Nå kommer potetmelken

1. november 2021Aktuelt
POTETMELK: Nå skal disse bli til melk.
POTETMELK: Nå skal disse bli til melk.
Foto: Nina Andersen

Potetmelk spås å bli en av de største mattrendene i 2022. Kanskje vil den til og med danke ut den populære havremelken?

Plantedrikkene, eller på folkemunne plantemelkene, har fått solid fotfeste i det norske markedet. Mandelmelk, havremelk, rismelk, soyamelk og andre plantebaserte drikker får stadig større plass i butikkhyllene.

Nå melder flere store medier at potetmelken er på vei. Seriøse aktører som blant annet The Guardian, BBC og The Times har latt seg begeistre av potetdrikken. Faktisk kan man allerede nå få kjøpt den i både opprinnelseslandet Sverige og i Storbritannia.

SVENSK: Den nye potetdrikken er laget i Sverige og spås å ta opp konkurransen med den populære havremelken.
SVENSK: Den nye potetdrikken er laget i Sverige og spås å ta opp konkurransen med den populære havremelken.
Foto: Produsenten.

Mat-trend 2022

I følge den britiske supermarkedkjeden Waitrose sin årlige mat og drikke-rapport, spås potetmelken å bli «en av de største mat-trendene i 2022».

Det er det svenske firmaet «Veg of Lund» som står bak nyheten «DUG». Og potetdrikken kommer i tre varianter: Original, Barista og Usøtet.

Drikken skal kunne brukes som vanlig melk eller annen plantedrikk både i melkeglasset, i matlagingen og den skal kunne skummes til kaffe latte’n og andre kaffedrikker.

Selve potetdrikken skal i følge hjemmesidene til «DUG» være basert på forskningen til professor Eva Tornberg ved Universitetet i Lund.

Forskere har i følge BBC.com anslått at markedet for plantebaserte meieriprodukter vil doble seg i løpet av de neste fem årene i Storbritannia.

Lavt klimaavtrykk

«DUG» påstår at den nye potetdrikken også har et lavt klimaavtrykk.

– Det er ikke vanskelig å forstå at denne potetdrikken vil ha et lavere klimaavtrykk enn vanlig melk, sier professor i ernæring Birger Svihus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås.

INTERESSANT: Potetdrikken kan  være kulinarisk interessant, mener professor Svihus.
INTERESSANT: Potetdrikken kan være kulinarisk interessant, mener professor Svihus.
Foto: Jørn E. Kaalstad

– Men - at det skal være så stor forskjell som de selv påstår på hjemmesidene sine, er vanskelig for meg å uttale meg om uten å vite hva som ligger bak tallene, forklarer professoren.

POTETDRIKK: Snart kan du helle potetmelk på frokostblandingen.
POTETDRIKK: Snart kan du helle potetmelk på frokostblandingen.
Foto: Frank May / picture alliance

Kulinarisk interessant

Han legger til at det fra et norsk synspunkt høres fornuftig ut å bruke en planteråvare som kan dyrkes i vår klimasone, på samme måte som havren.

– Men å sammenligne en potetdrikk med melk, er som å sammenligne Coca Cola med melk. Det er jo to totalt ulike produkter. Melken er unik på grunn av høy kvalitet på proteininnholdet samt innholdet av mineraler og vitaminer, forklarer professoren.

– Og jeg vil derfor si at ernæringsmessig er ikke denne potetdrikken så interessant, men hvis den kan brukes på samme måte som melk, så kan den jo være kulinarisk interessant, sier professor Svihus.

Publisert: 01.11.2021 kl. 15:30
Oppdatert: 01.11.2021 kl. 15:57


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?