Rekordtidlig tomt for norske jordbær

POPULÆRT: Tidlig jordbærsesong fører til at flere produsenter nå er tomme for bær. Foto: Robert S. Eik/VG
POPULÆRT: Tidlig jordbærsesong fører til at flere produsenter nå er tomme for bær. Foto: Robert S. Eik/VG
NTB
NTB

Den brennhete sommervarmen har ført til små avlinger, rask modning og rekordtidlig slutt på norske jordbær.

Snart er det slutt på norske jordbær de fleste steder i hele Sør-Norge. Forrige uke solgte grossistene 368 tonn av det røde, søte bæret, mer enn en halvering fra uka før og en tredel av salget i uka før det igjen, skriver Nationen.

– Det går bratt nedover nå. Vi har ikke sjanse til å dekke etterspørselen, fastslår Arvid Laksesvela som er kontaktperson for bær i GrøntProdusentenes Samarbeidsråd (GPS).

Da Godt snakket med Norsk Gartnerforbund i april lå det an til å ble en rekordbra jordbærsesong. Men sånn ble det altså ikke.

Mangelen på norske jordbær har fått prisen til å skyte til værs, men det er mager trøst for produsentene som kunne solgt langt mer dersom det hadde vært mer bær å selge.

– Sesongen kom tidlig i gang, og siden det var veldig varmt, modnet bærene raskt, og det ble en kort sesong, sier Laksesvela.

Den gode blomstringen ga mange bær, men varmen førte til at bærene ble modne før de ble store. Bråmodningen førte store mengder jordbær ut i butikkene samtidig, noe som presset ned prisen.

I Trøndelag starter jordbærsesongen normalt 20. juli, men ifølge Lakselvsvela er en elendig sesong trolig ferdig allerede neste uke.

Hva tenker du om at jordbærsesongen allerede er ferdig? Kommenter gjerne under.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?