Ble kåret til «Årets bransjepersonlighet»: Åpner ny bar i Oslo

24. november 2017Aktuelt
NY BAR: Chris Grøtvedt åpner ny bar. Målet hans er å åpne et sted hvor alle føler seg hjemme. Foto: Odin Jæger/VG
NY BAR: Chris Grøtvedt åpner ny bar. Målet hans er å åpne et sted hvor alle føler seg hjemme. Foto: Odin Jæger/VG
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

Chris Grøtvedt har gått fra elite til elite: Fra å være hockeyspiller i eliteserien til å være blant Norges bartender-topper. 

Det har åpnet mange nye steder i hovedstaden det siste året. Oslo fikk sitt første syriske spisested på Vippa, Norges første plantebaserte deli ble åpnet, et internasjonalt topplag åpnet et fransk brasseri på Frogner og Michelin-kokken Bjørn Svensson åpnet Galt.

Nå er det tidligere barsjef på Theatercaféen og femstjerners-hotellet The Thief, Chris Grøtvedt, sin tur. I slutten av november åpner han en bar i samarbeid med det danske konsernet Rekom.

– Målet er å lage noe folkelig, men også på et høyt nivå. Folk skal føle seg hjemme, forteller han.

Fra hockey til drinker

Interessen for drinker begynte for et godt tiår siden, da Grøtvedt fortsatt var i Fredrikstad, og spilte hockey i eliteserien. I 2008 brakk han hoften i en kamp. Fredrikstadgutten flyttet til Oslo, og det var da interessen begynte for fullt.

– Da jeg flyttet til Oslo innså jeg at det jeg gjorde i Fredrikstad... Det var jo egentlig ikke drinker i det hele tatt, forteller Grøtvedt.

Artikkelen fortsetter under bildet

PRISVINNENDE: Gjennom mye og hardt arbeid har Chris Grøtvedt blitt en prisvinnende bartender. Foto: Odin Jæger/VG
PRISVINNENDE: Gjennom mye og hardt arbeid har Chris Grøtvedt blitt en prisvinnende bartender. Foto: Odin Jæger/VG

En stor overgang

Det var litt av et kultursjokk da han skulle gå fra det han kaller «tuttifrutti-greiene» i Fredrikstad, til å bli den første barsjefen i Theatercaféens historie. Som tidligere hockeyspiller var konkurranseinstinktet på topp, og Grøtvedt var bestemt på å lage Norges beste bar.

– Jeg jobbet fulltid og brukte minimum fem timer ekstra hver dag til å lese og forstå hva som egentlig skjer i verden innen bar og drinker. Det var mye jobb i begynnelsen, men når man har gjort grunnarbeidet blir det enklere og enklere, sier Grøtvedt.

Det er tydelig at hard jobbing lønnet seg, for Grøtvedt ble norsk akevittmester i 2012, topp seks internasjonalt i finalen i verdensmesterskapet for Havana i 2014 og ble i år kåret til årets bransjepersonlighet i Norge. Til DN Smak omtaler han seg selv som et «spritleksikon».

Hedonisme og humanisme

Konseptet bak den nye baren er laget med tanke på å ikke låse seg til en fast tematikk. Muligheten for å utvikle en helt ny meny skal være der. Derfor falt navnvalget på *ISM.

– Det vi gjorde, var at vi fant ut at det var 887 ord som slutter på -ism. Det gjør at vi kan ha 887 ulike konsepter. Det kan være humanism, hedonism, futurism, conceptualism og så videre. Så alt er knyttet til brandet *ISM, forklarer Grøtvedt.

Baren har to etasjer, og hver etasje skal ha et eget konsept. De første konseptene blir hedonisme og humanisme.

– Det er to ting som egentlig strider med hverandre, for den ene handler om selvnytelse og den andre om humanisme. Men vi tror vi skal klare å knytte det veldig godt sammen med hverandre.

Artikkelen fortsetter under bildet

UNDER OPPUSSING: Da vi besøkte Grøtvedt i den nye baren var det fortsatt arbeid igjen før den er ferdig. Foto: Odin Jæger, VG
UNDER OPPUSSING: Da vi besøkte Grøtvedt i den nye baren var det fortsatt arbeid igjen før den er ferdig. Foto: Odin Jæger, VG

I den øvre etasjen blir hovedtemaet hedonisme. Der skal folk ha det gøy og drikke gode ting til musikken du digger uansett om du er tjue eller femti. Med drinkene har de valgt å ta to steg tilbake.

– Vi spurte oss selv hva folk egentlig kjenner til. Hva drakk vi da vi var tjue? Det var jo razz og sprite, paparazzi, P2, alovera og alle de drinkene man har på bygda. Og Mojito og Strawberry Daiquiri da, for de kan alle. Så da sa vi; la oss ta alle de drinkene folk vet om og lage vår tvist av dem. Vår versjon anno 2017, sier Grøtvedt.

Å drikke med god samvittighet

I underetasjen vil det være helt motsatt.

– Vi har en hemmelig bar nede med 16 sitteplasser, hvor humanisme er tema. Der blir det crazy drinker, som ryker og flyr i lufta, forteller Grøtvedt.

Alle drinkene i underetasjen skal være knyttet opp mot temaet - være seg regnskog, sult eller fattigdom. I tillegg vil hver drink være knyttet til en veldedig organisasjon.

– Vi donerer visse prosenter av alle salgene for de ulike drinkene til de ulike veldedighetene. Vi prøver å få drikke med god samvittighet, forteller Grøtvedt.

Temaene vil bli byttet ut cirka en gang i året.

Publisert: 24.11.2017 kl. 15:11
Oppdatert: 24.11.2017 kl. 15:35


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?