God 17.mai-frokost alle vil elske
Disk opp til årets festligste frokost med friske råvarer. Hjemmelagd gravlaks, sjøkreps, nypotetsalat, smørdampet nykål og eggerøre er maten på Godts frokostbord i år.
Enten det er buekorps eller obligatorisk flaggheising som drar deg opp av sengen, er oppfordringen klar: Uten mat og drikke, duger helten ikke!
Tradisjon tro velger mange å starte nasjonaldagen med et velfylt frokostbord.
– Klassisk 17.mai-mat er jo stort sett veldig enkle retter som man bør ta seg tid til å gjøre skikkelig. Hvis du legger litt energi i det, blir det også ekstra hyggelig. Det handler om å gi frokosten et lite løft, sier VG-kokk Jon Krog Pedersen (32).
Han er matansvarlig og journalist på her Godt.no.
Nedenfor finner du oppskriftene på rettene til Jons 17.mai-frokost.
Godt vil se din 17.mai-frokost! Legg ut bilde på Instagram med hashtag #godtno og vi plukker deg til å pryde førstesideseksjonen #godtfraleserne.
I dag serverer Krog Pedersen deg en rekke oppskrifter – med tips og råd om hvordan årets lengste frokost også skal bli den beste.
På menyen står både grytebrød, smørkokt nykål og jakten på den perfekte eggerøre.
Ved siden av å jobbe som kokk har Krog Pedersen jobbet med en rekke ulike matprosjekter – alt fra tv-produksjoner med Andreas Viestad, kokebøker og oppstarten av den populære restauranten St. Lars i Oslo.
Det siste året har han pendlet mellom Norge og Italia, hvor han bor med kone og sønn, noe som også har satt sitt preg på årets frokostmeny.
– Hvis man ønsker litt forandring, kan man for eksempel bytte ut den klassiske roastbiffen med den italienske varianten, Vitello tonnato, som er en kombinasjon av kalvekjøtt og tunfisk, sier Krog Pedersen.
Lag gravlaksen selv!
VG-kokken anbefaler å bruke noen dager i forveien til å forberede frokosten.
– Samtidig som det ligger en stolthet i å servere noe du selv har laget, er det ofte veldig lite som skal til, sier han, og trekker frem gravlaks som et eksempel.
– Det enkelt, innbydende og veldig godt! Fordi de færreste lager det selv, er det også lett å imponere.
Egg stivner ved 70 grader, så eggene blir fort til en stiv kake når varmen er høy. Den idiotsikre metoden er å bruke et vannbad, ifølge Godt-kokken.
Spekemat: Hva skal du velge?
Det har komment en del bra norske spekematprodukter, så det er bra og hyggelig å støtte disse produsentene. Nøkkelen er å finne ting som har fått modne lenge, og ikke er sprøytet med salt. Jon går for en blanding av norsk og søreuropeisk, og mener nok Spania, Italia og Frankrike som lager de beste skinkene i verden.
Sjøkreps
- Sjøkreps er de beste krepsdyrene, sier Jon Krog Pedersen. Hvis du får tak i rå, er det enkleste å grille dem under grillelementet i ovnen. De fleste fiskebutikkene koker sine om morgenen, så det kan være lurt å bestille på forhånd.
Vitello Tonnato - roastbiff med italiensk touch
Jon foreslår å bytte ut roasbifen med Vitello Tonnato: Kalvekjøtt i tynne skiver med saus av majones og tunfisk med kapers.
Smørdampet nykål
- Nykålen er perfekt nå – det eneste den trenger er et pust av damp, og litt smør og salt, sier Jon krog Pedersen.
Nypotetsalat - et must
Grytebrød og grillet asparges
Jon baker brødet i en jerngryte, da får du ekstra god skorpe på brødet, pluss at det ser veldig hyggelig ut med brødet inni gryta.
- Jeg bruker en helt enkel eltefri deig, som gir et saftig og fint brød nesten uten jobb
Nå som frokosten er i boks er det kanskje tid for å planlegge kakebordet?
Publisert: 12.05.2013 kl. 10:09
Oppdatert: 12.05.2013 kl. 10:29
Lag deg en gratis konto