Smaken av gresk sommer

Gresk salat er et av elementene i Fredriks greske sommermåltid. (Alle foto: Gidske Stark)
Gresk salat er et av elementene i Fredriks greske sommermåltid. (Alle foto: Gidske Stark)
Foto: Gidske Stark
AvFredrik HaldogGidske Stark

Fang litt av den greske stemningen og smaken av sol, ferie og gjestfrihet.

Hellas er sommer for meg. På min første tur til Hellas, for 24 år siden, reiste jeg sammen med kjæresten min, som nå er min kone. Hun var Hellas-ekspert, hadde vært der flere ganger og ga meg gode råd om oppførsel og hva jeg kunne vente meg.

Sent på kvelden, da vi hadde funnet stedet vi skulle bo og en restaurant der vi skulle spise, gikk jeg – slik min kone hadde sagt – inn på kjøkkenet for å si hei. Belønningen ble et flott måltid med de greske spesialitetene dolmades, kjøttboller, blekksprut og grillet fisk. Etter dette stikker jeg alltid hodet inn på kjøkkenet når jeg er i Hellas for å si hei og få vite menyen.

Blekksprutjakt

Når du reiser rundt på de greske øyene, opplever du hvor kort vei det er mellom råvarene og bordet. En tidlig morgen jeg gikk ut på klippene for å bade og så en kar som drev og snorklet med harpun. Jeg svømte ut og ble med på en fantastisk blekksprutjakt.

Jeg lærte også hvordan man behandler blekksprut etter fangst for at den skal bli mør og uten hinner (skyll den og sleng den på klippene). Denne blekkspruten fikk jeg senere på dagen servert på restauranten Blue Dolfin, fritert med presset sitronjus på.

Pitabrødene pensles med smeltet smør og stekes i ovn på 180 grader i ca. 5 min.

Mellommåltid

Jeg prøver alltid å bli mest mulig lokal når jeg er ute og reiser, så når bakeren snakker gresk til meg om morgen, blir jeg stolt og føler meg litt akseptert.

Er jeg i Hellas, spiser jeg som grekerne. Jeg har forelsket meg i mellommåltidet – et søtt bakverk etter en tur på stranden. En berlinerbolle med aprikossyltetøy inni og kokos utenpå er supergodt – og krever en liten svømmetur på ettermiddagen også ...

En annen av mine favoritter er souvlaki. Ofte kjøper jeg den om kvelden ved griller som står langs veiene, servert som grillede treninger av kjøtt i et tynt pitabrød med tzatziki. Hvis det står flere lenger nede i gaten, er det lett å kjøpe et til.

Fang litt gresk stemning

Jeg vet like godt som alle andre at jeg ikke kan gjenskape det greske kjøkkenet hjemme hos meg selv. Men jeg prøver alltid å lage retter hjemme som fanger den greske stemningen og smaken av sol, ferie og gjestfrihet.

God sommer og lykke til med noen av mine sommerfavoritter.

Gresk sommermåltid:

Grillspyd

Grillspyd.

4 prosjoner:

600 svinefilet skåret i terninger

4 grillspyd (bløtet i vann hvis de er av tre)

Olje til pensling

4 pitabrød

Smør til pensling

Salt og pepper

Krydre terningene med salt og pepper og tre dem på grillspydet. Pensle dem med olje.

Grill dem på middels varme til de er gjennomstekt.

Pitabrødene pensles med smeltet smør og stekes i ovn på 180 grader i ca. 5 min.

Tzatziki Fredrik

1 agurk, halvskrelt

1 fedd hvitløk, hakket

30 g majones

100 g yoghurt naturell

5 blad oregano

½ ts salt

Pepper

Gresk salat.

Riv agurken og la den ligge i en ½ ts salt i 10 min.

Hell ut vesken, tilsett hvitløk, majones, yoghurt og smak til med pepper.

Gresk salat

2 grønne paprika skåret i strimler

2 rødløk i strimler

½ agurk i terninger

4 store tomater i terninger

10 ss god olivenolje

200 g fetaost i terninger

100 g svarte oliven

Frisk oregano

Gresk dessert.

Bland alt sammen i en stor skål, ha fetaost og oregano på toppen.

Server dette som en liten buffé hvor alle kan plukke det de har lyst på.

Dessert

400 g rød melon

400 g gul melon

10 ss yoghurt naturell

2 ts akasie honning

10 blader mynte

Anrettes i dyp skål.

Ha yoghurten og honning over.

Ha på mynte.

Bergens Tidende 2011

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?