Til hovedinnhold

Risotto med vårgrønt

13. november 2012Aktuelt
Foto: Jan Inge Haga
Foto: Jan Inge Haga
Borghild Fiskå
Borghild Fiskå

Det blir en perfekt forrett, en enkel lunsj eller kveldsrett.

LES OGSÅ: Grønn drøm - risotto med asparges

Minst én av de italienske ris-sortene arborio, carneroli eller vialone nano er til salgs i større dagligvarebutikker.

De mest proffe skjelner mellom sortene. Vi andre sørger heller for å stappe rispakken i handlekorga, som garanti for et lettvint festmåltid.

Du trenger i tillegg en halvtimes tid, tålmodighet, ork til å røre, en god kraft, salt. Så er basisen på plass.

Du kan høyne opplevelsen med et glass vin, litt revet parmesan, en klatt smør, en fløteskvett samt noe godt og friskt og fargerikt. Sjømat, grønnsaker, pølser eller spekeskinke gjør retten til hel middag.

Risotto - basisoppskrift

Blir ikke den ferdige retten kremaktig nok, tilsett mer væske.

Mer skal det ikke til: risottoris, kraft, smør, løk, litt salt, nyrevet parmesan og valgfritt følge. Husk at risottoen får kokes, røres og spes til risen har litt tyggemotstand og konsistensen er kremet. (Foto: Jonas Haarr Friestad)

Du trenger til 4 porsjoner:

1-2 ss smør

1 sjalottløk

4 dl risottoris

7-8 dl varm kylling- eller kalvekraft

4 dl hvitvin

60 g revet parmesan

salt og nykvernet pepper

Smelt smøret i en kasserolle.

Hakk løken og vend i sammen med riskorn. Sørg for at alt blir dekket av smøret.

Spe med kraft og eventuelt vin i flere omganger. Rør godt mellom hver speing.

Risottoen er kremet og serveringsklar etter 20-25 minutter.

Riv parmesan og bland i.

Vend også inn valgfritt; nyrensede reker, krabbe, ovnstørket spekeskinke, aspargestopper som er kokt møre, hakket fennikel eller urter.

Risotto med sopp og persille

Nok til 4 porsjoner:

1 ss olivenolje og 1 ss smør

450 g risottoris

2 finhakkede sjalottløk

1 finhakket hvitløkbåt

ca. 200 g renset skogssopp eller sjampinjong

2 dl tørr hvitvin

5-6 kokende kyllingkraft eller buljong

1 bunt finklippet persille, helst flatbladet

en håndfull nyrevet parmesan

salt og nykvernet pepper

Her kan du lese hele oppskriften med framgangsmåte.

Risotto med sopp og persille. (Foto: Jan Inge Haga)

Risotto med kylling og estragon

Nok til 4 porsjoner:

1-2 ss smør og like mye olivenolje

450 g risottoris

2 finhakkede sjalottløk

400 g kyllingfilet

5-8 dl varm kyllingkraft eller buljong

2 ss hakket, frisk estragon

salt og pepper

Her kan du lese hele oppskriften med framgangsmåte.

Foto: Jan Inge Haga
Foto: Jan Inge Haga

Risotto med kylling og estragon. (Illustrasjonsfoto: Jan Inge Haga)

Tomatristotto med pølse

Nok til 4 porsjoner:

1/2 rødløk

1 hvitløkbåt

7-8 dl varm kraft, helst kylling eller kalv

4 dl risottoris

1-2 ss smør

4 dl hvitvin

60 g nyrevet parmesan

50 g soltørkede tomater i olje

1/2 pk. friske kirsebærtomater

2 ss smør

chilipølser eller chorizopølser

salt og nykvernet pepper

friske urter og parmesanflak

Varm kraften. Skrell og finhakk løk og hvitløk.

Smelt smøret og vend ris, hvitløk og løk i, uten at de tar farge.

Spe med kraft og vin i flere omganger; rør godt mellom hver gang. La massen koke 20-25 minutter, til risen er nesten gjennomkokt.

Rør i parmesan, salt og pepper.

Smelt smør i pannen.

Strimle de soltørkede tomatene. Del kirsebærtomatene og fres dem sammen med strimlene på middels varme.

Vend raskt i risottoen.

Stek pølsene hele eller i porsjonsstykker.

Legg ovenpå retten sammen med høvlet parmesan og friske urter.

Stavanger Aftenblad 2011

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?