3-retters med Rosmarin

20. januar 2017Aktuelt
FANTASTISK KOMBINASJON: Rosmarin og hvitløk smaker utrolig godt til helstekt entrecote. Foto: Sara Johannessen / VG.
FANTASTISK KOMBINASJON: Rosmarin og hvitløk smaker utrolig godt til helstekt entrecote. Foto: Sara Johannessen / VG.

Urten bør brukes forsiktig, men rosmarin kan sette sitt snev av Middelhavet på alt fra kjøtt, kylling og fisk til desserter. 

I århundrer har rosmarin blitt brukt både som medisin (den er blant annet antibakteriell og bra for hukommelsen) og i matlagning. Den robuste urten har en kraftig egensmak, og fordi den har kvae i seg dufter den også mildt av barnål.

Rosmarin bør derfor brukes forsiktig siden den fort kan ta overhånd. Det er sjeldent en oppskrift krever 100 gram rosmarin, et par kvaster er som regel nok. Bruk kvasten hel eller plukk av bladene, og bruk kun bladene, for en litt mildere smak. Smaken er fantastisk i kombinasjon med hvitløk, enten det er biff, lam, kylling, fisk eller poteter som skal tilberedes.

Selv er jeg glad i å bruke rosmarin i desserter med plommer, fersken, epler og sjokolade. Men igjen er det lurt å vise litt moderasjon. Prøv rosmarin i browniesen og server den med varme plommer og vaniljeis -utrolig godt.

Lag et godt kryddersmør med rosmarin, hvitløk, sitron og en klype chili. Det smaker supergodt til entrecote, men kan også dyttes under skinnet på kylling, eller løfte en bakt potet til nye høyder.

Hvis du er klar for en ny variant av klassikeren «hasselbackpoteter», kan du lage en hel form med potetskiver krydret med rosmarin og toppet med parmesan. Potetformen skal bakes i ovnen til potetskivene er sprø og «karamelliserte» i kantene med et saftig og mykt indre.

Den fantastiske duften og smaken av rosmarin får minnene og tankene straks i retning Middelhavet. Og har du en gang dratt hånden gjennom en solvarm rosmarinbusk i Toscana for så å lukte på hendene dine- ja så glemmer du det aldri. Så da er det kanskje noe i det at rosmarin er bra for hukommelsen.

Publisert: 20.01.2017 kl. 13:39


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?