Til hovedinnhold

Kokos: «Nøtten» som kan brukes til alt

4. august 2014Aktuelt
SUNN: Kokosnøtten inneholder både proteiner og fiber i tillegg til vitaminer og mineraler. Foto: pilipphoto/Scanpix
SUNN: Kokosnøtten inneholder både proteiner og fiber i tillegg til vitaminer og mineraler. Foto: pilipphoto/Scanpix
Olav Brekke Mathisen
Olav Brekke Mathisen

Smaken av paradis kan nytes i både fast og flytende form. En kokosnøtt kan gi både kjøtt, melk, mel, olje og vann. 

Hvite prikker på mors sjokoladekake. En myk Bounty nederst i godteposen. De som ikke har fulgt med i timen forbinder kanskje kokos med en litt harsk smak av tidligere tiders mest eksotiske ingrediens, men for oppegående mat- og helsekostentusiaster er kokosnøtten en gastronomisk gudegave som gir kjøtt, melk, olje, mel og vann. Noen bedre?

- Melken kan brukes som en erstatning for fløte og brukes mye i supper og i det asiatiske kjøkken. Kokosmelk fås i flere ulike varianter hvor fettinnholdet varierer fra fire prosent helt opp til 20 prosent, sier ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

EKSPERT: Ernæringsfysiolog Tine Sundfør forklarer at kokos er næringsrikt, samtidig som at det kan være uheldig for de med for høyt kolesterol. Foto: Magnar Kirknes/VG
EKSPERT: Ernæringsfysiolog Tine Sundfør forklarer at kokos er næringsrikt, samtidig som at det kan være uheldig for de med for høyt kolesterol. Foto: Magnar Kirknes/VG

Høyere fettforbrenning

Selv om noen av variantene er magrere enn fløte, inneholder kokos mye mettet fett, noe som kan være uheldig for personer som har høyt kolesterol. Likevel er kaldpresset kokosolje en populær salgsvare i helsekostforretninger.

- Produkter som Cocosa er i vinden ettersom flere studier viser at kokos bidrar til høyere fettforbrenning i kroppen. Dette er for så vidt riktig da noen kortkjedede fettsyrer kan bidra til en svak økning, men det er lett å glemme at kokosfettet er ekstremt næringsrikt. Cocosa brukes omtrent som smør eller olje, både til steking og baking, sier Sundfør.

Cocosa brukes også på brødskiven. Et lite glass koster et par hundrelapper. De tørkede kokosflakene vi kjenner fra sjokoladekake og skolebrød, kalles copra og brukes også i fettproduksjon og som fôr til hester og kyr.

Inneholder fiber og proteiner

I kjernen av unge kokosnøtter finnes en søt, klar væske. Kokosvann er sterilt og inneholder sukker, fiber, proteiner, antioksidanter, vitaminer og mineraler. Kokosvann har fått et voldsomt oppsving etter at kjendiser som Rihanna har avslørt at de drikker mye av det. Noen mener kokos-vann «hjelper på elektrolyttene», og væsken er angivelig blitt brukt som intravenøs næring i katastrofeområder.

Botanisk sett er kokos ingen «ekte nøtt», men en stenfrukt.

- Vi kaller det «kokosnøtt», men både kjemisk og botanisk er kokos noe helt annet, og derfor er det for eksempel få nøtteallergikere som ikke tåler den, sier Anne Spurkland, professor i medisin ved Universitetet i Oslo.

På fritiden er Spurkland en ivrig baker og skriver blant annet bakebloggen «Frie Kaker» rettet mot allergikere og personer med matintoleranse.

- Kokos er en takknemlig råvare å jobbe med og kan være et veldig godt alternativ til hvetemel eller nøtter i bakverk.

Selv om Spurkland er professor i medisin tilbyr hun ingen helseargumenter for eller mot kokos.

- Jeg er mest opptatt av at bakebloggen skal tilby gode kaker uansett hvilken råvare man ikke tåler.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FRISTENDE: Man kan lage mye deilig av kokosnøtten. Foto: oto: Sara Johannessen/VG/Mariassaltogsott.Blogspot.no/Krem.no
FRISTENDE: Man kan lage mye deilig av kokosnøtten. Foto: oto: Sara Johannessen/VG/Mariassaltogsott.Blogspot.no/Krem.no

Brukes til så mangt

Kokosolje kan erstatte melkefett og passer fint til å lage deilige kakekremer.

- Kokosolje blandes med litt rapsolje, vispes sammen med litt saltvann og det man ønsker av smakstilsetting. Det gir en deilig «smørkrem», sier Spurkland, som også maler sitt eget kokosmel.

Vanlig kokosmasse kjøpes på butikken og gis en omgang i blenderen. Resultatet både ser ut som, og oppfører seg tildels som mel, men erstatter hverken nøtter eller vanlig mel i alle situasjoner.

- Det er jo ikke mel, det er pulver.

Visste du at ...

... Den kommende president John F. Kennedy skrev en nødmelding på innsiden av en kokosnøtt etter å ha blitt torpedert i Stillehavet, 1. august 1943. Nøtten havnet senere på skrivebordet i Det Hvite hus.

... Myten om at fallende nøtter tar livet av 150 personer i året oppsto som følge av en reklame for forsikringsselskapet Club Direct en gang på åttitallet.

... Den fantastiske lukten - ingenting lukter som kokos - skapes av et molekyl med den internasjonale betegnelsen 6-pentyloxan-2-one, i matvareindustrien best kjent som delta-decalactone.

... For å kunne leve trenger man to ting: Solskinn og kokosmelk». Slik oppsummerer skuespiller Dustin Hoffman kokosnøttens kvaliteter i filmen «Midnight Cowboy».

... Uttrykket «klin kokos» brukes gjerne om en som tar store sjanser eller høy risiko. Uttrykket stammer angivelig fra 1. verdenskrig da margarinprodusenten O. Mustad & Søn kjøpte store mengder tørket kokosmasse til margarinpoduksjon.

... Navnet «kokos» kommer fra 1600-tallets spansk-portugisiske «coco» som betyr «hode» eller «skalle».

Les mer:

Publisert: 04.08.2014 kl. 07:27


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?