Risotto med vårgrønt
Det blir en perfekt forrett, en enkel lunsj eller kveldsrett.
LES OGSÅ: Grønn drøm - risotto med asparges
Minst én av de italienske ris-sortene arborio, carneroli eller vialone nano er til salgs i større dagligvarebutikker.
De mest proffe skjelner mellom sortene. Vi andre sørger heller for å stappe rispakken i handlekorga, som garanti for et lettvint festmåltid.
Du trenger i tillegg en halvtimes tid, tålmodighet, ork til å røre, en god kraft, salt. Så er basisen på plass.
Du kan høyne opplevelsen med et glass vin, litt revet parmesan, en klatt smør, en fløteskvett samt noe godt og friskt og fargerikt. Sjømat, grønnsaker, pølser eller spekeskinke gjør retten til hel middag.
Risotto - basisoppskrift
Blir ikke den ferdige retten kremaktig nok, tilsett mer væske.
Mer skal det ikke til: risottoris, kraft, smør, løk, litt salt, nyrevet parmesan og valgfritt følge. Husk at risottoen får kokes, røres og spes til risen har litt tyggemotstand og konsistensen er kremet. (Foto: Jonas Haarr Friestad)
Du trenger til 4 porsjoner:
1-2 ss smør
1 sjalottløk
4 dl risottoris
7-8 dl varm kylling- eller kalvekraft
4 dl hvitvin
60 g revet parmesan
salt og nykvernet pepper
Smelt smøret i en kasserolle.
Hakk løken og vend i sammen med riskorn. Sørg for at alt blir dekket av smøret.
Spe med kraft og eventuelt vin i flere omganger. Rør godt mellom hver speing.
Risottoen er kremet og serveringsklar etter 20-25 minutter.
Riv parmesan og bland i.
Vend også inn valgfritt; nyrensede reker, krabbe, ovnstørket spekeskinke, aspargestopper som er kokt møre, hakket fennikel eller urter.
Risotto med sopp og persille
Nok til 4 porsjoner:
1 ss olivenolje og 1 ss smør
450 g risottoris
2 finhakkede sjalottløk
1 finhakket hvitløkbåt
ca. 200 g renset skogssopp eller sjampinjong
2 dl tørr hvitvin
5-6 kokende kyllingkraft eller buljong
1 bunt finklippet persille, helst flatbladet
en håndfull nyrevet parmesan
salt og nykvernet pepper
Her kan du lese hele oppskriften med framgangsmåte.
Risotto med sopp og persille. (Foto: Jan Inge Haga)
Risotto med kylling og estragon
Nok til 4 porsjoner:
1-2 ss smør og like mye olivenolje
450 g risottoris
2 finhakkede sjalottløk
400 g kyllingfilet
5-8 dl varm kyllingkraft eller buljong
2 ss hakket, frisk estragon
salt og pepper
Her kan du lese hele oppskriften med framgangsmåte.
Risotto med kylling og estragon. (Illustrasjonsfoto: Jan Inge Haga)
Tomatristotto med pølse
Nok til 4 porsjoner:
1/2 rødløk
1 hvitløkbåt
7-8 dl varm kraft, helst kylling eller kalv
4 dl risottoris
1-2 ss smør
4 dl hvitvin
60 g nyrevet parmesan
50 g soltørkede tomater i olje
1/2 pk. friske kirsebærtomater
2 ss smør
chilipølser eller chorizopølser
salt og nykvernet pepper
friske urter og parmesanflak
Varm kraften. Skrell og finhakk løk og hvitløk.
Smelt smøret og vend ris, hvitløk og løk i, uten at de tar farge.
Spe med kraft og vin i flere omganger; rør godt mellom hver gang. La massen koke 20-25 minutter, til risen er nesten gjennomkokt.
Rør i parmesan, salt og pepper.
Smelt smør i pannen.
Strimle de soltørkede tomatene. Del kirsebærtomatene og fres dem sammen med strimlene på middels varme.
Vend raskt i risottoen.
Stek pølsene hele eller i porsjonsstykker.
Legg ovenpå retten sammen med høvlet parmesan og friske urter.
Stavanger Aftenblad 2011
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48
Lag deg en gratis konto