Smaken av gresk sommer
Fang litt av den greske stemningen og smaken av sol, ferie og gjestfrihet.
Hellas er sommer for meg. På min første tur til Hellas, for 24 år siden, reiste jeg sammen med kjæresten min, som nå er min kone. Hun var Hellas-ekspert, hadde vært der flere ganger og ga meg gode råd om oppførsel og hva jeg kunne vente meg.
Sent på kvelden, da vi hadde funnet stedet vi skulle bo og en restaurant der vi skulle spise, gikk jeg – slik min kone hadde sagt – inn på kjøkkenet for å si hei. Belønningen ble et flott måltid med de greske spesialitetene dolmades, kjøttboller, blekksprut og grillet fisk. Etter dette stikker jeg alltid hodet inn på kjøkkenet når jeg er i Hellas for å si hei og få vite menyen.
Blekksprutjakt
Når du reiser rundt på de greske øyene, opplever du hvor kort vei det er mellom råvarene og bordet. En tidlig morgen jeg gikk ut på klippene for å bade og så en kar som drev og snorklet med harpun. Jeg svømte ut og ble med på en fantastisk blekksprutjakt.
Jeg lærte også hvordan man behandler blekksprut etter fangst for at den skal bli mør og uten hinner (skyll den og sleng den på klippene). Denne blekkspruten fikk jeg senere på dagen servert på restauranten Blue Dolfin, fritert med presset sitronjus på.
Pitabrødene pensles med smeltet smør og stekes i ovn på 180 grader i ca. 5 min.
Mellommåltid
Jeg prøver alltid å bli mest mulig lokal når jeg er ute og reiser, så når bakeren snakker gresk til meg om morgen, blir jeg stolt og føler meg litt akseptert.
Er jeg i Hellas, spiser jeg som grekerne. Jeg har forelsket meg i mellommåltidet – et søtt bakverk etter en tur på stranden. En berlinerbolle med aprikossyltetøy inni og kokos utenpå er supergodt – og krever en liten svømmetur på ettermiddagen også ...
En annen av mine favoritter er souvlaki. Ofte kjøper jeg den om kvelden ved griller som står langs veiene, servert som grillede treninger av kjøtt i et tynt pitabrød med tzatziki. Hvis det står flere lenger nede i gaten, er det lett å kjøpe et til.
Fang litt gresk stemning
Jeg vet like godt som alle andre at jeg ikke kan gjenskape det greske kjøkkenet hjemme hos meg selv. Men jeg prøver alltid å lage retter hjemme som fanger den greske stemningen og smaken av sol, ferie og gjestfrihet.
God sommer og lykke til med noen av mine sommerfavoritter.
Gresk sommermåltid:
Grillspyd
Grillspyd.
4 prosjoner:
600 svinefilet skåret i terninger
4 grillspyd (bløtet i vann hvis de er av tre)
Olje til pensling
4 pitabrød
Smør til pensling
Salt og pepper
Krydre terningene med salt og pepper og tre dem på grillspydet. Pensle dem med olje.
Grill dem på middels varme til de er gjennomstekt.
Pitabrødene pensles med smeltet smør og stekes i ovn på 180 grader i ca. 5 min.
Tzatziki Fredrik
1 agurk, halvskrelt
1 fedd hvitløk, hakket
30 g majones
100 g yoghurt naturell
5 blad oregano
½ ts salt
Pepper
Gresk salat.
Riv agurken og la den ligge i en ½ ts salt i 10 min.
Hell ut vesken, tilsett hvitløk, majones, yoghurt og smak til med pepper.
Gresk salat
2 grønne paprika skåret i strimler
2 rødløk i strimler
½ agurk i terninger
4 store tomater i terninger
10 ss god olivenolje
200 g fetaost i terninger
100 g svarte oliven
Frisk oregano
Gresk dessert.
Bland alt sammen i en stor skål, ha fetaost og oregano på toppen.
Server dette som en liten buffé hvor alle kan plukke det de har lyst på.
Dessert
400 g rød melon
400 g gul melon
10 ss yoghurt naturell
2 ts akasie honning
10 blader mynte
Anrettes i dyp skål.
Ha yoghurten og honning over.
Ha på mynte.
Bergens Tidende 2011