Hvorfor passer ikke lasagneplatene?
Det ble full fyr på Instagram da Einar Tørnquist delte sine lasagneproblemer, for problematikken var han nemlig ikke alene om.
Har du opplevd at de tørkede lasagneplatene ikke passer i formen når du lager lasagne? At du må brekke og knuse dem, legge dem som et puslespill? Eller legge dem over hverandre?
Dette frustrerte Einar Tørnquist, aka @fleskedrikk på Instagram, så mye at han like godt publiserte en post om sin frustrasjon.
Og det viste seg raskt at han ikke var alene om lasagneplate-problemet. Likes og kommentarer rant inn.
I en uhøytidelig avstemning på vår egen Instagram-konto, svarte 88 prosent at de opplever samme problem som Tørnquist.
Er formen problemet?
Ifølge Toro Norges svar til Tørnquist under posten hans, er dette en kjent tematikk og den perfekte lasagneformen skal ha disse vitale målene: 25 x 35 centimeter.
Men Einar Tørnquist kontrer kjapt at det står 20 x 25 på pakken ...
Toro mener da man trenger både en form som er 20 x 25 og en som er 25 x 35.
I kommentarfeltet blir både rimelige Ikea-former, teflonformer fra OBH-Nordica og dyre Le Creuset-former anbefalt som en løsning. En keramiker tilbyr seg til og med å lage den perfekte Tørnquist-lasagneformen, så komikeren aldri skal få dette problemet igjen.
Vendela Kirsebom kommenterer på Instagram at hun er enig med Tørnquist, mens kokk Eyvind Hellstrøm gjennom @hellstrømsverden er kjapt på banen og sier: «Spiller ingen rolle hvilken vei man legger pastaplatene, de skal forkokes i saltet vann. Basta!!!»
Flere kommentatorer tipser Einar om å lage pastaplatene sine selv.
Det mener også stjernekokk Sven Erik Renaa er essensielt. Han har tidligere delt sin egen oppskrift på lasagne med Godt, og den gang hadde han en klar mening om tørre lasagneplater:
– Denne lasagnen er en fri tolkning av klassikeren til min Nonna Gemma Bolognesi. Oppskriften tar nesten en hel dag å få på plass, men resultatet er verdt hvert sekund. Jeg kunne ha skrevet at man kan bytte ut lasagneplatene med tørkede plater, men gjør man det så er det en helt annen lasagne du setter på bordet. Hjemmelagede pastaplater må til i Nonna Gemmas oppskrift, mener Renaa.
Lasagnedebatten raser videre, men Tørnquist føler seg rimelig «ferdig snakka» når det gjelder lasagne-gate’n han har dratt i gang. I en sms til Godt uttaler Tørnquist : «hehe nei, jeg har ingen ytterlige kommentar».
Feilen folk flest gjør
Men om man bruker tørre plater, skal de egentlig kokes? Er det derfor platene ikke passer?
Andreas Kleven-Felloni, italiener og innehaver av Felloni spekehus og pastabutikken Felloni & Piersante i Oslo, sier at for lite væske er den faktiske feilen folk flest gjør når de lager lasagne.
– Det er unødvendig å koke platene først, men det som er tricky med å bruke tørre plater er du må sørge for å ha nok væske i sausen. Ofte ender man med tørr lasagne fordi man koker sausen for mye. Jeg opplever at mange ikke setter lokk på kasserollen når de lager bolognese eller steker den i panne. Da fordamper all væsken, sier Felloni på telefonen til Godt og fortsetter:
– Det er viktig å spare fuktighet og væske fra sausen til lasagnen. Når sausen er våt nok, så går det fint med tørkede plater fordi de trekker til seg væske fra sausene og mykner under steking.
Knekking er ok
Felloni påpeker også at kvaliteten pastaen har mye å si, tørr kan være god eller dårlig og fersk likeså. Kjøper man tørre lasagneplater fra kommersielle leverandører er det innafor å bruke kreativiteten for å få de til å passe formen, mener Felloni.
– Ja, ja det er helt greit å knekke. Jeg knekker platene så de passer i formen og dekker sausen.
Men det er ikke vits å knekke lasagneplatene så de dekker nøyaktig i alle hjørner, påpeker han. Uansett ferske eller tørre plater, er det én ting som er vesentlig for Fellonis lasagne:
– Det er viktig å nok lag, mange lager for få lag, bare to-tre. Antall nivå kan variere med størrelsen på formen, men jeg lager fra fire til seks-syv. Lag lasagnen til høyden på formen, minimum tre lag. Rekkefølgen er ikke like viktig, men jeg legger alltid bolognese først og har mozzarella og parmesan både i bechamel-sausen og på toppen, avslutter Fellini.
Forkoke eller ikke?
Så de lærde strides altså. Spørsmålet om kokes eller ikke kokes består.
Vi sjekket våre lokale butikker for svar. Henvises det til koking på pakningene til produsentene av tørkede pastaplater?
På pakken fra den italienske produsenten La Molisana står det at man kan koke platene i fire minutter før de går i formen.
Tyrkiske Selva skriver at det ikke er nødvendig, men at man kan legge platene i ett til to minutter i kokende vann før bruk.
På Santa Sophia La Pasta sin pakke foreslår de koking, mens ingen av de norske produsentene vi sjekket, som var Toro, Rema 1000 og Eldorado sine plater, nevner noe om koking utenpå pakken.
Det gjør heller ikke italienske Barilla.
Platene skal koke i sausen
Toros lasagne som ble lansert i 1981 feirer 40-års jubileum i år. Og merkevaresjef Bente Smestad kan fortelle at Einar Tørnquist ikke er den første som har spørsmål rundt lasagneplatene og form.
– Platene har faktisk nøyaktig den samme størrelsen som de hadde da de ble lansert for 40 år siden, nemlig 8 x 14 centimeter. Og vi anbefaler til vår familiepakning en form på 25 x 35 centimeter, forklarer Smestad.
– Men bør platene forkokes?
– Nei, det er ikke nødvendig. Fukten fra sausen skal koke platene mens lasagnen står i ovnen. Men - det er viktig at man begynner med saus nederst i formen og avslutter med saus på toppen, sier produktsjefen i Toro.
Publisert: 16.12.2021 kl. 13:53
Oppdatert: 11.01.2022 kl. 09:09
Lag deg en gratis konto