Til hovedinnhold

Britiske forskere dyrker slaktefritt bacon

1. april 2019Aktuelt
PRODUSERER KJØTT: Forsker Marianne Ellis ved Universitetet i Bath leder arbeidet med å dyrke kjøtt av dyreceller, helt uten slakting. Foto: University of Bath
PRODUSERER KJØTT: Forsker Marianne Ellis ved Universitetet i Bath leder arbeidet med å dyrke kjøtt av dyreceller, helt uten slakting. Foto: University of Bath

Dersom alt går etter planen kan du kjøpe kjøtt dyrket frem fra dyreceller om noen år.

Er det mulig å spise bacon uten å ha slaktet en eneste gris? Ja, det kan det bli, ifølge forskerne ved Universitetet i Bath i England, som nå er godt i gang med utviklingen av «slaktefritt kjøtt».

Ifølge forskningsleder Marianne Ellis er det slaktefrie kjøttet en alternativ proteinkilde som potensielt kan mette hele verden, skriver BBC. I laboratoriet hennes dyrkes kultiverte griseceller på gresstrå, og målet er at de en dag kan bli til «ekte» bacon.

I en pressemelding forklarer universitetet prosessen slik:

For å skape lab-dyrket kjøtt tas først en biopsi fra et dyr, for eksempel gris eller ku. Deretter blir stamcellene fra prøven plassert i en bioreaktor, hvor de får en blanding av glukose, aminosyrer, vitaminer og mineraler. Denne blandingen av celler og næringsstoffer skal gjøre at cellene vil kunne utvikle seg til modne muskelceller som danner kultivert kjøtt.

– Og grisen er fortsatt lykkelig i live, og du får tonnevis av bacon til slutt, sier en av forskerne på teamet, Nick Short, til BBC.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GODT I GANG: Dersom alt går som det skal, vil kjøttet Ellis og forskerteamet dyrker frem kunne produseres hvor som helst i verden i fremtiden. Foto: University of Bath
GODT I GANG: Dersom alt går som det skal, vil kjøttet Ellis og forskerteamet dyrker frem kunne produseres hvor som helst i verden i fremtiden. Foto: University of Bath

Kan kjøpes om fem år

Ifølge forskerne kan de første eksemplene av lab-dyrket kjøtt være i butikkhyllene innen fem år, heter det i pressemeldingen.

Men dersom du ble ivrig på å smake slaktefritt bacon må du trolig vente enda lengre. Å gjenskape baconets særegne smak og tekstur vil ta flere år med forskning. Og for at de skal bli tilgjengelig på markedet, må cellene dyrkes kommersielt i en ganske stor skala.

Den foreløpige teksturen på det lab-dyrkede kjøttet gjør at det er best egnet for pølser og burgere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LAB-BIFF: Dette kjøttet ble dyrket i en lab i Jaffa i Israel. Selv om det ikke var perfekt, var det fullt spiselig. Foto: Tsafrif Abayob/AP
LAB-BIFF: Dette kjøttet ble dyrket i en lab i Jaffa i Israel. Selv om det ikke var perfekt, var det fullt spiselig. Foto: Tsafrif Abayob/AP

Biff og burger allerede produsert

Ifølge BBC er det ikke mulig å kjøpe lab-dyrkede kjøttprodukter i dag. Et amerikansk selskap, Just, har imidlertid uttalt at de har utviklet kylling-nuggets dyrket frem av kyllingfjær, og at disse snart vil bli tilgjengelig på noen få restauranter.

I slutten av 2018 ble også den første biffen av lab-dyrket kjøtt produsert i Israel. Selv om skaperne hevdet at biffen fortsatt trenger perfeksjon hva gjelder smak, var biffen fullt spiselig, ifølge The Guardian.

I 2013 ble dessuten verdens første lab-dyrkede, og verdens dyreste, hamburger produsert i Nederland. Produksjonskostnadene kom på intet mindre enn 250.000 pund, tilsvarende over 2,4 millioner kroner i dag, ifølge The Guardian. Også den må perfeksjoneres før den kan komme på markedet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VERDENS DYRESTE: Matforsker Hanni Rutzler smaker på verdens første lab-produserte burger i 2013. Foto: Toby Melville/Reuters
VERDENS DYRESTE: Matforsker Hanni Rutzler smaker på verdens første lab-produserte burger i 2013. Foto: Toby Melville/Reuters

Etisk dilemma

Ingen kjøttproduksjon kommer uten etiske problemstillinger. Ifølge Ellis er det svært dyrt og energikrevende å utvikle lab-dyrket kjøtt, og teamet hennes jobber nå med å redusere kostnadene og energibruken.

En fersk studie gjennomført av forskere fra Oxford Martin School hevder at lab-dyrket kjøtt faktisk kan være verre for klimaet enn vanlig kjøtt. Studien tok imidlertid ikke faktorer som vann- og jordbruk med i beregningene.

Sjefsdirektør i non-profit-organisasjonen Europe of The Good Food Institute, Richard Parr, er på sin side positiv til den kultiverte kjøttproduksjonen.

– Cellebasert kjøtt har potensialet til å bruke mye mindre jord og vann, produsere mindre karbondioksid, spare milliarder av dyr for smerte og lidelse, og bekjempe matforurensing. Det er også en stor kommersiell mulighet, som selskaper, universiteter og myndigheter bør støtte og investere i, sier han til BBC.

Publisert: 01.04.2019 kl. 15:12


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?