Det beste jeg vet med «MasterChef»-dommer Jonathan Uy Romano

NY ROLLE: Kokk Jonathan Uy Romano er klar for TV-skjermen som dommer i serien «MasterChef». Foto: Discovery
NY ROLLE: Kokk Jonathan Uy Romano er klar for TV-skjermen som dommer i serien «MasterChef». Foto: Discovery
Tjodunn Dyrnes

– Moren min er så dårlig til å lage mat at du ikke vil tro hva hun serverte da jeg var liten, forteller den nye «MasterChef»-dommeren Jonathan Uy Romano. Selv fikset han bitte litt på utseendet før han skulle på TV.

I «Det beste jeg vet»-spalten tar vi en prat med matglade kjendiser, kokker og bloggere. Tidligere har vi intervjuet blant annet Klaus «Chili Klaus» Pilgaard, matblogger Trine Sandberg og kjøkkensjef Kari Innerå. Denne gangen har vi snakket med kokk og MasterChef-dommer Jonathan Uy Romano.

– Jeg er en enkel kar fra Holmlia som setter pris på de enkle tingene, koketterer Jonathan Uy Romano. For riktignok kommer han fra Holmlia, men det må være noen år siden han var en enkel kar.

Du har kanskje ikke hørt om mannen med det litt eksotiske navnet Jonathan Uy Romano før. Mellomnavnet Uy har han fra en kinesisk bestefar, og foreldrene er fra Filippinene. Men han er faktisk en av bakmennene for den norske sushi-revolusjonen, noe han er stolt av.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

FAKTA

Navn: Jonathan Uy Romano

Alder: 44

Yrke: Kokk, sushikokk og sommelier

Bor: I Oppegård med kona Anne Lene

Aktuell: Som dommer i «MasterChef» som spilles inn i juni og som sendes til høsten.

– Jeg var med å åpne Alex Sushi sammen med Alex Cabiao i 2001. I 2007 startet jeg sushistedet Jonoe, Jonathan sushi & Asian dining i 2012 og Kamai på Grünerløkka i 2015, forteller Romano.

Og det stoppet heller ikke der. Han har også vært med på å etablere Omakase i Oslo og Stavanger. Men han ble, etter eget utsagn, litt for varm i trøya, og for et og et halvt år siden solgte han seg ut av alt - og kjøpte delikatessebutikken Frogner Spesial sammen med osteekspert og VM-dommer Jan-Arne Moen.

Så fikk han tilbud om å bli dommer i «MasterChef» etter en gjesteopptreden hos de populære «Gutta på tur».

– Jeg sa først nei, men da jeg fikk høre at de skulle legge seg tettere opp mot det australske konseptet, var det bare å kline til!

Så nå er det lange dager med TV-innspillinger, sammen med deltagere og dommerkolleger, blogger Maj-Britt Aagaard og kokk Lise Finckenhagen.

– Hvordan har du forberedt deg til innspillingen?

– Hehe, jeg er ikke så jålete, men jeg har faktisk bleket tennene, ler Jonathan Uy Romano.

– Ikke så mye at de lyser i mørket, men litt. De tre jentene mine, to på 20 og en på 25, mener jeg burde rettet tennene også, men det får være måte på, sier han.

På «MasterChef»-settet må dommerne spise seg gjennom mange retter hver eneste dag under innspillingsperioden, men hva spiser han privat?

– Hva er din favorittfrokost?

– I ukedagene går det mye i knekkebrød, men nå har jeg dilla på ciabatta med grønnsakspostei. Ellers er kanskje favoritten konas hjemmebakte rundstykker med kokt egg og kaviar!

– Hva er din favorittmiddag?

– Jeg er ekstremt glad i pasta! Jeg elsker pasta med kremet bacon og soppsaus, med massevis av ost og urter på. Jeg kunne ha spist pasta hver eneste dag, men man blir jo så tjukk av det!

– Har du en favorittdessert?

– Iskrem! Det spiller nesten ingen rolle hva slags, eller, det vil si: Kona er fra Kristiansand, så jeg må nok si Hennig-Olsen. Og så Häagen Dazs og Kulinaris. Vi har en liten fryseboks med bare fire hyller, men tre av dem er fylt opp med iskrem.

– Hva er favorittkaken?

– Verdens beste, også kalt Kvæfjordkake!

– Hva er det beste godteriet eller snacksen du kan få?

– Yoghurt cashewnøtter! Herregud, jeg kan spise en kilo om dagen. Og popcorn.

– Jeg hadde overvekt på flyet fra USA fordi jeg hadde 200 pakker micropopcorn i kofferten, men nå har jeg funnet ut at det aller beste popcornet er Rema1000 sitt til bare ti kroner pakken! Jeg har forresten lest at intelligente folk spiser mye popcorn.

– Hva er det aller beste du kan få servert?

– Hvis jeg er på besøk hos noen, er jeg bare takknemlig om noen lager mat til meg, det spiller ikke så stor rolle hva det er. Noen stresser litt når du får besøk av en som er kokk, men jeg er ikke kravstor, altså. Jeg er bare glad for å bli invitert.

– Hva foretrekker du å lage selv?

– Sjømat!

– Har du en favorittsesong?

– Bare én? Hmmm… Det må bli høsten, når man kan kose seg inne og fylle opp spiskammerset med godsaker. Og så jakter jeg litt, så ja, det må bli høsten.

– Har du en sommerfavoritt? Noe du alltid må ha om sommeren?

– Det må være «ræger», som den sørlandske kona mi sier. Når vi er sammen med familien, peller reker, prater og drikker hvitvin, kan man få det bedre?

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Kaviar! Mills altså, ikke beluga. Og egg og juice.

– Hvilket redskap klarer du deg ikke uten?

– Knivene mine. Kokkekniven i størrelse 21, tourneringskniven og brødkniven.

– Hva hører du på når du lager mat?

– Ingenting. Eller jeg lytter til grytene når jeg lager mat hjemme. Om jeg er på proft kjøkken med en gjeng kolleger kjører jeg hip hop.

– Hva var det beste du visste når du var liten?

– Taco! Moren min er elendig til å lage mat, og hun er klar over det altså. Og du vil ikke tro hva hun serverte da jeg var liten. Hun stekte pinnekjøtt som ikke var vannet ut og kokte fisk med alle innvollene inni. Så da jeg fant ut at kjøttdeig med litt pulver og vann ble så fantastisk godt, åpnet det seg en ny kulinarisk verden for meg. Men det må være med tacoskjell!

– Hvor vil du helst reise?

– Jeg har reist mye de siste 18 månedene og Australia var spesielt bra, men på ønskelisten nå er Singapore. Vi hadde et kort stopp der da vi dro til Australia, men dit vil jeg tilbake.

– Hva spiser du når du er hjemme alene?

– Gidder sjelden lage noe når det bare er meg. Da varmer jeg opp middagsrester eller en omelett.

– Hvor går du helst ut og spiser?

– Min favorittrestaurant er Hot Shop, som ligger i en gammel, nedlagt pornosjappe på Dælenenga i Oslo. Jeg elsker maten der, det er min type mat.

– Hva spiser du aldri?

– Innmat! Det blir aldri kalvebrissel, svinelever i fløtesaus eller kalvetunge!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?