Stressfri sommer med eltefri feriebakst

26. juni 2020Aktuelt
STRESSFRI, ELTEFRI FERIE: Nyt deilig hjemmebakst, men slipp bakestress. Med eltefri feriebakst kan hele familien slappe av og nyte sommeren.
STRESSFRI, ELTEFRI FERIE: Nyt deilig hjemmebakst, men slipp bakestress. Med eltefri feriebakst kan hele familien slappe av og nyte sommeren.

Vil du ha nystekte rundstykker til frokost i ferien? Ferskt brød hver dag eller kanskje kanelknuter? Det er enklere enn du tror!

I ferien er det deilig at ting er lettvint - også matlagingen!

Noe av det enkleste som finnes er eltefri bakst. Med den eltefrie metoden får du faktisk luftig gjærbakst uten å måtte slite for det. Det trengs ingen kjøkkenmaskin og ingen muskelkraft. Rør sammen deigen og la gjerne stå til heving over natten før du baker ut godsakene.

Eltefrie rundstykker til feriefrokosten

Kokk Lise Finchenhagen har dette smarte trikset i ermet om du ikke har tid til å langtidsheve:

Dersom du bruker kaldt vann skal deigen heve i 12-18 timer, men bruker du varmt vann kan rundstykkene bakes ut om bare tre timer!

Les mer i den supre oppskriften på eltefrie rundstykker med knasende sprø skorpe og et mykt indre...

Eltefritt frokostbrød

Er du typen som liker å skjære tykke blingser av ferskt brød til feriefrokosten, bør du forsøke deg på eltefritt grytebrød. Av utstyr trenger du nesten ingenting: En bolle til å røre ut deigen i og en gryte som tåler sterk varme til å bake brødet i.

Dette eltefrie frokostbrødet med solsikkekjerner vil garantert slå an hos hele familien.

Eltefritt piknikbrød

Mange synes brød som er stekt i form er enklere å bruke i matpakken enn de store, runde brødene du baker i gryte. Dette brødet passer perfekt til sandwicher når familien skal på utflukt enten det er til lands eller til vanns.

Lise Finchenhagens tips er at du oppbevarer det i et kjøkkenhåndkle og ikke i plastpose, for å bevare skorpen på det eltefrie brødet deilig og sprø.

Italiensk sommerfest

Det italienske focacciabrødet er perfekt som tilbehør til nærmest all sommermat. Denne eltefrie varianten serverer du til salater, til grillmat eller lag de lekreste sandwicher av den.

Toppingen i oppskriften er enkel - olivenolje, tørkede urter og flaksalt - men du kan variere med det du har for hånden: Sommerens nye tomater, friske urter, rødløk i tynne ringer, oliven, kapers, det du måtte fyse på!

Pizza i ferien? Ja, takk!

«Dronningen av eltefri bakst», matblogger Ina-Janine Johnsen, har ivret for å spre det eltefrie budskap på bloggen sin Mat på bordet i mange år. Hun har også gitt ut en bok med eltefrie oppskrifter for den som har lyst til å lære mer om metoden.

Disse eltefrie pizzadeigene blir ekstra gode om du har tid til å la dem stå i kjøleskapet i tre-fire dager før du skal lage pizza. Det krever litt planlegging, men er verdt det, mener eksperten.

Sommerens eltefrie vinner

Mange tror at det bare er saltbakst man kan bake eltefritt, men det er langt fra sannheten. Og heldigvis for det.

Alle elsker kanelboller, men har du forsøkt den eltefrie versjonen? Rører du sammen den eltefrie deigen om kvelden kan du enkelt invitere familie og venner på kanelbollefest dagen etter. De kommer til å digge det - og deg!

Publisert: 26.06.2020 kl. 14:09
Oppdatert: 24.06.2022 kl. 11:27


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?