før, pleide jeg å se på farge. Det gjør jeg ikke lenger, fordi det gjerne er slik at farge ikke har noe å si for hvor moden den er. Det jeg gjør, er å kjenne på den. Husk å være forsiktig – hvis vi alle kniper på alle mangoene, ødelegger vi for butikken...
Hvis mangoen er myk, som ytterst på fingeren, lukter jeg på den. Når jeg da kjenner lukten av moden frukt, legger jeg den forsiktig i kurven og kommer meg hjem til kjøkkenet.
Før brukte jeg mango stort sett bare til desserter, som fruktsalater, til krem på kaker, osv., men de siste årene har jeg brukt jeg mangoen til alle typer retter. Både som saus til kylling og fisk, sammen med skalldyr i salater eller i varme retter, som tilbehør til ulike kjøttretter og ikke minst til ulike kalde og varme sauser.
Når jeg renser mangoen, skjærer jeg av litt på bunnen, så litt på toppen, og så bruker jeg en tynn kniv og fjerner alt skallet. Deretter fører jeg kniven langs kjernen på begge sider, og til slutt også på de to sidene. Slik får jeg to store og to små biter. Hvis jeg bare skal spise mangoen naturell, skjærer jeg ut sidene og lager et terningmønster i kjøttet.
Svinefilet med karri
Svinefilet med karri. (Foto: Gidske Stark)
4 porsjoner:
600 g renskåret indrefilet av svin
1 stor rød paprika, i strimler
1 stor grønn paprika, i strimler
1 stor gul paprika, i strimler
2 ts karri
Solsikkeolje til steking
2 ss god olivenolje
Salt og pepper
Saus:
220 g mango, hakket
4 g rød chili
1 ts karri
1 ss sukker
Saft av ½ sitron
2 dl kyllingkraft
Salt og pepper
Bland den strimlete paprikaen med olivenolje, salt og pepper og la dette stå i ca. 20 minutter til paprikaen mørner. Vend kjøttet i karri, salt og pepper. Brun det i solsikkeolje, stek det midt i ovnen på 200 g i ca. 15 min.
Saus:
Bland alt sammen og kok dette mørt, kjør det på stavmikseren til en jevn og fin saus. Smak til med salt og pepper.
Mangocarpaccio
Mango carpaccio. (Foto: Gidske Stark)
4 porsjoner:
600 g mango, skåret i tynne skiver
4 ts sukker
Saft av 1 lime (Tips: Rull limen på hardt underlag, da er det lettere på presse ut saften etterpå)
4 ts hakket frisk chili
3 ss stivpisket crème fraîche
16 stk. mynteblader
Legg mango i vifteform på tallerkenen (1 tallerken pr. person), ha over sukker, limejus og chili, legg over en skje med crème fraîche og pynt med 4 mynteblader.
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48
Lag deg en gratis konto