Vil inspirere oss til å lage fårikål-taco

23. september 2020Aktuelt
TACOPROFF: Sylvia Vavik mener fårikål passer perfekt i en taco-variant. Oppskriften finner du i saken.
TACOPROFF: Sylvia Vavik mener fårikål passer perfekt i en taco-variant. Oppskriften finner du i saken.
Foto: Helle Valebrokk
Helle Øder Valebrokk
Helle Øder Valebrokk

Taco-kokk Sylvia Vavik vil utfordre nordmenn til å endre på fredagsfavoritten.

Det slår ikke feil med taco. Og nordmenn har sin faste måte å spise taco på. Det skjer hver fredag over hele landet. Da settes skåler med fargerike ingredienser utover spisebordet, og lyden av tacoskjell som knekker overdøver Gullrekka.

– Som jeg pleier å si, norsk taco er norsk taco. Den har absolutt ingenting med meksikansk taco å gjøre. Absolutely nothing, sier Sylvia Vavik på amerikansk.

Hun lager tacos à la minute i den lille tacoboden Casa Mexico på Vippa i Oslo. Boden drives av Stamhuset, en bedrift som hjelper unge voksne til arbeidsrettet kursing og arbeidserfaring. Vavik er driftsleder. I tillegg driver hun med alt innenfor meksikansk matlaging som catering, matkurs og pop-ups.

Aldri norsk taco

Vaviks far er norsk, og moren er meksikansk. Hun vokste opp i Texas, men har nå bodd mesteparten av livet sitt i Norge.

– Den norske tacoen er mer «texmex» eller en stil som du finner i California. Vi har ikke harde tacoskjell i Mexico. Det finnes en variant som heter tacos dorados. Dette er tortillas som brettes og som stekes sprø i olje. Det er det nærmeste vi kommer norske tacoskjell.

Hun forteller at kjøttdeig, som ofte er en fast ingrediens i den norske tacoen, er noe man heller ikke bruker så ofte.

– Kun noen ganger i tacos de guisados. Da kalles den picadillo. Dette er tacoen som ligner aller mest på den norske tacoen. Det er typisk meksikansk husmannskost. Det spiser man i alle fall en gang i uken og hver familie har sin egen picadillo-oppskrift. Den kan inneholde kjøttdeig, erter, bønner, grønnsaker, ja til og med epler, mandler og rosiner. Alt det hver familie liker aller best. Taco er en fin måte å bruke rester på.

– Hvor ofte spiser du norsk taco?

– Aldri, sier hun og ler høylytt.

Taco hele døgnet

– Men hvordan spiser man egentlig taco i Mexico?

– Aldri med bestikk. Klem sammen tortillaen med fingrene, tilt hodet og tygg over, sier Sylvia Vavik.

I Mexico spiser man i tillegg taco hele dagen: Til frokost, som snack, lunsj, middag eller som nattmat etter at man har vært på byen. Mange kjenner til autentiske tacos fra Mexico som tacos al pastor og tacos de carnitas.

– Vi har også tacos laget av gryterett, tacos de guisados. Det er gryterett med kjøtt, grønnsaker og saus. Den kan inneholde ris, bønner, egg, alt mulig rullet inn i en tortilla. Det er helt nydelig. Taco er egentlig alt du kan putte i en tortilla, forteller Vavik.

Elsker fårikål

Hun elsker å utforske nye smaker og retter. Den norske tacoen er en taco som de fleste av oss tror er autentisk meksikansk. Vil det i fremtiden være bedre å lage den norske tacoen med norske ingredienser?

– Jeg lager blant annet en fårikåltaco. Det synes jeg er veldig gøy. Vi bor i Norge og må bruke de gode råvarene vi har her. Lag en taco av det. Det er ikke så vanskelig!

Tacos kan være hva som helst, bare det er godt, mener den fargerike kokken.

– Fårikåltacoen er laget av norsk lam. Jeg elsker fårikål. Jeg lager en taco som minner om barbacoa. Det er en kjent meksikansk taco med langtidsstekt lam eller okse. Jeg ville lage kålen litt friskere, og derfor valgte jeg å lage noe som minner om coleslaw uten et kremet element. Dette er den perfekte høsttacoen, sier hun.

Her finner du Vaviks oppskrift på fårikål-tacos:

– I Norge bruker man mest kjøttdeig i tacoen. Hvordan forandrer man gradvis fredagstacoen til noe mer autentisk?

– Kjøttdeig er enkelt å tilberede, men det er også kylling eller biff. Man må bare tørre å gjøre det. Det tar like lang tid å lage. Ta litt ekstra krydder på, og stek stykkene hele, og skjær dem så i skiver. Du kan langtidssteke kjøtt hvis du har bedre tid. En svinenakke blir til pulled pork over tid, noe som passer godt i taco. Det er et steg opp.

Tommy Tees tacofavoritt

Taco-kokken er gift med den kjente plateprodusenten og rapperen Tommy Tee. Han er vegetarianer. Vavik pleier å lage familiens picadillo med vegansk kjøttdeig. Det er hans favoritt-taco.

– Vegetartaco er både vanlig og uvanlig i Mexico. I gamle dager var det vanlig. Den gang lagde man taco med de mest sentrale grønnsakene som blir dyrket på et område som kalles La Milpa (åkeren). Her dyrker man vekster som komplimenterer hverandre med hensyn til hvordan jorden blir fornybar. Mais, bønner, squash og chili er de mest grunnleggende grønnsakene i det meksikanske kjøkken.

LAGE SELV:  Vavik anbefaler å lage tortillalefesene selv.  – Vi meksikanere bruker tortilla på samme måte som nordmenn bruker brød. Derfor er vi også opptatt av at de skal være bra.
LAGE SELV: Vavik anbefaler å lage tortillalefesene selv. – Vi meksikanere bruker tortilla på samme måte som nordmenn bruker brød. Derfor er vi også opptatt av at de skal være bra.
Foto: Helle Valebrokk

Vavik har på seg sko med en gullfarget taco festet til skolissene. På siden av skoen står det «I love tacos so much». Hvilken taco er hennes favoritt?

– Jeg har egentlig ingen favoritt. I don’t descriminate against tacos, sier hun og ler.

– Jeg elsker alle tacos, men som barn var det chicharrón en salsa verde som var favoritten. Dette er en taco med ribbesvor som legges i grønn salsa slik at svoren blir myk. Nå forandrer det seg hele tiden, men jeg har fått dilla på grønnsaktaco. Da jeg besøkte Mexico sist var det så mye spennende å se: tacos med hibiskusblomst, squashblomster eller sopp. Sopp egner seg så godt til å marinere og krydre.

– Tror du det vil slå an i fredagstacoen?

– Så absolutt! Nordmenn er klare for å prøve nye tacoretter. Det merker jeg når jeg reiser rundt i landet. De vil vite mer og prøve nye ting.

– Hvorfor tror du at taco har blitt så populært i Norge?

– Jeg tror det er fordi det er gøy. Det er sosialt, og du lager egentlig retten selv ut fra de ingrediensene du selv liker.

Foretrekker du en mer klassisk fårikål-variant? Her finner du våre beste oppskrifter:

Publisert: 23.09.2020 kl. 15:14
Oppdatert: 23.09.2020 kl. 20:24


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?