Til hovedinnhold

Lun dansk hygge

13. november 2012Aktuelt
Dill må til: Sjenerøse mengder ferskhakket dill, toppes av litt havsalt. (Alle foto: Mari Vold)
Dill må til: Sjenerøse mengder ferskhakket dill, toppes av litt havsalt. (Alle foto: Mari Vold)
Mari Vold
AvOle Jacob Hoel, Lars LianogMari Vold

Kjærlighet er av og til hat, mens smørrebrød svært ofte er mat.

Buffy Sainte-Marie og Chieftains, Anne Linnet og Ãge Aleksandersen. Alle skal til Skagen-festivalen denne helgen.

Det skal ikke vi, og kanskje ikke du. Men vi har vært der før, og det har muligens du også. Du har kanskje badet ved de endeløse sandstrendene, beundret den klassiske Skagen-kunsten, kanskje stått på sidelinjen på 0-0-kamper i Dana-cup og tatt en og annen lille én til lunch?

Vi har kanskje spist andre småmåltid enn røde pølser. I lange danske frokoster er smørrebrød tingen. Da er det vanskelig å ha unngått spesialiteten Skagen-toast.

Det er nok enda mer av en nasjonalrett i Sverige enn på Nord-Jylland, men æres den som æres bør, og det er den hyggelige og forblåste byen Skagen.

En Skagen-salat, eller Skagen-røre skiller seg fra en vanlig reker i majones-salat. Kjennetegnet er at det er blandet inn kaviar. Adelsmerket til en skagenrøre er de ørsmå røde kulene i røren. Det må også være sjenerøse mengder fersk dill i og på smørbrødet.

Vi har tatt oss noen friheter. Vi har brukt kun crème fraiche, ikke noe majones i røren, og så har vi ikke nøyd oss med reker men inkludert krabbe og hummer. Rikelig mengder avokado er kanskje heller ikke helt korrekt i forhold til Skagen-normen.

Men vi tar sjansen på å ta oss friheter, vi som befinner oss nesten hundre mil unnaâ¦

Skagen-toast

Foto: Mari Vold
Foto: Mari Vold
Mari Vold

Ikke noe å humre av: Den ene hummerkloa har forsvunnet i Skagen-røren.

Smårett til fire:

500 g renset assortert skalldyr (hummer, krabbe, reker)

1 ts lodderogn

4 ss creme fraiche

saft av en halv sitron

pepper, salt

godt med fersk dill

4 skiver toast

bladsalat

2 avokado

8 små klasetomater

Rens skalldyr og reker. Del skalldyrkjøttet i passende biter.

Bland med lodderogn, creme fraiche, sitronsaft og halvparten av dillen, hakket. Smak til med salt og pepper.

Rist loff og fordel skagenrøren på skivene, sammen med salat, avokado i skiver og små tomater delt i to. Plasser en dillkvast og en sitronbåt på toppen, og krydre med litt salt og ferskkvernet pepper.

Foto: Mari Vold
Foto: Mari Vold
Mari Vold

Bare røre, ikke se. Bland creme fraiche sammen med skalldyrene.

Adresseavisen 2011

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:51


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?