Dette er Norges beste 17.mai-kake

14. mai 2013Aktuelt
NORGES BESTE: Pavlova med knasende søte hasselnøtter, friske bær og en nydelig appelsinkrem er det som gjør Elins kake til Norges beste 17. mai-kake.
NORGES BESTE: Pavlova med knasende søte hasselnøtter, friske bær og en nydelig appelsinkrem er det som gjør Elins kake til Norges beste 17. mai-kake.
Foto: Foto: Elin Larsen

Pavlova med appelsinkrem, karameliserte hasselnøtter og sommerens bær er kåret til Norges beste 17. mai-kake. Her er oppskriften.

Matblogger Elin Larsen (40) står bak denne fantastiske kaken som ga henne seieren i konkurransen om å bake Norges beste 17. mai-kake. I premie får hun velfortjent ære, og en ny Kenwood kjøkkenmaskin.

- For meg er konsistens og smak veldig viktig sier Elin til Godt. Jeg liker de enkle smakene og de harmonerer veldig god, fortsetter hun. Appelsinsmaken er fantastisk til pavlovabunnen, og nøttene og bærene gjør helheten fantastisk. Jeg er veldig fornøyd. I stede for den typiske vaniljekremen til pavlova var appelsinkremen helt fantastisk, den hevet smaken, den var noe nytt for meg.

Pavlova

 • 5 eggehviter
 • 300 gram sukker
 • 1 1/2 ts maizena
 • 1 ts klar eddik 7 %
 • 1 ts vaniljesukker
FRUKTIG: Appelsinkrem er den lille hemmeligheten som gjør Elins pavlova så god.
FRUKTIG: Appelsinkrem er den lille hemmeligheten som gjør Elins pavlova så god.
Foto: Foto: Elin Larsen

Forvarm ovn på 180 grader varmluft. Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukkeret litt etter litt under pisking til sukkeret blandes inn godt. Pisk til slutt inn maizena, eddik og vaniljesukker.

Tegn 2 sirkler på 2 bakepapir på 24-26 cm. Legg de to bakepapirene på to stekbrett. Fordel marengsen likt. Sett brettene i ovn og skru ned varmen til 160 grader.

Bytt plass etter 30 minutter og stek videre i 30 minutter. Total steketid er én time. Slå av varmen. Avkjøles i ovn.

Appelsincurd

 • Skall av 1 1/2 appelsiner- finrevet
 • 6 eggeplommer
 • 1,5 dl ferskpresset appelsinjuice
 • 2 ts ferskpresset sitronjuice
 • 1,5 dl sukker
 • 1 knivsodd salt
 • 4-5ss kaldt smør

Tilsett alt unntatt smør. Varm blandingen forsiktig under stadig omrøring. Viktig med svak varm så du unngår at det blir eggerøre. Rør hele tiden, og kok på svak varme i ca 8-10 minutter.

Ta kasserollen av platen, og avkjøl litt før smør tilsettes litt etter litt under omrøring. Smøret skal være kaldt. Rør inn smør til det smelter, før mer tilsettes. Avkjøl appelsincurden.

Karameliserte hasselnøtter

 • 80 gram sukker
 • 120 gram hasselnøtter

Rist hasselnøtter i ovn på 150 grader omtrent i 15 minutter. Gni nøttene mot hverandre, slik at skallet løsner. Ha nøttene i en tørr stekepanne. Rist dem i omtrent ett minutt og tilsett så sukker. La sukker smelte forsiktig og rør rundt underveis. Når det har fått en farge av lys karamell, ta det av platen. Legg blandingen på bakepapir og løsne nøttene litt fra hverandre. Når det er litt avkjølt, grovhakker du.

Appelsinkrem

 • 6 dl krem
 • 3-4 ss sukker

Pisk krem lett og luftig sammen med sukker. Ikke pisk for lenge. Når kremen kan snues opp-ned uten å renne er den ferdig. Vend inn avkjølt appelsincurd. Smør et jevnt lag appelsinkrem på den første pavlova-bunnen. Husk at alt må være avkjølt. Dryss over nøtter og ha på bær. Legg på bunn nummer to. Press litt ned så den ligger stødig. Smør resten av appelsinkrem på toppen. Legg klasevis med bringebær og blåbær. Dryss over resten av nøttene. Snitt jordbærene slik at de kan presses på skrå og blir dekorativte, og fordel dem jevnt over kaken. Ha på physalis, moreller, mynteblad, dryss over litt melis, og pynt med det norske flagg.

Hurra for 17-mai og hurra for kake :-)

VELLYKKET: - Appelsinsmaken er fantastisk til pavlovabunnen, og nøttene og bærene gjør helheten fantastisk, sier Elin Larsen om kaken sin.
VELLYKKET: - Appelsinsmaken er fantastisk til pavlovabunnen, og nøttene og bærene gjør helheten fantastisk, sier Elin Larsen om kaken sin.
Foto: Foto: Elin Larsen
PREMIE: Larsen vinner en kjøkkenmaskin fra Kenwood.
PREMIE: Larsen vinner en kjøkkenmaskin fra Kenwood.
Foto: Foto: Kenwood

Det er Godts matansvarlig Jon Krog Pedersen og Godt-spaltist Lise Finckenhagen som plukket vinneren blant de mange innsendte bidragene fra over hele Norge.

I premie får Larsen velfortjent ære, og en ny Kenwood kjøkkenmaskin.

– Elin har bakt en lekker kake som er velkomponert både smaksmessig og estetisk. Hun har gått for klassiske smaker, og satt dem sammen på en delikat måte, sier Finckenhagen og Krog Pedersen til Godt.

Larsen hadde ikke ventet å vinne da hun meldte seg på forrige uke.

– Det var sønnen min Stian som tipset meg om konkurransen, og jeg fikk lyst til å delta og selvsagt vinne. Jeg begynte å planlegge kaken på mandag, og på torsdag bakte jeg den for første gang. Jeg kan nesten ikke tro jeg har vunnet, forteller Larsen.

Ved siden av jobben som elektriker har hun i to år drevet egen matblogg, hvor hun byr leserne på alt fra saftige middager til kaker av alle slag. Med bloggen får hun dyrket to av sine interesser, mat og foto.

LYKKELIG VINNER: – Wow, er det sant? Stemmer det virkelig at jeg har bakt Norges beste 17. mai-kake, sier Elin Larsens til nyheten om at hun har gått til topps i VGs kakekonkurranse.
LYKKELIG VINNER: – Wow, er det sant? Stemmer det virkelig at jeg har bakt Norges beste 17. mai-kake, sier Elin Larsens til nyheten om at hun har gått til topps i VGs kakekonkurranse.
Foto: Foto: Elin Larsen

– For meg er konsistens og smak veldig viktig. Jeg liker de enkle smakene og de harmonerer veldig god, fortsetter hun. Appelsinsmaken er fantastisk til pavlovabunnen, og nøttene og bærene gjør helheten fantastisk. Jeg er veldig fornøyd. I stede for den typiske vaniljekremen til pavlova var appelsinkremen helt fantastisk, den hevet smaken, den var noe nytt for meg, sier Larsen til Godt.

Elin hadde ikke bakt vinnerkaken før hun ble med i konkurransen på Godt.no.

– Jeg laget den uten oppskrift, brukte bare hodet for å få en kake som ikke var for tung. Jeg har aldri laget den før, og jeg har aldri sett den kombinasjonen før. Jeg var veldig spent på smaken, men da jeg smakte den kjente jeg at det klaffet, fortsetter Elin Larsen.

De fleste av de innsendte kakebidragene inneholdt krem og friste bær i flaggets farger. Men tilslutt var det altså en fruktig pavlova som tok kaka.

– Oppskriften er godt formulert tekstmessig, med presis fremgangsmåte og ryddig oppsett. Bildet er godt, og kaken gir et inntrykk av ordnet kaos og pur bakeglede som får tennene til å løpe i vann.

PS! Her finner du oppskrifter på kaker og tips til den store 17.mai-frokosten. Elins fantastiske matblogg kan du lese på www.elinlarsen.net og du finner henne på Instagram.

Publisert: 14.05.2013 kl. 08:40
Oppdatert: 14.05.2013 kl. 17:09


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?