Ukens matblogger: Belgisk vintergryte med oksekjøtt og øl
Carbonnade a la Flamande er langkokt gryte og god vintermat. Den er påfallende enkel å lage og smaker nydelig etter søndagsturen.
- Med gode råvarer og enkle forberedelser er den klar til servering når du kommer hjem fra søndagsturen. Jeg setter den vanligvis i ovnen på lavere temperatur om morgenen, men har jeg dårligere tid skrur jeg opp temperaturen og har den klar på 2-3 timer, sier ukens matblogger Linn Johnsen til Godt.no.
- Dette er kosemat, utmerket i godt selskap på kalde vinterkvelder. Kombinasjonen av kjøtt med god fettmarmorering og langsteking i belgisk mørkt øl gjør retten uslåelig, sier Linn.
- Vær ikke redd for fettmarmorering i kjøttet, det er det som bidrar med god smak. Selv om tre timer på middels temperatur bør være nok for å gjøre kjøttet mørt, kan gryten fint settes i stekeovnen over natten på lav temperatur, sier hun.
- Motivasjonen til å blogge om mat ligger i å markedsføre seg som et godt koneemne. Neida. Fra spøk til alvor, jeg er alltid på utkikk etter å perfeksjonere enkel, god og gjerne tradisjonell mat. Siden jeg ikke er spesielt god på repetisjon blir jeg inspirert av sesongvarer og særlig matmarkedet på Flagey-plassen som ligger rett ved der jeg bor, sier Linn.
Følg bloggen til Linn, og få oppdateringer på Facebook, Instagram og Twitter også.
- 1,2 kg rimelig kjøtt med fettmarmorering
- 3 ss olje
- 100 g tørrsaltet bacon
- 500 g småløk
- 250 g champignon
- 4 ss mel
- 1 ss dijon-sennep
- 6-7 dl mørkt øl, helst belgisk klosterøl
- noen kvister fersk timian
- 1 laubærblad
- salt og pepper
- 1 ss mørkt sukker
- 1 ss eplecidereddik
Gjør klar en ildfast gryte med litt olje. Skjær kjøtt i terninger på 2x2 cm og stek dem lett på alle sider. Ha kjøttet tilside mens du steker bacon, champignon og småløk. Ha kjøttet tilbake i gryten sammen med løk og champignon og strø over melet. Rør godt før du tilsetter øl, sennep, laubærblad, timian og forsiktige mengder salt og pepper. Ha gryten i ovnen med lokk på i om lag 8 timer på 100 grader. Ha i mørkt sukker og epleidereddik, og kok til slutt inn sausen rett før servering om du ønsker en tykkere konsistens.
I Belgia serveres retten ofte med dobbelt-friterte pommes frites eller en grønnsaks- og potetmos som blir kalt stoemp. Som tilbehør smaker smørstekte gulrøtter godt til, de frisker opp retten.