Til hovedinnhold

Tradisjonsmat på sitt beste

16. september 2016Aktuelt
KLASSIKERE: Husmannskost som kjøttkaker i brun saus og tilslørte bondepiker er god tradisjonsmat laget med kjærlighet. Foto: Sara Johannessen/VG
KLASSIKERE: Husmannskost som kjøttkaker i brun saus og tilslørte bondepiker er god tradisjonsmat laget med kjærlighet. Foto: Sara Johannessen/VG

Kjøttkaker, kålruletter, flesk og duppe. Og tilslørte bondepiker. Det er mat som garantert bringer frem gode minner.

Gode gamle favoritter går aldri av moten. Det hender at de tar seg en liten pause fra motebildet. Men nettopp derfor blir lykken ekstra stor hver gang de løftes frem igjen på middagsbordet.

Du vet at noen har tenkt litt ekstra på deg når du blir servert hjemmelagde kjøttkaker i brun saus med rørte tyttebær. Faste, løse, runde eller ovale, det spiller ingen rolle. Her er det god smak og masse kjærlighet.

Og er du klar for en enklere, raskere, billigere og skikkelig mettende hverdagsklassiker er flesk og duppe midt i blinken.

Det ligger mye omsorg i saftige kålruletter. Pakket og rullet. En etter en. Man tenker kanskje at det høres litt traust ut, men det er helt tydelig at kålrulettens tid ikke er forbi, for hver gang jeg nevner dem er reaksjonene overveldende positive. Høyt elsket med andre ord.

Akkurat som tilslørte bondepiker. Når de er skikkelig laget med eplemos av norske epler tilsmakt vanilje og kanel, myk håndpisket krem og knasende sprø karamelliserte smuler. En helt perfekt dessert, spør du meg. Som inneholder alt jeg ønsker av sødme, friskhet, mykt og sprøtt. Med det samme de første norske eplene kommer må jeg bare lage det.

Tips 1: Når du først setter i gang med å lage kjøttkaker, lag gjerne dobbel porsjon.
Tips 2: Lag en saus av kraften/sjyen fra kålrulettene: Jevn kraften med en smør- og meljevning og gjerne også en fløteskvett. Juster smaken med salt, pepper og noen dråper sitronsaft. Tilsett hakket bladpersille og estragon før servering.

Publisert: 16.09.2016 kl. 10:39
Oppdatert: 05.10.2016 kl. 16:21


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?