Slik lagde Jonas Gahr Støre og Lise Finckenhagen treretters uten strøm og vann
Sammen med stjernekokk Lise Finckenhagen (37) slo Jonas Gahr Støre (53) seg løs på det nyrestaurerte kjøkkenet på Eidsvoll.
– Hvordan klarte de å lage mat til så mange her? spør en overveldet Støre når han inntar det historiske kjøkkenet.
Både for ham og Finckenhagen er det uforståelig at tjenerne klarte å traktere 112 eidsvollsmenn i seks uker med kun denne ene bakerovnen.
For ganske nøyaktig 200 år siden var ikke mindre enn to av Støres forgjengere – Hans Haslum og Carl Adolph Dahl – blant mennene som ankom Eidsvoll for å være med og utforme Norges grunnlov.
– Det føles spesielt og andektig, innrømmer Støre og legger til:
– Hans Haslum endte faktisk opp med å bli bestyrer her!
På VGs oppfordring gjenskaper Finckenhagen en typisk tre retters meny som ble servert til Riksforsamlingen. Som eidsvollsetterkommer er Støre en naturlig gjest.
– Å stå på huet inne i grua er ikke akkurat noe jeg er vant med, sier Finckenhagen og tørker svetten fra pannen.
Hendene er sorte av sot mens hun danderer kalvesteik, syltet laks og brødpudding om hverandre. Det er ikke innlagt vann i kjøkkenet.
– Sot er heldigvis noe av det reneste som finnes, forsikrer kokken.
Støre må iføre seg forkle når han kommer. Og når Finckenhagen ber Ap-politikeren kjevle deig til flatbrød, tar han utfordringen bokstavelig talt på strak arm.
– Vi må si at det har skjedd mye på 200 år. Den gangen skulle tjenerne knapt være synlige, og ingen av eidsvollsmennene viste seg på kjøkkenet. Men nå står du her nede og baker flatbrød for kokka! Det hadde vært utenkelig da, sier Finckenhagen.
Se hele 1814-innslaget lenger ned i saken.
Som mangeårig politiker, deriblant utenriksminister, har Støre inntatt mange «storpolitiske» måltider.
– Noen husker man lenge, andre fort går i glemmeboken.
Selv skryter han av serveringen på toppen av det 300 år gamle bygget til Frankrikes utenriksdepartement.
– Maten der er spesielt god.
Støre husker også at tidligere utenriksminister i USA, Condoleezza Rice, gremmet seg over lunsjen i toppetasjen i State Department i Washington.
– Hun skammet seg fordi det var så dårlig kvalitet.
1814-menyen til Finckenhagen er Støre imidlertid svært fornøyd med.
– Fantastisk smak og konsistens!
Støre mener det er umulig for mennesker i dag å forstå hvordan det var for eidsvollsmennene å få spise sammen med prins Christian Fredrik.
– Det må ha vært uendelig stort, nesten svimmelt.
Støre tror at fellesskapsfølelsen måltidene skapte, betydde mye og bidro til enstemmige beslutninger, selv om de ikke var enige i alt.
– Å sitte her nå og spise denne maten, bringer nærhet til det som skjedde. Jeg kunne tenkt meg å reise tilbake i tid og delta i Riksforsamlingen, sier Støre.
1814-menyen har gitt mersmak.
– Nå har jeg lært å sylte laks, så nå skal jeg hjem og prøve!
FAKTA:
JONAS GAHR STØRE (f. 1960):
Arbeiderparti-politiker som har vært utenriksminister (2005-2012) og, helse- og omsorgsminister (2012-2013). Støre har også vært statssekretær og generalsekretær i Norges Røde Kors. Er den heteste kandidat til å bli ny Ap-leder. Er etterkommer via sin mor Unni Thordis Gahr.
HANS JOHNSEN HASLUM (1789-1875):
Sersjant og gårdbruker fra Oslo. På Eidsvoll deltok han ikke aktivt i debattene, og i tiden etter riksforhandlingene drev han gårdsbruk før han ble lensmann i Ås og senere Ås’ første ordfører. I 1851 og frem til sin død var han oppsynsmann for Eidsvollsbygningen. Fikk sju barn.
CARL ADOLPH DAHL (1769-1819):
Kom fra Østfold og fattige kår, men ble byskriver, kanselliråd og dannebrogsridder. På Eidsvoll ytret han seg sjelden. Brant for temaer som kirkegodset og kravet om absolutt innfødsrett. Var imot at regenten skulle ha kongetittel og at de skulle velge konge. Ble senere valgt inn på Stortinget som varamann (1815) og representant (1817). Fikk to barn.
Publisert: 25.04.2014 kl. 08:21
Oppdatert: 25.04.2014 kl. 09:56
Lag deg en gratis konto