Michelin-guiden 2022: Nye stjerner til restauranter i Oslo og Bergen
STAVANGER (GODT): Fire norske restauranter fikk sin første stjerne i Michelin-guiden i Stavanger mandag kveld.
De tre Oslo-restaurantene Hot Shop, Hyde og Schlägergården er alle nye tilskudd til den nordiske utgaven av Michelin-guiden.
– Vi er litt sjokka og glade, men også litt stresset, sier Jo Bøe Klakegg, kjøkkensjef på Hot Shop, med et smil til Godt.
– Vi gjør det vi tror og mener er bra, og kommer til å fortsette slik. Vi begynte på et punkt og har fortsatt derfra – og kommer til å fortsette med det samme uavhengig av denne stjernen. Gjestene våre skal vite at vi er de samme som vi var i går, fortsetter han.
– Vi er et lite team. Det er bare oss, dette er en lagsport. Nå blir vi kanskje fullbooket fremover, men det er vi vant til, sier Hot Shop-sommelier Erlend Lehland.
Godts matanmelder Mathias Steinbru mener stjernen er fortjent.
– En velfortjent stjerne til Jo Bøe Klakegg og Hot Shop. En stjerne han ikke har strevet for, han har bare laget mat etter sin smak. Det har gitt en stor følgerskare i Oslo, og nå også i guiden, sier Steinbru.
Da anmelderen nylig besøkte Hyde spådde han at det ikke ville bli lenge før det blir vanskelig å få bord her.
– Jeg er glad og overrasket. Jeg forventet ikke dette i det hele tatt, vi er et lite team som har jobbet hardt, men forventet ikke en stjerne, sier en overrasket kjøkkensjef på Hyde, Matthew North til Godt.
– Hyde! Den er fortjent, og samtidig så overraskende. Så mye nytt i Norge, sier Steinbru begeistret.
– Veldig lettet
Restauranten Lysverket i Bergen mottar også sin første stjerne i år.
– Jeg føler meg veldig lettet, det hadde jo vært uendelig skuffende å bli invitert hit på utdeling og gå hjem slukkøret. Vi har vært i guiden i mange år, men aldri blitt invitert på utdelingen, sier kjøkkensjef Christopher Haatuft til Godt.
– Endelig fikk Lysverket den anerkjennelsen de fortjener. Direkte fra jobbing på den nystartede og bejublede restauranten Golfstrømmen i Houston, kom Christopher Haatuft til Stavanger og hentet inn Bergens stjerne nummer to, sier Steinbru.
– Jeg har jobbet for dette, for det er den mest satte standarden, man kan prøve å late som man er kul og ikke bryr seg, men det er den øverste valideringen på jobben vi gjør, fortsetter han.
En stjerne betyr mer besøk og en mer forutsigbar drift som ifølge Haatuft er kjærkomment etter de to siste årene.
– Det er et kjempeklapp på skulderen, det er deilig og det trenger vi. Jeg har et team av fantastiske folk, de sitter og feirer nå på Lysverket så jeg skulle ønske jeg var der med dem nå.
For kjøkkensjef Bjørn Svensson på Schlägergården er det ikke første gang han mottar en stjerne.
– Det er blitt en vane at Bjørn Svensson åpner restaurant og mottar en stjerne. Fire av fire restauranter han har åpnet har fått stjerne, sier Steinbru.
«Årets unge kokk» er norsk: – Målløs
Jimmy Øien på Rest i Oslo, ble tildelt utmerkelsen som årets unge kokk. I fjor fikk restauranten «Green Star», som er en stjerne Michelin deler ut til restauranter som har særlig fokus på bærekraft.
– Den er kul – og mildt sagt overraskende. Kveldens første pris er en hyggelig overraskelse, til en kokk som har gode verdiene, sier Steinbru.
– Jeg er målløs. Jeg er veldig sjokkert, og så, så glad, sier Øien fra scenen.
29-åringen fikk prisen ikke bare for sine kulinariske evner, men også for sitt «ambisiøse konsept». Restaurantens konsept er å bruke mat som ellers ville blitt kastet.
Stiansen: – Følger med i tiden
En annen fornøyd mann i Stavanger konserthus er Bent Stiansen, som beholder sin stjerne for Statholdergaarden i Oslo.
– Det er 25 stjerner til Statholdergaarden. Vi beholder stjernen vår for 25. år på rad, det har ingen i Norden gjort, påpeker Stiansen som sier han er stolt på vegne av teamet.
– Det er også gøy å se at små lokale restauranter får anerkjennelse. Man merker at Michelin er opptatt av å følge med i tiden og det vises igjen på de unge som sto på den scenen i dag, fortsetter han.
Heidi Bjerkan og teamet hennes på Credo i Trondheim, fikk «Welcome and service»-utmerkelse i år. Restauranten har en Michelin-stjerne fra tidligere, samt «Green Star» for bærekraftig fokus.
Søster-restauranten til Credo, Jossa i Trondheim, fikk også den grønne stjernen i år.
Til sammen fikk elleve nye nordiske restauranter én stjerne i guiden. To nye restauranter fikk to stjerner: Palace og Frederikshøj, som ligger i henholdsvis Finland og Danmark.
Ingen nye restauranter i Norden mottar tre stjerner i år. Maaemo i Oslo beholder sine tre stjerner.
Dette er de norske restaurantene som har stjerner i Michelin-guiden etter 2022-utdelingen:
EN STJERNE:
- Hot Shop – Oslo (NY)
- Hyde – Oslo (NY)
- Schlägergården – Oslo (NY)
- Kontrast – Oslo
- Statholdergaarden – Oslo
- Lysverket – Bergen (NY)
- Bare – Bergen
- Under – Lindesnes
- Sabi Omakase – Stavanger
- Credo – Trondheim
- FAGN – Trondheim
- Speilsalen – Trondheim
TO STJERNER:
- Re-naa – Stavanger
TRE STJERNER:
- Maaemo – Oslo
GUIDE MICHELIN:
- Den første Michelin-guiden kom i 1900, produsert på initiativ av dekkprodusenten Michelin. Målet var å vise bilister informasjon om overnattings- og spisesteder og servicestasjoner langs veiene.
- I 1926 innførte de en stjerne for å markere at maten på et sted var særlig god.
- I dag betyr én stjerne at det er en «eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori», to stjerner betyr at den er «verdt en omvei», mens tre stjerner at restauranten er «verdt en reise i seg selv».
- Restaurantene besøkes av anonyme inspektører en eller flere ganger over en periode på flere måneder.
- I 2015 kom historiens første nordiske Michelin-guide: «Guide Michelin Nordic Countries».
Publisert: 04.07.2022 kl. 18:41
Oppdatert: 05.07.2022 kl. 11:31
Lag deg en gratis konto