Soppguiden: Dette bør du vite før du plukker sopp

1. september 2013Aktuelt
SKOGENS GULL: Det er få ting som er så tilfredstillende som en kurv full av kantarell. Foto: Line Friberg
SKOGENS GULL: Det er få ting som er så tilfredstillende som en kurv full av kantarell. Foto: Line Friberg

Kantarellen har allerede kommet flere steder. Her er Rodeløkka Småplantlags guide til en vellykket sopptur.

Både sopp og bær er allerede klare til plukking flere steder i landet. Vi i Rodeløkka Småplantlag har som visjon at så mange som mulig skal begynne å plante spiselige vekster der hvor de har plass og etter beste evne forsøker vi å inspirere. Minst like viktig er det å synliggjøre det mangfold av spiselige vekster som hører sensommer og høsten til og venter på bli plukket av deg. Derfor har vi laget en liten guide til plukking og foredling av sopp.

1. Plukk kun soppene du kjenner og er sikre på hva er

Dette er en grei sikkerhetsregel å forholde seg til. Vi anbefaler å gjøre god research på forhånd, gjerne på nett, samt ta med en soppbok. Nå er det slutt på soppkontrollen - sjekk ekstra nøye eller hør med sakkyndige hvis du er usikker.

Her får du tips til sopp du trygt kan plukke og sopp du bør holde deg unna.

2. Si aldri hvor du plukker soppen din

Det er selvfølgelig litt slemt gjort, men finner man et fantastisk felt med sopp kan det være det er utvilsomt nok til alle. Det handler bare om å komme seg ut i skogen å gå på tur. Men ta alltid med deg kurv og kniv. Et godt tips er at soppen trives i gammel skog.

Jakt de fineste eksemplarene. Det blir fort en full kurv og det er kjedelig å ha fylt den opp med smått og markspist.

TRE MUSKETERER: Oppe til ventstre er det piggsopp, under kantarell og til høyre traktkantarell. Foto: Lars Moen
TRE MUSKETERER: Oppe til ventstre er det piggsopp, under kantarell og til høyre traktkantarell. Foto: Lars Moen

3. Sats på riktig utstyr

Det finnes egne soppkniver med en liten børste på som er grei å bruke. Børst av mesteparten av jord og skitt med en gang, så bli rensingen mye mer lystbetont senere. Selvfølgelig kan man jo ha flere kurver med seg ut på tur og plukke spesifikt etter bestemte sorter. Sist vi var på tur plukket vi kantarell, traktkantarell og piggsopp. Det var rett og slett det vi fant. Til gjengjeld fant vi mye av det!

4. Slik fryser du soppen

Skal du lagre soppen må den foredles. Det vanligste er å tørke den eller forvelle den i kokende vann i noen minutter for så å fryse den. De holder i frysen over flere år. Vel å merke hvis man ikke har brukt noe form for fett i kokevannet, da dette harskner etter en viss tid. Noe sopp kan også fryses direkte uten bearbeiding. Slik info er ofte å finne i soppbøker! Man kan bruke soppen på vanlig måte etter den er tint igjen.

NØYSOM: Det er viktig med lette fingre og fløyelsmyk berøring. Foto: Line Friberg
NØYSOM: Det er viktig med lette fingre og fløyelsmyk berøring. Foto: Line Friberg

5. Slik tørker du sopp

Hvis man ønsker å tørke soppen kan man ha den over på avispapir på et badegulv med varmekabler til soppen er knusktørr, eller enklere: bruke stekeovn.

50 grader med døren på gløtt er det som gjelder. Etter alt fra 2 -7 timer avhengig av størrelsen på soppen er den klar. Dette kan du også enkelt regulere selv ved å skjære soppen i omtrentlig like store biter. Men før dette er det altså en grundig renseprosess som skal gjennomføres.

6. Sjekk etter mark og råte

Soppen bør skjæres i to etter plukking for å oppdage eventuelle mark som kan ha tatt bolig inne i soppen. Disse vil man jo ikke ha med på laget videre og du kan bare kaste den soppen som måtte ha tegn til uvedkommende. Det samme gjelder hvis den er dvask og ikke ser noe særlig ut. Livet er for kort til å spise rotten sopp. Det samme gjelder rå sopp. Med unntak av sjampinjongene kjøpt i butikk bør soppen plukket ute i skogen behandles før du spiser dem. Det er tungt fordøyelig mat og mange av de kjente sortene kan gi ubehag hvis de spises rå.

7. Spis og nyt

Sopp er til de grader en ferskvare og det få ting som smaker så godt som en skive ristet brød med litt lett kremet, stekt sopp når men kommer hjem etter en lang dag i skogen.

Som du skjønner er det en hel masse å ta hensyn til når man plukker sopp, men det er verdt det, for den gir så mye igjen.

Oppskrift på sopptoast:

Slik gjør du:

Stek soppen i en tørr panne. Når soppen slipper litt av fuktigheten tilsetter du litt olje og steker videre til den blir gylden.

Tilsett en skje med godt smør og stek videre til det har smeltet og fått litt farge.

Har du buljong eller kraft tilsetter du det mot slutten, hvis ikke bruker du vann. Rør rundt i pannen til det tykner og hell over en ristet skive.

Noen finhakkede urter på toppen er alltid godt!

Her finner du flere oppskrifter med kantarell:

Publisert: 01.09.2013 kl. 07:48
Oppdatert: 22.07.2016 kl. 12:25


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?