Seks deilige sjokoladeoppskrifter

25. juni 2014Aktuelt
SJOKODRØM: Innimellom er det få ting som frister mer enn smaken av nydelig sjokolade, sjekk ut Godts sjokoladekake og til høyre godteriiskrem. Foto: Eivind Griffith Brænde/Sara Johannessen/VG
SJOKODRØM: Innimellom er det få ting som frister mer enn smaken av nydelig sjokolade, sjekk ut Godts sjokoladekake og til høyre godteriiskrem. Foto: Eivind Griffith Brænde/Sara Johannessen/VG

Godteri-iskrem, sjokoladekake med kaffe og forfriskende sjokolademilkshake: Skynd deg og lag noen herlige sjokoladedesserter før kakaoprisene skyter i været.

Sjokolade - søtt, bittert og syndig godt. Enten det mørke gullet serveres som kake eller kakao, er sjokolade så godt at det nærmest er umulig å bare ta én smak. Men hvis du er like glad i sjokolade som oss på Godt, bør du kanskje skynde deg og gjøre noen storinnkjøp.

Denne uken ble det nemlig kjent at sjokolade blir dyrere 1. juli, og blant annet Ica og Coop Norge har økt eller skal øke prisene i starten av sommermåneden.

Dermed er det nok mange som må belage seg på å punge ut litt ekstra for sjoko-kosen. Bare i Norge ble det solgt over 16.000 tonn sjokolade i fjor.

Grunnen til prisstigningen skal blant annet være en økende middelklasse i India, Russland og Kina. Dette har ført til at sjokoladeforbruket har steget betraktelig, samtidig som kakaobøndene sliter med å produsere nok. Dermed stiger kakaoprisene drastisk.

Dårlige avlinger og lave inntekter har også gjort yrket upopulært for unge kakaobønder.

Kakaopris kan skyte fart

Mesteparten av dagens kakaoproduksjon foregår i Vest Afrika, et område som er svært utsatt for klimaøkninger. En undersøkelse på kakaogårdsbruk gjennomført av The Bill and Melinda Gates Foundation viste at den globale temperaturen kan øke så mye som 2,3 grader.

Dette kan gjøre Vest Afrika upassende for kakaoplanten, noe som kan føre til desto høyere kakao- og sjokoladepriser.

Sunt og godt

Selv om mesteparten av kakaoproduksjonen i dag foregår i Afrika, kommer sjokolade og kakaotreet opprinnelig fra Sør-Amerika. Det er uvisst akkurat hvor kakaotreet stammer fra, men det var etter at Columbus kom til Mellom-Amerika på 1500-tallet Europa ble kjent med det mørke vidunderet. Aztekerne i Mexico hadde da dyrket kakaotrær i lang tid.

Kakao og sjokolade er ikke bare godt. Forskere har lenge sagt at litt mørk sjokolade daglig er bra for helsen. En liten bit daglig kan redusere risikoen for slag og hjerte- og karsykdommer.

Lag noe superdigg med sjokolade før prisene skyter til værs:

Foto: Eivind Griffith Brænde / VG
Foto: Eivind Griffith Brænde / VG

Wow, dette er virkelig en sokoholikers drøm. Her snakker vi en saftig sjokoladekake i tre lag, med fyldig sjokoladekrem mellom. Et lite hint av kaffe løfter denne kaken et par hakk til. Herlig!

FOTO: Sara Johannessen/VG
FOTO: Sara Johannessen/VG

Milkshake er en avkjølende favoritt på sommeren, og her får du Lise Finckenhagens superenkle oppskrift på fyldig sjokolademilkshake med krem. Pynt gjerne med et lite kirsebær for litt ekstra kos i hverdagen.

FOTO: MAGNAR KIRKNES/VG
FOTO: MAGNAR KIRKNES/VG

Siden vi snakker om is. Sjekk ut denne herlige og lettvinte hjemmelagde sjokoladeisen med marshmallows og godteri. Innimellom alt det digge er det i tillegg striper av seig og god Nugatti. Her trengs ingen ismaskin, bare tålmodighet nok til å vente på at godsaken fryser.

FOTO: Sara Johannessen/VG
FOTO: Sara Johannessen/VG

Den perfekte kosen nå som de norske jordbærne endelig er her. Jordbær dyppet i sjokolade gjør seg perfekt som kveldskos, eller til et lite glass vin i kveldssolen.

FOTO: Elin Vatnar Nilsen
FOTO: Elin Vatnar Nilsen

Firkløverkake er en gammel klassiker som aldri går av moten. Og bra er det, for denne kaken er knallgod. Nøtter og sjokolade går hånd i hånd, så finn fram bakebollen og slikkepotten, og sett igang!

FOTO: Elin Vatnar Nilsen
FOTO: Elin Vatnar Nilsen

Hvis du har lyst på en real sjokoladebombe, bør du sjekke ut Elins superenkle og fantastiske sjokoladetrøfler med smak av appelsin. Her trengs bare tre ingredienser. Ser for deg disse til en kopp mørk espresso...

Publisert: 25.06.2014 kl. 11:37
Oppdatert: 28.10.2014 kl. 12:59


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?