Lag smakfull husmannskost hver dag i påsken

LAMMESKANK: Kokk Anders Braathen fra restauranten «Smalhans» i Oslo lager forslag til enkle matretter i påsken. Her er lammeskank med potetpuré foreslått til påskeaften. Foto: Magnar Kirknes/VG
LAMMESKANK: Kokk Anders Braathen fra restauranten «Smalhans» i Oslo lager forslag til enkle matretter i påsken. Her er lammeskank med potetpuré foreslått til påskeaften. Foto: Magnar Kirknes/VG

Det er lenge siden oksehale, lammeskank eller kålruletter var en del av hverdagsmaten i Norge. Her får du en seksdagers meny.

Kokk Anders Braathen fra Smalhans. Foto: Magnar Kirknes/VG
Kokk Anders Braathen fra Smalhans. Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: VG

Her får Gods lesere forslag til en seksdagers middagsmeny for hele påsken, snekret sammen av kokkene ved bydelspisehuset «Smalhans» i Oslo.

Menyen er satt sammen av stykningsdeler som ikke er så vanlige å bruke, i tillegg til mer kjente råvarer.

– Fellesnevneren er mat som gir mye smak og er enkel å håndtere, sier kokk og daglig leder Anders Braathen.

På Smalhans serverer de daglig ukens husmannskost, som et godt middagsalternativ til gjestene sine. Men også i dagligvarekjedene ser vi at tradisjonsmaten er på full fart tilbake. Enkelte kjeder med til dels ukjente stykningsdeler, i følge med oppskrift og fremgangsmåte for tilbereding.

Da er det ikke lenger noen unnskyldning for ikke å lage tidlige tiders retter som oksehaleragu, flesk og duppe, retter av høyrygg eller okselever.

Påskemenyen passer for alle, enten du skal på påskefjellet, til hytta ved sjøen eller bli hjemme.

La deg inspirere av de seks fristende rettene, laget av kokkene på «Smalhans» under ledelse av daglig leder Anders Braathen.

– Oksehaleragu kan forberedes en dag i forveien, eller på morgenen før man setter av gårde på ski.

Når du kommer sulten tilbake fra turen, trenger du kun å sette på pastavannet og koke pastaen ferdig.

– Røykt kolje er en fisk som holder seg godt, og man kan være sikker på et den ikke har blitt dårlig selv etter et par dager etter innkjøp. Spinatsuppe er enkelt og raskt å lage. Skyll spinaten på forhånd.

For å gjøre retten litt mer spennende for barna, lag brødkrutonger eller kok egg til.

For å gjøre det enklere for barna å like fisken, damp den på forhånd og plukk i biter og fjern bein og skinn.

– Her kan du fint blande inn litt lammefarse eller kyllingfarse med karbonadedeig, for å få litt mer påskesmak på kålrulettene. Her kan du velge selv om du vil lage noen engelske poteter eller kokte poteter.

– Dette er skikkelig god festmat som kan nytes lenge! Stek kyllingen hel og del den opp ved bordet. Kan også stekes på lav varme over lang tid. Mens kyllingen hviler, kan potetene gjøres ferdig.

Det finnes ferske og flotte kyllinger som er vakuumpakket, og derfor fine og ta med seg på fjellet.

– Skank er jo litt som oksehale, full av god smak. Her er muligheten for far til å vise hva han kan, med en litt annen vri på klassisk påskelam.

Retten trenger god tid i ovnen, og lenge nok til at du får gått en god skitur i påskeværet. Retten er fin for egne finesser og ingredienser, ved at du kan bruke både øl, vin eller kraft i braiseringen.

God potetpuré er jo også noe ekte menn liker å lage og briljere med.

Siden de fleste reiser hjem denne dagen eller tidlig dagen etter, er det en gyllen mulighet til å få ryddet opp i kjøleskapet.

Som navnet tilsier er det en rett basert på rester. Kutt ingrediensene i små terninger. Ikke glem krydder.

Bruk det som er i kjøleskapet, og start med den rå maten først. Suppler med urter.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?