Disse nøttene passer til nesten alt
Valnøtter er supersunne og fulle av antioksidanter. Slik at du kan kose deg med usedvanlig god samvittighet.
Ofte leser vi om hvor sunne valnøtter er. De er proppfulle av antioksidanter. De hjelper på metthetsfølelsen. Og de skal hjelpe deg å takle stress.
Men det er ikke derfor Kristine Ilstad, kvinnen bak en av landets mest populære bakeblogger, «Det søte liv», elsker valnøtter.
- Det er smaken. Den er så god. Også elsker jeg hvor anvendelig valnøttene er. De kan brukes i alt fra kaker til kjeks, konfekt og brød. Konsistensen er myk, og smaken passer godt sammen med så mange råvarer.
På bloggen har Kristine over 200 oppskrifter med valnøtter. Om høsten spiser hun gjerne en herlig eplekake med valnøtter. Eller banankake med valnøtter.
Nå som det nærmer seg juleforberedelsene, gleder hun seg til å bake krydderkake med valnøtter. Eller småkaker med hakkede valnøtter. Og julemarsipan med valnøtter. Og selvfølgelig valnøttkonfekt.
- Spiser du mye valnøtter?
- Kanskje et par ganger i uken. Jeg tror det er slik at det anbefales en neve om dagen. Det blir ikke til at jeg spiser det så ofte. Men jeg har alltid en boks valnøtter i kjøkkenskapet. Et lurt tips er faktisk å oppbevare valnøttene i fryseren, for da holder de seg ferske mye lengre, sier hun.
Selv aper kan knekke nøtter
Vi har gjort det siden tidenes morgen. Det var trolig nøttene som i sin tid fikk oss til å reise oss opp på to ben, mener forskerne ved GW Columbian College of Arts and Sciences. Slik kunne vi strekke oss opp og plukke nøtter fra trærne og bruke armene til å bære dem med oss.
Arkeologer har funnet valnøttskall i Sør-Frankrike som trolig er 17 000 år gamle, og for 7000 år siden var folk godt i gang med å dyrke valnøttrær. Men det var først med de gamle grekerne og romerne at valnøtter bredde om seg som en viktig handelsvare.
I 1770 tok fransiskanerprester nøttene med seg til California, som i dag står for store deler av valnøttproduksjonen i verden.
Ilstad synes noe valnøtt-basert er en god måte å starte dagen på. Hjemmelagde knekkebrød med valnøtter er en hit hjemme hos henne. Det samme er valnøttbrød og granola med hakkede valnøttkjerner.
Om kvelden passer det fint med noe lunt. Da varmer hun kanskje en brie og serverer med ristede valnøtter og honning til. Eller med valnøttmarmelade.
Valnøttkonfekt
400 g marsipan
2-3 ss konjakk (kan sløyfes)
100 g valnøtter
200 g kokesjokolade
1 ts delfiafett
Hele valnøttkjerner
Start med å kna konjakk inn i marsipanen, men pass på så marsipanen ikke blir for bløt. Vil du ha alkoholfri konfekt, er det bare å droppe konjakken. Hakk valnøttene og kna dem inn i marsipanen. Form marsipanen til små, ovale, flate rundinger. Smelt kokesjokoladen sammen med delfiafett i en skål over vannbad. Gjør klar et brett som er dekket med matpapir. Dypp hver marsipanbit i den smeltede sjokoladen (bruk for eksempel to gafler). La dem renne litt av og legg hver bit på brettet med matpapir. Pynt med en hele valnøttkjerner. Sett brettet i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet. Oppbevares i kjøleskapet i en boks med matpapir mellom lagene.
Publisert: 23.11.2015 kl. 16:54
Lag deg en gratis konto