Guacamoletriksene som gjør hverdagen enklere
Si farvel til brun guacamole, sølete miksmastere og gamle avokadoer med våre guacamole-tips.
Avokadoer og guacamole må være noe av det beste som finnes: En daff blings med gulost får nytt liv med en skive eller fem av det kremete «bæret» (se under), mens fredagstacoen blir en lørdag verdig med noen ekstra klatter guacamole.
Guacamole, guac, guaccis og guacca - kjært barn har mange navn, og guacamolen er definitivt kjær. Derfor har vi samlet noen triks for å gjøre guacamole-lagingen enda litt enklere.
Få ting er så irriterende som å kjøpe en avokado (som - let's face it - er ganske dyrt), bare for å bli møtt av et gråbrunt og bløtt indre. Et tips her er å sjekke fargen under «stilken». Hvis den er brungrå (venstre), er den sannsynligvis like kjip på innsiden. Er den derimot frisk og grønngul i fargen (høyre), kan du glede deg til å åpne en frisk og nydelig avokado.
Bare pass på at den er ordentlig moden ved å klemme forsiktig på den med hele hånden - en moden avokado skal gi litt etter.
Synes du det er tiltak å mose for store biter avokado? Da kan du prøve å lage terninger av den først, sidenmindre biter er enklere å mose.
Start med å dele avokadoen på langs (se bildet over til venstre). Pass på så du ikke skjærer deg når du gjør dette. Når du har delt avokadoen i to, kan du fjerne steinen med en skje.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Skjær deretter et rutenett i avokadoen - uten å gå gjennom skallet. Nå er det bare å grave ut lekre små terninger med en spiseskje. Dette er forøvrig en super måte å få perfekte avokadobiter til en salat eller til tacoen.
Kanskje litt sølete, men et superraskt triks som gjør guacamole-lagingen mye raskere. Ta en halv avokado, og klem forsiktig til. Da vil du få ut en halv (og lettere most) avokado på 1-2-3.
Mange sverger til stavmikser, miksmaster eller en gaffel når de skal lage guacamole. Mens kjøkkenmaskiner fører til mye rot og oppvask, kan det fort bli sølete hvis man bruker en gaffel og bitene for eksempel er litt for harde.
Da er det smart å lete litt videre i kjøkkenskapet: En kopp er guacamolens beste venn - bruk undersiden til å mose avokadoen mot bollen (NB! Pass på at koppen er såpass tykk at den tåler trykket, og ikke knuser når du klemmer til).
Alternativt fungerer ballongvisper utmerket til guacamolemosing. Press enden mot avokadoen, og vips: Du har en bolle full av nydelig og kremete guacamolebase.
Det er rimelig kjipt å mekke en fantastisk guaccis, bare for å finne den brun og kjip en liten halvtime senere. Mange tror det hjelper å putte steinen oppi guacamolen. Dette funker akkurat rundt steinen, men ikke på resten av guaccisen.
For å unngå brun guacamole bør du derimot tilsette sitron eller lime. Syren i sitrusfruktene hjelper til med å holde fargen grønn og delikat, i tillegg til at det smaker godt og friskt.
Har du noen kule guacamole-tips? Del gjerne i kommentarfeltet!