En cocktail av sunnhet
Ikke vær skeptisk til makrellen. Den er en cocktail av sunnhet og kan brukes til det meste.
Jeg tror vi må leve i et av de beste råvarelandene i verden. Vi kan gå rett ut døren og være midt i matfatet.
Makrell er definitivt en av de flotte råvarene. Jeg vet at det er mange som ikke er helt enig med meg, men for meg er makrellen kraft og spenst, iver og styrke.
Jeg har mange gode makrellminner: Å reise ut i snekken med far for å dorge makrell var et av sommerens høydepunkter da jeg var barn. Neste høydepunkt var kveldsmaten, makrell stekt i rømme. Eller da jeg selv var ute med min eldste sønn, da fem år gammel, og han fikk hele snøret fullt. Sammen dro vi opp syv makrell på et drag.
Det flotte med å fiske makrell er at det er så mye liv og leven – det er en skikkelig jobb å få dem i båten. En gang hadde vi vært til Marsteinen for å fiske, men reiste hjem uten fangst og med en sjøsyk fisker. Da vi kom til min svigerfar, hadde han varmrøyken i gang og serverte oss nyrøykt makrell med pepper og pils på bryggen. All sjøsyke og mangel på fiskelykke ble glemt.
Makrellen har en flott smak, som minner om tunfisk. Enkelte sammenligner den også med kylling. Det er viktig å ikke behandle den for hardt verken før den blir tilberedt eller etter. Hvis man ikke behandler den fint først, blir fisken bløt og mister fettet. Derfor selges den hel, slik at den skal være minst mulig behandlet før den kommer hjem på kjøkkenet. Når du tilbereder, pass på at det ikke går så lang tid at den blir tørr.
Makrell er også et helseprodukt, den har sunt fett og er en flott cocktail av vitaminer og mineraler.
Stekt makrell med grønnsaksstuing
Stekt makrell med grønnsaksstuing. (Foto. Gidske Stark)
4 porsjoner:
4 store makrellfileter/8 fileter av pir. Med skinn, uten bein.
4 stk. sommergulrøtter, skåret i tynne skråskiver
2 neper, i tynne skiver
1 lite hode spisskål/sommerkål, i strimler
1 bunt dill, finhakket
3 dl crème fraîche
1 dl fiskekraft
Salt og pepper
Forvell grønnsakene i lettsaltet vann til de er møre. Kok inn fløte og fiskekraft til det henger på skjeen.
Ha i grønnsaker og dill.
Varm opp og smak til med salt og pepper.
Stek makrellfiletene med skinnsiden ned i solsikkeolje, på sterk varme.
Ha på salt og pepper.
Makrell i sesongens buljong
Makrell i sesongens kraft. (Foto: Gidske Stark)
4 porsjoner:
4 store makrellfileter/8 fileter av pir. Med skinn, uten bein.
100 g persillerot i tynne skiver
200 g sellerirot i terninger
150 g sommerløk i tynne ringer
7 ½ dl kyllingkraft
1 bunt persille, hakket
4 ts sherryeddik
4 ss olivenolje
2 ss smør
Salt og pepper
Smelt smør i panne på svak varme, ha i løk, la denne surre til den er blank.
Ha i selleri og persillerot. La dette surre i noen minutter.
Ha i kyllingkraft, la dette koke i ca. 5 minutter til grønnsakene er møre.
Ha så i makrell, la dette trekke i ca. 4 min., eller til fisken er ferdig. Den er klar når du kan dra av skinnet.
Tilsett persille. Smak til med salt og pepper.
Anrett saus og fisk i dype tallerkener, ha over eddik og olivenolje over fisken.
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:49
Lag deg en gratis konto