Til hovedinnhold

God 17.mai-frokost alle vil elske

HURRA-MAT: Eggerøre, spekemat, potetsalat, grytebrød, smørdampet kål og sjøkreps er perfekte retter til årets 17.mai-frokost. Foto: Sara Johannessen
HURRA-MAT: Eggerøre, spekemat, potetsalat, grytebrød, smørdampet kål og sjøkreps er perfekte retter til årets 17.mai-frokost. Foto: Sara Johannessen

Disk opp til årets festligste frokost med friske råvarer. Hjemmelagd gravlaks, sjøkreps, nypotetsalat, smørdampet nykål og eggerøre er maten på Godts frokostbord i år.


Enten det er buekorps eller obligatorisk flaggheising som drar deg opp av sengen, er oppfordringen klar: Uten mat og drikke, duger helten ikke!

Tradisjon tro velger mange å starte nasjonaldagen med et velfylt frokostbord.

GODT-SJEFEN: Jon Krog Pedersen er matansvarlig på Godt og har laget årets 17.mai-frokostmeny. Følg Jon og Godt på instagram for deilige matbilder hver dag her. Foto: Luke Schilling
GODT-SJEFEN: Jon Krog Pedersen er matansvarlig på Godt og har laget årets 17.mai-frokostmeny. Følg Jon og Godt på instagram for deilige matbilder hver dag her. Foto: Luke Schilling

– Klassisk 17.mai-mat er jo stort sett veldig enkle retter som man bør ta seg tid til å gjøre skikkelig. Hvis du legger litt energi i det, blir det også ekstra hyggelig. Det handler om å gi frokosten et lite løft, sier VG-kokk Jon Krog Pedersen (32).

Han er matansvarlig og journalist på her Godt.no.

Nedenfor finner du oppskriftene på rettene til Jons 17.mai-frokost.

Godt vil se din 17.mai-frokost! Legg ut bilde på Instagram med hashtag #godtno og vi plukker deg til å pryde førstesideseksjonen #godtfraleserne.

I dag serverer Krog Pedersen deg en rekke oppskrifter – med tips og råd om hvordan årets lengste frokost også skal bli den beste.

På menyen står både grytebrød, smørkokt nykål og jakten på den perfekte eggerøre.

Ved siden av å jobbe som kokk har Krog Pedersen jobbet med en rekke ulike matprosjekter – alt fra tv-produksjoner med Andreas Viestad, kokebøker og oppstarten av den populære restauranten St. Lars i Oslo.

Det siste året har han pendlet mellom Norge og Italia, hvor han bor med kone og sønn, noe som også har satt sitt preg på årets frokostmeny.

– Hvis man ønsker litt forandring, kan man for eksempel bytte ut den klassiske roastbiffen med den italienske varianten, Vitello tonnato, som er en kombinasjon av kalvekjøtt og tunfisk, sier Krog Pedersen.

Lag gravlaksen selv!

MYE SMAK - IKKE VANSKELIG: Gravet laks med hjemmelaget sennepssaus er en sikker vinner. Foto: Sara Johannessen
MYE SMAK - IKKE VANSKELIG: Gravet laks med hjemmelaget sennepssaus er en sikker vinner. Foto: Sara Johannessen

VG-kokken anbefaler å bruke noen dager i forveien til å forberede frokosten.

– Samtidig som det ligger en stolthet i å servere noe du selv har laget, er det ofte veldig lite som skal til, sier han, og trekker frem gravlaks som et eksempel.

– Det enkelt, innbydende og veldig godt! Fordi de færreste lager det selv, er det også lett å imponere.

SAFTIG EGGERØRE: Lav varme og jevn omrøring er hemmeligheten bak en perfekt eggerøre til årets 17.mai-frokost.  Server med fenalår, litt norsk og litt spansk skinke, samt noen feite pølser. Foto: Sara Johannessen
SAFTIG EGGERØRE: Lav varme og jevn omrøring er hemmeligheten bak en perfekt eggerøre til årets 17.mai-frokost. Server med fenalår, litt norsk og litt spansk skinke, samt noen feite pølser. Foto: Sara Johannessen

Egg stivner ved 70 grader, så eggene blir fort til en stiv kake når varmen er høy. Den idiotsikre metoden er å bruke et vannbad, ifølge Godt-kokken.

Spekemat: Hva skal du velge?

Det har komment en del bra norske spekematprodukter, så det er bra og hyggelig å støtte disse produsentene. Nøkkelen er å finne ting som har fått modne lenge, og ikke er sprøytet med salt. Jon går for en blanding av norsk og søreuropeisk, og mener nok Spania, Italia og Frankrike som lager de beste skinkene i verden.

Sjøkreps

LUKSUSSJØMAT: Sjøkreps med urtesmør sørger for en luksuriøs og deilig start på årets feiring. Foto: Sara Johannessen
LUKSUSSJØMAT: Sjøkreps med urtesmør sørger for en luksuriøs og deilig start på årets feiring. Foto: Sara Johannessen

- Sjøkreps er de beste krepsdyrene, sier Jon Krog Pedersen. Hvis du får tak i rå, er det enkleste å grille dem under grillelementet i ovnen. De fleste fiskebutikkene koker sine om morgenen, så det kan være lurt å bestille på forhånd.

Vitello Tonnato - roastbiff med italiensk touch

SAFTIG OG SMAKSRIKT: Kalvekjøtt med tunfiskmajones er en italiensk klassiker som er enkelt å lage til mange. FOTO: SARA JOHANNESSEN
SAFTIG OG SMAKSRIKT: Kalvekjøtt med tunfiskmajones er en italiensk klassiker som er enkelt å lage til mange. FOTO: SARA JOHANNESSEN

Jon foreslår å bytte ut roasbifen med Vitello Tonnato: Kalvekjøtt i tynne skiver med saus av majones og tunfisk med kapers.

Smørdampet nykål

KONGE-KÅL: Smørdampet nykål kan nytes alene, men er også perfekt tilbehør til spekemat. Foto: Sara Johannessen
KONGE-KÅL: Smørdampet nykål kan nytes alene, men er også perfekt tilbehør til spekemat. Foto: Sara Johannessen

- Nykålen er perfekt nå – det eneste den trenger er et pust av damp, og litt smør og salt, sier Jon krog Pedersen.

Nypotetsalat - et must

POTETFEST: Med oljebasert dressing får du en friskere salat! Foto: Sara Johannessen
POTETFEST: Med oljebasert dressing får du en friskere salat! Foto: Sara Johannessen

Grytebrød og grillet asparges

LATMANNSBAKST OG KJAPPE ASPARGES: Med eltefritt brød og asparges i grillpanne får du maksimal smak ut av liten innsats. Foto: Sara Johannessen
LATMANNSBAKST OG KJAPPE ASPARGES: Med eltefritt brød og asparges i grillpanne får du maksimal smak ut av liten innsats. Foto: Sara Johannessen

Jon baker brødet i en jerngryte, da får du ekstra god skorpe på brødet, pluss at det ser veldig hyggelig ut med brødet inni gryta.

- Jeg bruker en helt enkel eltefri deig, som gir et saftig og fint brød nesten uten jobb

Nå som frokosten er i boks er det kanskje tid for å planlegge kakebordet?

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?