Til hovedinnhold

Ukens matblogger: Belgisk vintergryte med oksekjøtt og øl

KOSEMAT: Gjør klar alle ingrediensene på morgenen og legg dem i en gryte du kan ha i ovnen. Gjør noe hyggelig mens maten lager seg selv. Foto: Linn Johnsen
KOSEMAT: Gjør klar alle ingrediensene på morgenen og legg dem i en gryte du kan ha i ovnen. Gjør noe hyggelig mens maten lager seg selv. Foto: Linn Johnsen

Carbonnade a la Flamande er langkokt gryte og god vintermat. Den er påfallende enkel å lage og smaker nydelig etter søndagsturen.

Ukens matblogger Linn Johnsen (32)Er siviløkonomBor i BrusselFavorittråvaren er norsk laksNår jeg lager mat så liker jeg å ha både god tid, gode råvarer og gjerne gode venner tilstede.Blogger påwww.rausmat.com for å samle enkle oppskrifter som er rike på smak og passer til små og store anledninger.Foto: Øyvind Vessia
Ukens matblogger Linn Johnsen (32)Er siviløkonomBor i BrusselFavorittråvaren er norsk laksNår jeg lager mat så liker jeg å ha både god tid, gode råvarer og gjerne gode venner tilstede.Blogger påwww.rausmat.com for å samle enkle oppskrifter som er rike på smak og passer til små og store anledninger.Foto: Øyvind Vessia

- Med gode råvarer og enkle forberedelser er den klar til servering når du kommer hjem fra søndagsturen. Jeg setter den vanligvis i ovnen på lavere temperatur om morgenen, men har jeg dårligere tid skrur jeg opp temperaturen og har den klar på 2-3 timer, sier ukens matblogger Linn Johnsen til Godt.no.

- Dette er kosemat, utmerket i godt selskap på kalde vinterkvelder. Kombinasjonen av kjøtt med god fettmarmorering og langsteking i belgisk mørkt øl gjør retten uslåelig, sier Linn.

- Vær ikke redd for fettmarmorering i kjøttet, det er det som bidrar med god smak. Selv om tre timer på middels temperatur bør være nok for å gjøre kjøttet mørt, kan gryten fint settes i stekeovnen over natten på lav temperatur, sier hun.

- Motivasjonen til å blogge om mat ligger i å markedsføre seg som et godt koneemne. Neida. Fra spøk til alvor, jeg er alltid på utkikk etter å perfeksjonere enkel, god og gjerne tradisjonell mat. Siden jeg ikke er spesielt god på repetisjon blir jeg inspirert av sesongvarer og særlig matmarkedet på Flagey-plassen som ligger rett ved der jeg bor, sier Linn.

Følg bloggen til Linn, og få oppdateringer på Facebook, Instagram og Twitter også.

Ingredienser for 4 personer

  • 1,2 kg rimelig kjøtt med fettmarmorering
  • 3 ss olje
  • 100 g tørrsaltet bacon
  • 500 g småløk
  • 250 g champignon
  • 4 ss mel
  • 1 ss dijon-sennep
  • 6-7 dl mørkt øl, helst belgisk klosterøl
  • noen kvister fersk timian
  • 1 laubærblad
  • salt og pepper
  • 1 ss mørkt sukker
  • 1 ss eplecidereddik

Fremgangsmåte

Gjør klar en ildfast gryte med litt olje. Skjær kjøtt i terninger på 2x2 cm og stek dem lett på alle sider. Ha kjøttet tilside mens du steker bacon, champignon og småløk. Ha kjøttet tilbake i gryten sammen med løk og champignon og strø over melet. Rør godt før du tilsetter øl, sennep, laubærblad, timian og forsiktige mengder salt og pepper. Ha gryten i ovnen med lokk på i om lag 8 timer på 100 grader. Ha i mørkt sukker og epleidereddik, og kok til slutt inn sausen rett før servering om du ønsker en tykkere konsistens.

I Belgia serveres retten ofte med dobbelt-friterte pommes frites eller en grønnsaks- og potetmos som blir kalt stoemp. Som tilbehør smaker smørstekte gulrøtter godt til, de frisker opp retten.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?