Til hovedinnhold

Derfor er klippfisk den norske matkulturskatten

25. september 2015Aktuelt
EKSOTISK: Brasilianerne elsker norsk klippfisk. Her får du oppskriften på bacalao à la Brasil med en spicy tomatsaus. Foto: Magnar Kirknes/VG
EKSOTISK: Brasilianerne elsker norsk klippfisk. Her får du oppskriften på bacalao à la Brasil med en spicy tomatsaus. Foto: Magnar Kirknes/VG
Monica Flatabø
Monica Flatabø

En glemt klassiker som flere burde innlede et kjærlighetsforhold til.

Du trenger ikke være gammel sjøulk for å elske klippfisk. I Maj-Britt Aagaards barndomshjem i Oslo var stemningen nærmest sakral når denne råvaren skulle tilberedes.

Klippfisk var festmiddag. Ofte endte den i en deilig bacalao, og gjestene satt som tente lys når gryten med godsakene kom på bordet.

- Respekten for klippfisken var enorm. Jeg tror til og med den overgikk respekten for Kongen, sier Aagaard som står bak bloggen Spiselandslaget.

Hun gikk av med seieren i TV-programmet «MasterChef Spesial» tidligere i år, der vinnerretten hennes var ravioli fylt med klippfisk og ricotta.

- Klippfisk er smaken av hav og sjø. Den har en deilig friskhet over seg som jeg elsker. Hvorfor vi nordmenn ikke spiser mer av denne matkulturskatten, er et mysterium for meg.

- Kan det være noe med lukten?

- He-he. Den lukter jo litt friskt. Men ikke på langt nært så stramt som tørrfisk.

ANVENDELIG: Klippfisk kan brukes til mer enn bacalao, prøv for eksempel brandade på toast. Foto: Magnar Kirknes/VG
ANVENDELIG: Klippfisk kan brukes til mer enn bacalao, prøv for eksempel brandade på toast. Foto: Magnar Kirknes/VG

I norsk kystkultur er klippfisken et eksotisk innslag. Spanjolene saltet og tørket torsk allerede på 1400-tallet. Først cirka 150 år senere kom klippfiskproduksjonen til Norge. Fisken ble saltet, vasket i sjøen og til slutt tørket på bergene. En klippfiskmiddag krever litt planlegging. I likhet med pinnekjøttet må klippfisken vannes ut før tilbereding.

- Akkurat det synes jeg er noe av magien med klippfisken. Forberedelsene gjør det hele litt andektig. Det skaper en slags nærhet til retten. Du finner fine klippfiskstykker klare for utvanning i de store matbutikkene. Du kan til og med finne ferdig utvannet klippfisk, så det går an å være spontan også.

- Men hva hvis man ikke liker bacalao? Hva annet kan man finne på med klippfisk?

- Å, det er mye. Klippfisk og pasta er faktisk ikke en kokko kombinasjon. Det er helt vanlig i Italia. Og det er knallgodt. Men klippfisk er også nydelig grillet, servert med poteter, grønnsaker og hvit saus. Eller i brandade, som er en fransk spesialitet med potetmos med hvitløk, olivenolje og fisk.

- Til slutt, en oppklaring: Hva er egentlig forskjellen på klippfisk og tørrfisk?

- Klippfisk er både saltet og tørket. Tørrfisk er bare tørket.

Visste du at ...

Klippfisk hjelper kreftforskere

Å ta vare på biologiske prøver kan være en utfordring. Nå har forskere ved St Olavs Hospital funnet en ny metode som kombinerer hurtig nedfrysing med gamle metoder som brukes ved tørking av klippfisk. Det betyr at vevsprøver fra kreftpasienter kan lagres i helt vanlige kjøleskap eller frysere, istedenfor ved ekstreme temperaturer som 190 grader som i dag. -

Oppskriften:

Ovnsbakt klippfisk med hvitløk, semitørket tomat og urter

300 g klippfiskloins

4 hvitløksfedd i skiver

10-12 cherrytomater

2 ss semitørkede tomater (evt. soltørkede)

Noen rosmarinkvaster

Noen salvieblader

Grovkvernet pepper

Mye extra virgin olivenolje

Vann ut klippfisken, det tar 1-2 døgn. La hvitløksskivene svette på middels varme. Bruk en jerngryte som kan gå i ovnen etterpå. Tilsett tørket tomat med litt av oljen fra glasset, samt de friske cherrytomatene. Rør litt rundt, tilsett ferdig utvannet klippfisk og urter, og la det hele frese et par minutter. Kvern sort pepper over. Sett gryten i ovnen på 180 grader, og la den bake 20 minutter til fisken er mør og flaker fint. Stikk i den med en gaffel for å se om den er klar. Server med en luftig potetmos.

Publisert: 25.09.2015 kl. 15:11
Oppdatert: 28.09.2015 kl. 09:36


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?