Ukens matblogger: Belgisk vintergryte med oksekjøtt og øl

KOSEMAT: Gjør klar alle ingrediensene på morgenen og legg dem i en gryte du kan ha i ovnen. Gjør noe hyggelig mens maten lager seg selv. Foto: Linn Johnsen
KOSEMAT: Gjør klar alle ingrediensene på morgenen og legg dem i en gryte du kan ha i ovnen. Gjør noe hyggelig mens maten lager seg selv. Foto: Linn Johnsen
Magne D. Antonsen

Carbonnade a la Flamande er langkokt gryte og god vintermat. Den er påfallende enkel å lage og smaker nydelig etter søndagsturen.

Ukens matblogger Linn Johnsen (32)Er siviløkonomBor i BrusselFavorittråvaren er norsk laksNår jeg lager mat så liker jeg å ha både god tid, gode råvarer og gjerne gode venner tilstede.Blogger påwww.rausmat.com for å samle enkle oppskrifter som er rike på smak og passer til små og store anledninger.Foto: Øyvind Vessia
Ukens matblogger Linn Johnsen (32)Er siviløkonomBor i BrusselFavorittråvaren er norsk laksNår jeg lager mat så liker jeg å ha både god tid, gode råvarer og gjerne gode venner tilstede.Blogger påwww.rausmat.com for å samle enkle oppskrifter som er rike på smak og passer til små og store anledninger.Foto: Øyvind Vessia

- Med gode råvarer og enkle forberedelser er den klar til servering når du kommer hjem fra søndagsturen. Jeg setter den vanligvis i ovnen på lavere temperatur om morgenen, men har jeg dårligere tid skrur jeg opp temperaturen og har den klar på 2-3 timer, sier ukens matblogger Linn Johnsen til Godt.no.

- Dette er kosemat, utmerket i godt selskap på kalde vinterkvelder. Kombinasjonen av kjøtt med god fettmarmorering og langsteking i belgisk mørkt øl gjør retten uslåelig, sier Linn.

- Vær ikke redd for fettmarmorering i kjøttet, det er det som bidrar med god smak. Selv om tre timer på middels temperatur bør være nok for å gjøre kjøttet mørt, kan gryten fint settes i stekeovnen over natten på lav temperatur, sier hun.

- Motivasjonen til å blogge om mat ligger i å markedsføre seg som et godt koneemne. Neida. Fra spøk til alvor, jeg er alltid på utkikk etter å perfeksjonere enkel, god og gjerne tradisjonell mat. Siden jeg ikke er spesielt god på repetisjon blir jeg inspirert av sesongvarer og særlig matmarkedet på Flagey-plassen som ligger rett ved der jeg bor, sier Linn.

Følg bloggen til Linn, og få oppdateringer på Facebook, Instagram og Twitter også.

  • 1,2 kg rimelig kjøtt med fettmarmorering
  • 3 ss olje
  • 100 g tørrsaltet bacon
  • 500 g småløk
  • 250 g champignon
  • 4 ss mel
  • 1 ss dijon-sennep
  • 6-7 dl mørkt øl, helst belgisk klosterøl
  • noen kvister fersk timian
  • 1 laubærblad
  • salt og pepper
  • 1 ss mørkt sukker
  • 1 ss eplecidereddik

Gjør klar en ildfast gryte med litt olje. Skjær kjøtt i terninger på 2x2 cm og stek dem lett på alle sider. Ha kjøttet tilside mens du steker bacon, champignon og småløk. Ha kjøttet tilbake i gryten sammen med løk og champignon og strø over melet. Rør godt før du tilsetter øl, sennep, laubærblad, timian og forsiktige mengder salt og pepper. Ha gryten i ovnen med lokk på i om lag 8 timer på 100 grader. Ha i mørkt sukker og epleidereddik, og kok til slutt inn sausen rett før servering om du ønsker en tykkere konsistens.

I Belgia serveres retten ofte med dobbelt-friterte pommes frites eller en grønnsaks- og potetmos som blir kalt stoemp. Som tilbehør smaker smørstekte gulrøtter godt til, de frisker opp retten.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?