Historisk norsk pizza-eksport

10. september 2019Aktuelt
UT I VERDEN: Den store folkefavoritten, frossenpizzaen Grandiosa, er nå på vei til å slå nye rekorder ute i verden. FOTO: Magnar Kirknes/VG
UT I VERDEN: Den store folkefavoritten, frossenpizzaen Grandiosa, er nå på vei til å slå nye rekorder ute i verden. FOTO: Magnar Kirknes/VG

Vi bringer norske «mattradisjoner» ut i verden. Det går mot rekordhøy eksport av pizza.

Det er ikke bare sjømat vi i Norge sender ut av landet og inn på middagsbordene ute i den store verden. I år nærmer det seg ny rekord for eksport av noe så unorsk som pizza.

– Det er nok først og fremst frossenpizza det da er snakk om, sier seksjonssjef Jens Tjentland i Landsbruksdirektoratet, som står bak kvartalsrapporten som viser konkurransetrender i den såkalte RÅK-industrien.

RÅK står for råvarepriskompensasjon, og er en ordning som skal bidra til at industri som bruker norske råvarer kan konkurrere med tilsvarende industri i utlandet.

Rapporten viser at det i andre kvartal 2019 ble eksportert 891 tonn pizza, til en verdi av 21,2 millioner kroner. Sammenlignet med andre kvartal 2018 var det en økning på 46 prosent.

– Vi ser konturene av tidenes pizza-eksport i 2019, men det kan ikke slås endelig fast før året er omme, sier Tjentland.

Det er dog fortsatt et stykke igjen til pizza-eksporten slår tallene til den norske sjømatnæringen. Totalt ble det i fjor eksportert sjømat for 99 milliarder kroner, hvorav laks sto for 67,8 milliarder, ifølge E24.

Frossenfrelst

Frossenpizza har stått på middagsmenyen i norske hjem siden starten av 80-tallet, da Nora (nå Stabburet) lanserte sin pizza Grandiosa. I fjor spiste hver nordmann i gjennomsnitt fem kilo frossenpizza hver. Aldri før har salget vært like høyt som i 2018. Kanskje ikke overraskende at Norge topper listen over konsum av frossenpizza per innbygger.

Og nå er altså den norske frossenpizzaen på full fart til å spre seg ut over landegrensene. Pizzaen eksporteres til syv land, ifølge rapporten.

– Vårt største eksportmarked på pizza er Finland, etterfulgt av Sverige, sier Inger Marie Ingdah, kommunikasjonsdirektør i Orkla til Godt.

– I Sverige er rundt en av tre frossenpizzaer som selges en Grandiosa, mot en av to i Norge.

Orkla, som er den markedsledende produsenten av norsk frossenpizza står ifølge rapporten alene for 92 prosent av pizzaeksporten. Ingdahl kan fortelle at eksport av pizza har vært større så langt i år sammenlignet med fjoråret.

– Vi eksporterer flere pizzavarianter, men de største er også de variantene som også er bestselgere i Norge, Grandiosa og Big One.

– Treffer forventninger

Grandiosa ble lansert på det finske markedet allerede i 2002 og er nå den nest største frossenpizza i Finland. Konkurransen mellom aktørene er hard, mener Ingdahl. Dr Oetkers varianter som Casa Di Mama og Trattoria Alfredo er blant konkurrentene.

Årsaken til eksportveksten er vanskelig å sette fingeren på, ifølge Orkla.
– Vi liker å tro at dette skyldes at vi gjør en god jobb med å treffe på lokale forbrukernes forventninger. Men andre faktorer spiller selvfølgelig også inn, som omfanget av kampanjer og svingningene gjennom året kan være ulike fra et år til et annet, sier hun.

– Er finnene på vei til å bli like «gærne» etter Grandis som vi nordmenn?
– Grandiosa er populær også i Finland, men det skal noe til å konkurrere med det kjærlighetsforholdet vi i Norge har til denne merkevaren.

Publisert: 10.09.2019 kl. 09:27
Oppdatert: 10.09.2019 kl. 14:45


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?