Til hovedinnhold

Slik lager du cocktails til jul og nyttårsaften

GLØGG, GLØGG, GLØGG: Bytt ut øl og akevitt med en deilig julecocktail i år! Bartender Jørgen Dons gir deg tipsene du trenger for å lykkes. Foto: Therese Alice Sanne/VG
GLØGG, GLØGG, GLØGG: Bytt ut øl og akevitt med en deilig julecocktail i år! Bartender Jørgen Dons gir deg tipsene du trenger for å lykkes. Foto: Therese Alice Sanne/VG

Bartender Jørgen Dons deler oppskriftene på noen av sine jule- og nyttårsfavoritter.


Vi har tidligere skrevet om hvordan du lager de beste sommerdrinkene, og hvorfor akkurat Aperol Spritz har vært så trendy de siste årene. Nå er det cocktails som passer julen og nyttårsaften som står i fokus.

Jørgen Dons er barsjef ved Raus bar i Trondheim, har tidligere blitt kåret til Nordens beste bartender, og var nylig nominert under Bartender's Choice Awards.

Han har satt sammen fire fristende julecocktails som passer perfekt i tiden fremover: En hvitvinsgløgg med masse krydder, en Manhattan basert på akevitt, en cocktail for deg som elsker multekrem, og til sist en variant av den klassiske egg nog-en.

Du finner alle oppskriftene lenger ned i saken.

EGG NOG: Dette er en cocktail av den mer mektige sorten, med både egg, sukker og melk. Foto: Therese Alice Sanne/VG
EGG NOG: Dette er en cocktail av den mer mektige sorten, med både egg, sukker og melk. Foto: Therese Alice Sanne/VG

Omreisende

Selv ble Dons bartender nesten ved en tilfeldighet. Da han var 19 år og ferdig på folkehøgskolen måtte han finne seg en jobb. To kompiser jobbet på et utested, Dons syntes det så kult ut, og «tvang» dem til å lære han opp i å lage drinker.

– Jeg fikk hjemmelekser, og øvde i mange måneder.

Etter å ha jobbet i garderoben, vært i «skrubben» og jobbet som barback (assistenten til bartenderen, journ. anm.), fikk han til slutt jobbe hundre prosent som bartender.

– Jeg jobbet på nattklubber, bryggpub-er og VIP-arenaen på Lerkendal, før jeg var med på å åpne baren på Hotel Piren. Der tok det av med cocktails, og jeg fikk derfor tilbud om å komme hit til Raus bar, sier Dons.

Det ene førte til det andre, og trønderen ble nominert til den norske finalen i Diageo World Class, verdensmesterskapet i bartending. Han vant den nordiske finalen, og kom på 12. plass i VM.

– Det var som et startskudd. Det var utrolig energidrivende.

De siste årene har han jobbet på Raus, og reist rundt som gjestebartender rundt omkring i verden. Tidligere i høst var han i åtte byer på to uker, før han senere skulle videre til San Francisco - både for å slappe av, og for å være gjestebartender.

– Å være bartender handler til syvende og sist om å lage noe folk liker. Og det er utrolig utfordrende, spennede og gøy å klare å treffe folk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

JULEDRINK: Jørgen Dons har jobbet som bartender i mange år, og er glad i både friske og tyngre cocktails. Foto: Therese Alice Sanne/VG
JULEDRINK: Jørgen Dons har jobbet som bartender i mange år, og er glad i både friske og tyngre cocktails. Foto: Therese Alice Sanne/VG

Friskt og rent - men også noe tungt

Når du skal lage julecocktails er det greit å ha et par ting i bakhodet.

– Skarpe, rene drinker gjør seg godt etter all den tunge julematen. Det letter litt på trykket, tipser Dons.

Han foreslår akevitt, cognac eller whisky hvis du ønsker å ta deg en drink «on the rocks» i julen.

– Ellers er det veldig godt med noe syrlig og litt friskt.

Selv er han også en stor tilhenger av noe som verken er friskt eller syrlig - nemlig egg nog-en Ben & Jerry. Den består av en eggedosis-aktig røre med klassiske julekrydder som allehånde, kanel og nellik, samt cognac, rom og varm melk.

– De andre som jobber her ble helt fra seg av glede da jeg lagde den til dem første gangen.

Sjekk ut Jørgen Dons' oppskrifter på julecocktails her:

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?